Ako sa vyhnúť dvojitému zdaneniu príjmov zo zahraničia

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 8. 8. 2016
Ak máte príjmy zo zahraničia, nezabudnite, že aj oni podliehajú slovenskej daňovej povinnosti. Nie vždy je nutné platiť daň zo zahraničných príjmov. Ukážeme vám, ako neplatiť alebo platiť menej.
Ako sa vyhnúť dvojitému zdaneniu príjmov zo zahraničia

Zdroj: Shutterstock

Podľa zákona o dani z príjmov, musí daňový rezident SR zdaniť svoj celosvetový príjem.

Týka sa vás to teda ak máte na Slovensku trvalý pobyt alebo sa zdržiavate aspoň 183 dní v roku.

Nie vždy však musíte platiť dane z vašich zahraničných príjmov dvakrát – raz v zahraničí a potom ešte raz na Slovensku.

S jednotlivými štátmi a krajinami sveta má Slovensko podpísané zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia alebo aspoň dohovor o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových záležitostiach. V súčasnosti existuje 91 takýchto zmlúv.

Pokiaľ máte príjmy dosiahnuté v niektorej európskej krajine, môžete si byť takmer istý, že sa dvojitému zdaneniu vyhnete úplne alebo aspoň čiastočne.  Horšie to je už so situáciou vo zvyšku sveta.  Dohovor o vzájomnej pomoci v daňových záležitostiach funguje medzi Slovenskom a niektorými karibskými ostrovnými štátmi ako Aruba, Anguilla a iné.

O zamedzení dvojitého zdanenia sa Slovensko dohodlo na Blízkom východe napríklad so Sýriou, Líbyou, Kuvajtom.  V Afrike je platná dohoda medzi JAR, Kamerunom, Seychelami, Nigériou, a Ázii je to napríklad Vietnam a Uzbekistan, Indonézia, India a Čína či Japonsko.

Na príjmy zo Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie či napríklad z Peru sa zamedzenie dvojitého zdanenia momentálne nevzťahuje.

Podrobný prehľad krajín, s ktorými má Slovensko uzatvorené zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia nájdete na stránkach Ministerstva financií alebo tiež v našej prehľadnej abecede Ako zdaniť príjmy zo zahraničia.

Aké sú spôsoby na zamedzenie dvojitého zdanenia

Zákon o dani z príjmov presne upravuje spôsob, akým si môžete upraviť základ dane z vašich zahraničných príjmov. Taktiež závisí metódy, ktorá je uvedená v zmluve s konkrétnou krajinou.

Používajú sa dve metódy na zabránenie dvojitého zdanenia:

metóda zápočtu dane

metóda vyňatia príjmu

Príjmy, ktoré dosiahnete v zahraničí, aj keď nakoniec nebudú na Slovensku zdanené, musíte uviesť v daňovom priznaní k dani z príjmov.

Následne použijete jednu z metód.

Výnimka pri príjmoch zo závislej činnosti v zahraničí

Pri príjmoch zo závislej činnosti (zo zamestnania), ktoré boli v zahraničí preukázateľne zdanené, je možné použiť metódu vyňatia príjmov (aj keď je v zmluve uvedená metóda zápočtu dane).

Takáto situácia môže nastať, ak máte príjmy zo zamestnania napríklad  v Českej republike. 

Zamedzenie dvojitému zdaneniu metódou vyňatia príjmov

Použitie metódy vyňatia príjmov vyplýva zo zmlúv s týmito krajinami:

Bosna a Hercegovina, Brazília, Cyprus, Čína, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, India, Japonsko, Luxembursko, Macedónsko, Mongolsko, Nigéria, Nórsko, Rakúsko, Srí Lanka, Veľká Británia, Nemecko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a Tunisko.

Zamedzenie dvojitému zdaneniu metódou zápočtu dane

Austrália, Belgicko, Bielorusko, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Fínsko, Chorvátsko, Gruzínsko, Indonézia, Írsko, Island, Izrael, JAR, Kanada, Kazachstán, Južná Kórea, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta Moldavsko, Mongolsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Singapur, Slovinsko, USA, Mexiko, Srbsko, Čierna Hora, Švajčiarsko, Turecko, Turmenistan, Ukrajina, Uzbecko, Vietnam

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok