Oplatí sa poistiť dieťa v škole?

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 9. 2016
Deti trávia väčšinu svojho času v priestoroch školy, a nie vždy sú pod dohľadom rodiča či dospelej osoby. Aj preto často dochádza k úrazom, či krádeži vecí. Dá sa tomuto vyhnúť poistením žiaka? Hľadali sme objektívne dôvody, prečo sa to (ne)oplatí a či sa viac oplatí poistiť dieťa v škole alebo na „vlastnú päsť“.
Oplatí sa poistiť dieťa v škole?

Zdroj: Shutterstock

O poistení dieťaťa v škole rodičia najčastejšie uvažujú ešte pred nástupom na základnú školu. Ale je možné vybaviť ho kedykoľvek a poisťovacích produktov zameraných na ochranu dieťaťa v škole i mimo nej je obrovské množstvo. Pri výbere sa zamerajte najmä na to, aké aktivity dieťa vykonáva v škole i mimo nej.

Nie sú to vyhodené peniaze

Tento konkrétny typ poistenia nie je nutnosť a mnoho rodín ho tak aj vníma. Berú to ako nadbytočný náklad a odsúdia ho ešte na začiatku s tvrdením, že ide o niečo pre tých, ktorí "na to majú". Je všeobecne známe, že samotné pomôcky do školy, výlety a rôzne záujmové aktivity vedia rodinný rozpočet zaťažiť viac, ako sú očakávania mnohých rodičov.

Jedno ale tomuto poisteniu nemožno uprieť. Ide zväčša o veľmi nízku mesačnú sumu, a dokáže vám ušetriť značnú časť nákladov napríklad pri krádeži osobných veci dieťaťa alebo pri úraze. Samozrejme, na také niečo je možné si odkladať aj v rámci rodinného rozpočtu, no zväčša ak rodičia tvrdia, že nemajú na splátku poistenia, nebudú mať ani na odkladanie peňazí do rezervy.

Radšej krádež ako úraz

Zlodejov v škole láka aj oblečenie na telesnú výchovu, pomôcky na výtvarnú východu a tiež zdravotné pomôcky, napríklad dioptrické okuliare či načúvací prístroj. Priemerná výška škody pri odcudzených veciach je 35 eur, za drahšie príslušenstvo to však môžu byť aj stovky eur.

Krádež materiálnej veci ale nie je tak nepríjemná, ako úraz dieťaťa. Z posledných štatistík vyplýva, že až štvrtina úrazov detí sa udeje práve v škole. Môže to byť problém najmä pri menších deťoch, kde si liečba vyžaduje prítomnosť rodiča, čo nielen znamená zvýšené výdavky na liečbu, ale aj znížený mesačný príjem, kedže rodič musí siahnuť po dovolenke či ošetrovnom, prípadne iných formách ospravedlnenia u zamestnávateľa.

Čo ponúka väčšina poistení

Väčšina produktov zameraných na poistenie dieťatka ponúka veľmi základné produkty služieb krytia rizika na školách. Napríklad venujú sa krytiu odcudzenia nevyhnutne potrebných pomôcok k vyučovaniu, za čo rodič zaplatí len malé čiastky, rádovo pár eur na rok. No výhodou je, že pri tomto type poistenia si môžete uplatniť nárok na škodu pri krádeži bundy, topánok alebo oblečenia. Nevýhodou napríklad to, že krádež mobilu či tabletu vám poisťovňa nepreplatí, nakoľko tieto veci do školy nepatria a je potrebné poistiť samostatne.

Ak máte doma problémové dieťa, medzi ktorého zaľuby patrí poškodzovanie cudzieho (v tomto prípade len školského) majetku, aj toto sa už dnes dá poistiť - volá sa to riziko zodpovednosti žiaka za škodu spôsobenú škole a tiež vám to môže ušetriť značné množstvo finančných prostriedkov.

Mnohé poisťovne už ponúkajú takzvané hromadné úrazové poistenie alebo poistenia školských skupín.Celú skupinu detí je tak možné poistiť pred:

  • vznikom úrazu,
  • možnými trvalým následkami a zabezpečiť hospitalizáciu.

Takéto poistenie skupiny môže vyjsť lacnejšie, ako individuálne.

Pri výbere vhodného poistenia určite bude rozhodovať aj to, aké iné poisťovacie produkty už ako rodina máte. Každá poisťovňa ponúka možnosti pripoistenia alebo zľavy, v prípade, že si vyberiete produkt tej danej poisťovne. Rodičia môžu svojim deťom v poisťovni aj nasporiť peniaze na štart do dospelosti alebo ich naopak poistiť pre prípad úmrtia alebo ťažkého úrazu rodiča. Aj tieto doplnkové produkty určite dokážu zamiešať karty pri výbere.

Čo ponúkajú školy

Školy zatiaľ hlavne ponúkaju krytie krádeže, čo si zvyčajne môžu rodičia odsúhlasiť na spoločnej rodičovskej schôdzi. Toto poistenie nie je finančne náročné, pretože platba sa vzťahuje na celý školský rok, mimo ostatných výdavkov na knihy, je pomerne zanedbateľná.

Poistné krytie úrazov prostredníctvom školy ale štandardom nie je. Je totiž veľmi náročná dokázať, že k úrazu došlo práve pri vyžadovanej školskej činnosti a nie pri hrách, prípadne nepozornosťou žiaka. Pre bežnú prax je preto lepšie keď si toto pripoistenie rodič zriadi individuálne. Pred nástupom do školy si overte, aké možnosti poistenia ponúka samotná škola, môže vám to uľahčiť aj výber individuálneho poistenia.

Cena poistenia? Nie je to veľa

Poistenie žiaka na riziká úrazov, ktoré zvyčajne spadajú pod kompetencie rodiča, môžu stáť rádovo od pár eur, až po niekoľko desiatok eur. Je to ale samozrejme na rodičoch, akú poistnú sumu si zvolia. Na čo sa zamerať? Najmä na to, čo sa stane v prípade, že sa dieťatku stane úraz. Aké škody to reálne spôsobí vám, zamestnaným ľuďom, ktorí musia každodenne chodiť do práce, ak budú musieť navštevovať lekára spolu s dieťatkom a absolvovať s ním celú liečbu.

Najlepšia možnosť? Pravdepodobne poistenie aj so sporením

Ideálnou kombináciou je nepochybne poistenie dieťaťa aj so sporením. Keď už sa totiž žiadna poistná udalosť neudeje, váš vklad sa aspoň zhodnocuje.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Krádež, Poistenie, Poisťovňa

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok