Auto na hypotéku? Žiadny problém!

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 5. 9. 2016
Počuli ste niekedy o možnosti financovania automobilu na hypotéku? Nie, nie je to vtip. Áno, aj takáto možnosť existuje.
Auto na hypotéku? Žiadny problém!

Zdroj: Shutterstock

Auto na hypotéku? Žiadny problém!

Konkrétne sa jedná o bezúčelovú, takzvanú americkú hypotéku.

Americká hypotéka totiž nie je hypotekárnym úverom na bývanie, ako by sa, paradoxne, mohlo z jej názvu na prvý pohľad zdať. V skutočnosti ide o bezúčelový spotrebný úver.

Kým štandardný hypotekárny úver je zo zákona možné využiť len na účely spojené s bývaním, pri americkej verzii nemusíte dokladovať účel použitých prostriedkov. Vo využívaní prostriedkov máte v podstate voľnú ruku.

A tak z americkej hypotéky môžete financovať, čo vás len napadne: od dovolenky, auta až po apartmán vo vašej obľúbenej dovolenkovej destinácii. Je len na vás, na čo získané peniaze použijete. Často sa využíva v prípadoch výstavby či rekonštrukcie, kedy je náročnejšie doložiť cenu niektorých stavebných prác. 

Nie je hypotéka ako hypotéka

Keďže ide v podstate o bezúčelový spotrebný úver, nie každá banka americkú hypotéku zaraďuje medzi klasické hypotekárne produkty. Môže sa vám teda stať, že v ponuke niektorých bánk americkú hypotéku nájdete medzi spotrebnými úvermi. Dôležité ale je, že v každej banke funguje na rovnakom princípe.

Vy založíte tuzemskú nehnuteľnosť a banka vám požičia až do 70 % z ceny tejto vami založenej nehnuteľnosti. S klasickou hypotékou má teda americká hypotéka spoločné teda len to, že obe sú zaručené nehnuteľnosťou. Banka získa do zálohy nehnuteľnosť, a preto je ochotná požičať peniaze o niečo lacnejšie, ako by tomu bolo pri spotrebnom úvere. Nezabudnite ale na to, že ak prostredníctvom americkej hypotéky financujete bývanie (nákup, výstavba či rekonštrukcia) a banke to dostatočne doložíte, získate atraktívnejšiu úrokovú sadzbu, než tomu je pri jej bezúčelovej forme.

Spotrebný úver na auto

Spotrebný úver je jedna z najkratších ciest, ako získať chýbajúce prostriedky či už na nákup spomínaného automobilu alebo financovanie iných plánovaných či neplánovaných výdavkov. Rovnako ako v prípade americkej hypotéky, výška úrokovej sadzby spotrebného úveru závisí na tom, či je poskytovaný v účelovej alebo bezúčelovej forme, dobe splatnosti, prípadne na iných okolnostiach, ktoré banka zohľadňuje. Bezúčelový spotrebný úver je spojený s vyššími úrokovými sadzbami preto, pretože banke nemusíte dokladovať použitie požičaných prostriedkov a neručíte žiadnou nehnuteľnosťou.

Čítajte viac o spotrebných úveroch v našom sprievodcovi: Všetko o spotrebných úveroch

Americká hypotéka versus spotrebný úver

  • Výška úveru

Zabezpečenie nehnuteľnosťou priaznivo ovplyvňuje maximálny objem prostriedkov, ktoré vám banka formou úveru poskytne. Prostredníctvom americkej hypotéky je teda možné získať oveľa vyššiu sumu ako formou spotrebného úveru. 

  • Doba splatnosti

Doba splatnosti spotrebného úveru sa väčšinou pohybuje od 12 do 84 mesiacov. Keďže hypotéka je zväčša behom na dlhú trať, aj jej americká forma je priaznivá v tom, že poskytuje možnosť dlhodobého splácania, omnoho dlhšieho ako v prípade spotrebného úveru.

  • Ručenie nehnuteľnosťou

Kým americká hypotéka je ako každá iná hypotéka spojená so zaručením nehnuteľnosti, spotrebný úver zaručenie nehnuteľnosťou nevyžaduje.

  • Úroková sadzba

Tým, že banka získa v prípade americkej hypotéky do zálohy nehnuteľnosť, je ochotná požičať peniaze o niečo lacnejšie, ako by tomu bolo pri spotrebnom úvere.

  • Účelovosť

Pri oboch typoch úveru je možné zvoliť si účelovú aj bezúčelovú formu, a teda ovplyvniť si tým výšku úrokovej sadzby.

  • Náklady

Náklady spojené s americkou hypotékou by mohli byť o niečo vyššie ako v prípade spotrebného úveru, a to najmä z toho dôvodu, že do hry vstupuje nehnuteľnosť, ktorou za úver banke ručíte. 

Ako vidíme, rozdielov medzi americkou hypotékou a spotrebným úverom nie je mnoho. Pri rozhodovaní o tom, či banku požiadate o spotrebný úver alebo o americkú hypotéku by ste však mali brať do úvahy najmä objem prostriedkov a dobu, na ktorú si potrebujete od banky požičať. Zjednodušene by sa dalo povedať, že americká hypotéka je lacnejšou formou spotrebného úveru. 


Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Americká hypotéka, Banka, Úver

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok