Pri kreditnej karte a kontokorente sa oplatí najmä bezúročné obdobie, inak sú to drahé produkty

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 6. 2021
Kreditné karty a povolené prečerpanie na účte slúžia na preklenutie krátkodobého nedostatku finančných prostriedkov. Síce ide o najdrahšie úverové produkty, sú veľmi obľúbené. Kedy sa teda oplatí využiť kreditku a kedy ísť radšej "do mínusu na účte"?
Pri kreditnej karte a kontokorente sa oplatí najmä bezúročné obdobie, inak sú to drahé produkty

Zdroj: Shutterstock

Ak sa objavia nečakané výdavky a vy nemáte dostatok financii na účte, oceníte rezervu v podobe kontokorentného úveru. Ten je napokon na Slovensku medzi klientmi bánk mimoriadne obľúbený. Mnohí ho totiž získavajú automaticky a bez nutnosti dokazovať príjem či schopnosť splácať ho. Kreditná karta nie je samozrejmosťou a dnes ju dostane len ten klient, ktorí banke preukáže schopnosť splácať tento úverový produkt.

Pri rozhodovaní sa, ktorý produkt z dvojice kreditka alebo kontokorent si vybrať, treba zvážiť niekoľko vecí. Účel, na ktorý chceme požičané peniaze použiť, z čoho ich budeme splácať a samozrejme ako dlho nám to môže trvať. V oboch prípadoch máte peniaze k dispozícii ihneď, líšia sa ale dĺžky doby splácania, výška úrokov a rôzne naviazané bankové služby.

Platí tiež, že na dlhodobejšie pôžičky či na pôžičky s vyšším objemom peňazí nie je vhodný ani jeden typ z týchto úverových produktov. V takom prípade je lepšie využiť klasický spotrebiteľský úver resp. bezúčelový úver.

 

Kreditná karta: výhodou je najmä bezúročné obdobie

Ak chcete mať prehľad o tom koľko ste si požičali a tieto peniaze chcete mať oddelené od svojho účtu, jednoznačnou voľbou je kreditná karta. Je to niečo ako samostatný účet v banke a vydajú vám ju v ktorejkoľvek banke na Slovensku aj bez zakladania bežného účtu. 

Kreditná karta nie je klientovi vydávaná automaticky, musí o ňu požiadať a výška úverového rámca závisí od bonity klienta.

Asi najväčšou výhodou kreditnej karty je bezúročné obdobie. Závisí samozrejme od typu, no zväčša to býva 40 až 60 dní. Takže ideálny nástroj na preklenutie časového obdobia, v ktorom máte neočakávané výdavky, a jednoducho čakáte "na ďalšiu výplatu" . Hornú hranicu 60 dní majú tie najlepšie kreditné karty pre exkluzívnych klientov. Veľmi dobrý štandard je ale aj 50-55 dní bezúročného obdobia.

Veľkou výhodou kreditných kariet sú aj bonusy, ktoré ponúkajú. Cestovné poistenie pre držiteľa karty, prípadne pre celú jeho rodinu, poistenie poškodenia tovaru kúpeného kreditnou kartou, rôzne zľavy v partnerských obchodoch, hoteloch, prístup do špeciálnych zón na letiskách a pod. Skvelým benefitom je aj vrátenie 1-1,5% z každej platby, ktorý dnes ponúka čoraz viac finančných inštitúcii.

To, čo rozďeluje aj kreditné karty na výhodné a menej výhodné sú úroky, ktoré za ich čerpanie zaplatíte. Pohybujú sa približne od 11% do 26%. Tie najdrahšie karty samozrejme vydávajú nebankové spoločnosti. Ak ale patríte medzi ľudí, ktorí potrebujú peniaze len na preklenutie časového obdobia a behom 40 až 60 dní ich všetky vrátite, úrok vôbec nemusíte riešiť.

Ak už kreditnú kartu máte, používajte ju. Aj keď leží doma niekde zapadnutá prachom, banka si za ňu každý mesiac účtuje poplatok - ak ju nepoužívate. Ak ju totiž používate každý mesiac, niektoré banky pri dosiahnutí istej sumy neúčtujú poplatok za ňu alebo poplatok za bežný účet (napr. Tatrabanka). Poplatky za kreditnú kartu sú radovo okolo pár eur.

Kontokorent - ísť do mínusu na účte sa oplatí len niekedy

Alternatívou k preklenutiu obdobia bez financii môže byť aj povolené prečerpanie na účte. Podmienkou je disponovať bežným účtom v banke. Banka ho poskytuje na určité obdobie, zväčša na rok. Zvýši vašu aktuálnu disponibilnú čiastku na účte, čiže v podstate "idete do povoleného mínusu na účte".

Na rozdiel od kreditnej karty, povolené prečerpanie sa spláca každou prijatou sumou na váš účet. Nie je teda potrebné myslieť na termín splatnosti, treba mať jednoducho povedané - pravidelný príjem. Každá platba je totiž použitá na vyrovnanie dlhu. Je to rozdiel oproti kreditke, kde ste nútený vrátiť vždy len 3-5% z dlžnej sumy.

Úroky pri kontokorente sa počítajú vždy za dni, kedy ste úver čerpali a zo sumy, ktorú ste si požičali. Treba však mať na vedomí to, že tieto peniaze aj keď navýšili vašu disponibilinú sumu na účte, nie sú vaše. Mnoho ľudí tak mylne nadobudne dojem, že na účte disponuje väčšou časťou a peňazí a používa ich ako svoje. Úroky sa pritom pohybujú od 14 do 21% p.a.

Tu je zásadný rozdiel oproti kreditke. Pri využívaní bezúročného obdobia totiž na úrokoch nezaplatíte nič, zatiaľ čo pri využívaní povoleného prečerpania budete platiť úrok vždy.

Zaujímavosti ku kontokorentu

  • Aktívne využíva prečerpanie na účte v priemere 15 až 20% klientov bánk, zriadené ho má ďalších 20 % kliento, ale nepoužíva ho vôbec.
  • Z aktívnych používateľov povoleného prečerpania je väčšinu mesiaca v mínuse až 87 % ľudí
  • Spomedzi krajov vedie Žilina, na druhom mieste je Bratislava, kde je zároveň aj najmenší podiel klientov aktívne využívajúcich kontokorent
  • Z pohľadu pohlavia, viac využívajú debet muži ako ženy

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok