Investičné sporenie v dobe nízkych úrokov. Termiňáky bez budúcnosti!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 12. 10. 2016
Éru sporenia na terminovaných vkladov definitívne pochovávajú prízemné úroky. Zdá sa, že aj konzervatívni Slováci ich začnú posielať do finančnej histórie. V novej dobe už nebudú predstavovať spoľahlivú ochranu investícií pred infláciou, tobôž neposlúžia na zhodnotenie. Je na čase naučiť sa sporiť investične.
Investičné sporenie v dobe nízkych úrokov. Termiňáky bez budúcnosti!

Zdroj: Shutterstock

Vývoj úrokov je nekompromisný

V prospech termínovaných vkladov do veľkej miery hrala istota ochrany vkladov a úroky, ktoré neboli zlé. Aj po započítaní vyššej inflácie v minulosti, v roku 2000 bola podľa Národnej banky Slovensko priemerná sadzba na terminovaných viazaných vkladoch okolo 10 %. Teda v začiatkoch, pretože práve pred šestnástimi rokmi sa naštartovalo pomalé skonávanie tohto finančného produktu. Záver roka 2000 sa totiž už uzatváral na čísle 6,55%. V roku 2008 sa dali peniaze uložiť aj za približne 4%, o dva roky neskôr prišiel ďalší pád, potom sa podarilo jemné spamätanie a úroky sa na krátku dobu zastabilizovali. Následne už bol koniec neodvratný a otázka, kam sa bude tento obľúbený bankový produkt  uberať, boja zodpovedaná. Nové vklady pre domácnosti sa v júli tohto roka ocitli na priemernej úrovni 1,36 % pri viazanosti nad 3 roky a o mesiac neskôr už len mizivé 0,48%. Niektoré banky dokonca dnes majú v ponuke sporiace vklady s nulovým úrokom. Tým sa uzatvára jedna kapitola vo svete investovania bežných obyvateľov.

Prepisuje sa história

Termínované vklady sú jedným z najkonzervatívnejších modelov investovania peňazí. Sú garantovaný Fondom na ochranu vkladov až do výšky 100 000 eur. To dáva istotu aj v neistých časoch. Garantovať dnes čokoľvek je však zdá sa nemožné. Pokles úrokov sa odvíja od politiky Európskej centrálnej banky a jej depozitnej sadby, teda úročenia vkladov komerčných bánk. Tá sa dokonca posunula na – 0,4 %. V praxi to znamená, že komerčné peňažné ústavy, ktoré majú vklady v centrálnej banke, za to budú platiť úrokom 0,4%. Pritom v roku 2009 bola úroveň depozitnej sadzba + 2%. Cieľom je podpora ekonomiky a snaha, aby peniaze viac rotovali na trhoch, ako stáli v depozitoch. Aj to je dôvod, pre ktorý ECB v súčasnosti okrem toho namiesto 60 miliárd eur mesačne do ekonomiky napumpuje o 20 miliárd eur viac a okrem vládnych dlhopisov kupuje aj nebankové dlhopisy. „Aktuálne sadzby na trhu dosahujú svoje historické minimá. Predpokladáme, že tento trend bude pokračovať aj naďalej a v najbližšej dobe zvyšovanie sadzieb zo strany ECB neočakávame,“ uvádza Jana Glasová, analytička Poštovej banky. To je jasný signál, ktorý naznačuje, že je potrebné pre zhodnotenie úspor vybrať investíciu, nielen klasické, konzervatívne sporenie. 

Príprava na investície bez istoty

Napriek nelichotivej úrokovej bilancii mali Slováci na termínovaných vkladoch koncom júna 2016 uložených celkovo 12,1 mld. eur. Pri vkladoch s viazanosťou do 1 roka, ktoré sú najobľúbenejšie, sa priemerná úroková sadzba nachádzala na úrovni 0,8 % p. a. So zápornou hodnotou inflácie tak môže slúžiť ako chabá ochrana financií, no o zhodnocovaní nemožno hovoriť ani náhodou. Napriek tomu, že termínovaný vklad a peniaze na bežnom bankovom účte sú ako jediné produkty pod Fondom na ochranu vkladov, nebude zaujímavý. Banky pomaly začínajú vychovávať aj konzervatívnych investorov k novým formám investovania bez záchrannej siete. Jedným z takýchto produktov je kombinácia klasického terminovaného vkladu a investície do fondov. Časť peňazí získa vyšší garantovaný úrok na termiňáku a v lepšom prípade druhá časť ešte výhodnejšie zhodnotenie vďaka rastu na trhoch. „Vhodným doplnkom ku klasickému sporeniu v banke môže byť sporenie v podielových fondoch,“ uvádza Jaroslav Pilát, generálny riaditeľ Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky. Výhodou je  kombinácia sporenia a investovania do vybraných fondov ako aj dĺžka sporenia. Takúto kombináciu dnes ponúka väčšina bánk. Investícia je často doplnená aj o možnosť pravidelného vyplácania podielových listov, čo zvyšuje atraktivitu a pocit pravidelného príjmu. Ide o prvé lastovičky, pričom sporenie v konzervatívnych fondoch môže mať výnos od 1,5% k približne 2 – 5%, no chýba istota garancie štátu aj garancie odhadovaného výnosu. Vo fondoch môže výnos dosahovať aj zápornú úroveň.  Preto je dôležité overiť si, do čoho fond investuje a z čoho je zložený. Pretože aj doposiaľ platné istoty ako reality, či luxusné odvetia strácajú dych. Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank dokonca hovorí, že z dlhodobého hľadiska predpokladá aj pokles hodnoty zlata a striebra. Vždy je teda potrebnejšie zaujímať sa o investíciu komplexnejšie ako pri termiňákoch.


Lepšie je sporiť pravidelne

Sporenie spojené s investovaním vo fondoch má niekoľko výhod. Možno sporiť pravidelne a v menších sumách. Tým sa otvára možnosť zarábať aj pri výkyvoch vo fonde. Dôvodom je pravidelný nákup pri poklese aj pri stúpaní. Preto je potrebné v istej miere rezignovať na osvedčený recept ukladania „do ponožky“ a nasporenú sumu priniesť do banky. V takomto prípade sa zhodnocuje nakúpený podiel vývojom na trhu aj nahor, ale aj nadol. Pravidelným investovaním klient znižuje riziko poklesu celej nasporenej sumy. 

Dlhopisy s otáznikom

Ďalšiu možnosť pre konzervatívnych investorov ponúka okrem fondov zhodnotenie financií prostredníctvom investícií do dlhopisov a komodít. Dlhopisy s fixnou úrokovou sadzbou sa svojim charakterom asi najviac podobajú termínovaným vkladom, no nie sú kryté žiadnym fondom na ochranu vkladov a nesú riziko neschopnosti vydavateľa dlhopisu, emitenta, splatiť svoju pohľadávku. Dlhopisy s úrokom závislom na ziskoch emitenta, raste inflácie, či pohyblivom úroku, už nesú vyššiu mieru rizika zhodnotenia a ako investičné sporenie sú skôr pre odvážnych. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok