Ako si založiť YouTube konto a zarábať na reklame

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 9. 2016
YouTube väčšina ľudí pozná ako elektronický kanál, kde môže sledovať tisíce videí s rôznou tématikou. Či už je to hudba, náučné video, video športovca alebo roztomilé zábery zvieratok. Ako si môže aj bežný človek založiť svoje vlastné konto na YouTube a zarábať prostredníctvom neho?
Ako si založiť YouTube konto a zarábať na reklame

Zdroj: Shutterstock

Ak vás niekedy napadla myšlienka, že by ste okrem sledovania videí na YouTube mohli vďaka tomuto médiu aj zarábať, musíme vám povedať hneď na začiatku, že to nebude ľahké. Od vášho zárobku totiž závisí mnoho premenných. Ale pekne po poriadku.

Ako si založiť YouTube konto

Ak chcete videá sledovať, označovať ich za obľúbené, či prihlasovať sa k ich odberu, stačí vám bežný Google účet. Má ho každý, kto vlastní e-mail s príponou @gmail.com. Zarábať na YouTube možno len v prípade, že budete schopní nahrávať svoje vlastné videá. A to môžete jedine, ak si založíte vlastný YouTube kanál. Je to veľmi jednoduché a samotný YouTube vás k tomu šikovne navedie.

Ako zarábať na YouTube videách

Do programu Youtube partnerstva sa môže zapojiť každý. Stačí len pridávať vlastné videá. Výhodou partnerstva je napríklad aj to, že si môžete na server nahrať viac ako 15 minútové video, získate prístup aj k analytickým nástrojom a tiež aj k niektorým ďalším pokročilým nástrojom na úpravy.

Ale aj partnerstvo má isté podmienky.

Ak chcete speňažiť video, musíte splniť tieto minimálne požiadavky

  • váš obsah musí byť vhodný pre inzerentov
  • obsah ste vytvorili vy alebo máte povolenie na jeho komerčné použitie
  • môžete predložiť dokumentáciu, ktorá preukazuje, že vlastníte práva na komerčné použitie všetkého zvukového a obrazového obsahu
  • váš obsah je v súlade so zmluvnými podmienkami a pokynmi pre komunitu služby YouTube. YouTube si vyhradzuje právo zakázať speňaženie pre účty, ktoré nespĺňajú naše pravidlá.

Príklady obsahu, ktorý môže byť vhodný na speňaženie

  • zábery vašej mačky bez sprievodnej hudby
  • video obsahuje bezplatnú hudbu a vy môžete preukázať, že máte práva na jej komerčné použitie priamym odkazom na príslušné stránky
  • obsah použitý vo videu vytvoril váš kamarát a písomne vyhlasuje, že ho môžete použiť a zarábať na ňom
  • sami ste vytvorili pôvodnú hudobnú nahrávku a nemáte zmluvu so žiadnym vydavateľstvom

Príklady obsahu, ktorý NIE JE vhodný na speňaženie

  • vo videu použijete hudbu, ktorú ste zakúpili na stránkach iTunes, alebo obsah nahraný z televízie
  • vytvoríte nahrávku, ktorá bude kompiláciou obsahu vytvoreného inými
  • obsah, ktorého cieľom je šokovať a vyvolať znechutenie násilím či nahotou.

Ak už video nahráte a vlastníte naň všetky potrebné práva, potrebujete ho sprístupniť resp. povoliť speňaženie videa v sekcii nastavení svojho YouTube kanála. Znamená to, že súhlasíte, aby sa vo vašich videách zobrazovali reklamy AdSense. Môžu byť zobrazované na začiatku videí, vedľa videí či vo výsledkoch vyhľadávania. A váš zárobok samozrejme bude plynúť z toho, čím viac ľudí vaše video uvidí alebo klikne na spomínanú reklamu. Zároveň je dôležité, aby ste mali čím viac odberateľov a veľa zobrazení videa/í.

YouTube následne schváli speňaženie videí a priradíte si vaše YouTube konto k AdSense účtu.

Koľko sa dá zarobiť na YouTube videách

Sumy zárobkov sa líšia prípad od prípadu. Interná politika Youtube presné sumy zárobkov nezverejňuje. Vieme však aspoň približne na akej hladine sa pohybujú. Približne od 3000 do 10000 amerických dolárov za 1 milión pozretí, čiže 3 až 10 amerických dolárov 1000 zobrazení vášho videa. Skutočný odhad vychádza zhruba na 7,5 dolára za 1000 impresií. Jedine vtedy bude váš YouTube kanál zarábať peniaze, ak niektorý váš návštevník klikne na reklamu, vytvorí interakciu, alebo na jej stránke zanechá "impresiu". Ak teda návštevník bude preskakovať reklamy, alebo má spustené blokovanie reklám, potom za jeho návštevu zaplatené nedostanete. Veľa záleží napríklad aj na tom, koľkokrát bolo video zobrazené a koľko návštevníkov nakoniec video ani nedopozeralo

Zarábať na YouTube videách teda vôbec nie je jednoduché. Niektoré YouTube kanály zbierajú tisíce videní aj niekoľko rokov. Najlepší YouTuberi sa ale zhodli v niekoľkých pravidlách, vďaka ktorým môžu byť vaše videá lepšie ako videá ostatných. Dôležité je videá nahrávať pravidelne, často a byť originálny. Čím dlhší čas budete venovať editácii videa a budete sa ho snažiť publikovať v tej najvyššej kvalite, tým lepší výsledok dosiahnete. Dôležité je aj použiť vhodné kľúčové slová k videu, aby bolo video ľahko vyhľadateľné. Časom si vybudujete značku, ktorú budú ľudia poznať a pomôže vám to získať viac odoberateľov aj videní.

Pre zaujímavosť: Najúspešnejší YouTube kanál v Čechách (ViralBrothers) má napríklad vyše 2,7 milióna odoberateľov, na Slovensku GoGoManTV 1,4 milióna. Najpozeranejšie video na YouTube - Gangnam Style zarobilo už PSY viac ako desať miliónov amerických dolárov.

K videám, ktoré boli v službe YouTube úspešné, patria každodenné vlogy a domáce videá, návody pre šikovné ruky, originálne hudobné videá a krátke filmy.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok