Predávate auto cez víkend alebo sviatok - toto vás prekvapí

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 10. 2016
Mnoho Slovákov sa už nachytalo a pred komplikáciami varuje aj polícia. O čo ide? Predaj motorového vozidla počas sviatkov a víkendov vám môže spôsobiť nemalé problémy.
Predávate auto cez víkend alebo sviatok - toto vás prekvapí

Zdroj: Shutterstock

Predaj vozidla cez víkend alebo štátny sviatok sa mnohým motoristom nemusí vyplatiť. Vozidlo predali, ale následne ho neboli schopní previesť na nového majiteľa, pretože sa im ho nepodarilo primäť k doloženiu plnej moci. Na túto skutočnosť upozornil zákaznícky ombudsman AAA AUTO Alexander Štefuca. Podľa polície v takomto prípade existuje prakticky už iba súdne riešenie. Píše sa v poslednej tlačovej správe spoločnosti AAA AUTO, najväčšieho autobazáru na území Slovenska i Českej republiky.

"V poslednej dobe sa množia dotazy predávajúcich, ktorí nie sú schopní svoje predané vozidlo previesť na kupujúceho. Predajca tak oficiálne ďalej zostáva majiteľom vozidla, musí platiť povinné zmluvné poistenie za auto a chodia mu pokuty za priestupky, ktoré zavinil kupujúci. Dôvodom je predaj vozidla cez víkend alebo štátny sviatok a nedostatočná informovanosť predávajúcich," komentuje situáciu Štefuca.

Od 1. januára 2016 totiž platí novela zákona č. 8/2009 z. z. o cestnej premávke. Podľa nej je majiteľ vozidla povinný pri oznámení zmeny prevodu držby na inú osobu uviesť potrebné údaje o kupujúcom, ktorého orgán Policajného zboru zapíše do osvedčenia o evidencii nového majiteľa. Ak kupujúci nie je osobne prítomný, Polícia túto zmenu zapíše len po predložení písomnej alebo elektronickej plnej moci s osvedčeným podpisom kupujúceho alebo dokladu o nadobudnutí vlastníckeho práva k vozidlu s osvedčeným podpisom kupujúceho.

Pokiaľ ľudia predávajú autá sami počas víkendu alebo sviatku, je nutné vopred dohodnúť dostupnosť notárov. V takom prípade je ale potrebné počítať zo zvýšenými nákladmi, ktoré môžu notári požadovať - a to jednak pokiaľ ide o zvýšenie odmeny a potom aj pokiaľ ide o náhradu za stratu času, ak notár bude mať prísť k zákazníkom. Cez víkendy a ostatné dni pracovného pokoja patrí v zmysle vyhlášky Ministerstva spravodlivosti notárovi odmena zvýšená o 50 % a k tomu aj náhrada za stratu času pri úkonoch vykonávaných mimo jeho sídla alebo mimo miesta konania jeho úradných dní za čas strávený cestou do tohto miesta a späť. Táto náhrada je 3,32 eura za každú, aj začatú polhodinu.

"V prípade, že sa kupujúci odmieta osobne zúčastniť pri prevode držby vozidla a nie je ani ochotný udeliť predávajúcemu splnomocnenie s osvedčeným podpisom, prípadne doložiť doklad o nadobudnutí vozidla s osvedčeným podpisom, nie sú splnené podmienky podľa § 116 ods. 4 zákona č. 8/2009 Z. z. V takomto prípade nie je možné tento evidenčný úkon vykonať. Ak už bola zrealizovaná peňažná transakcia a nie je možná dohoda zúčastnených, odporúčame poškodenému riešiť vec súdnou cestou," komentuje možnosti riešenia situácie Mária Gerincová z kancelárie prezidenta Policajného zboru. Variantom riešenia situácie je tiež primätie nového vlastníka, aby plnú moc na odhlásenie držby na kupujúcich udelil alebo žiadosť o vrátenie auta.

"Aby sa naši zákazníci vyhli podobným nepríjemnostiam prijali sme zmenu našich obchodných postupov tak, že ku každej odhláške kupujúci udeľuje plnú moc nám na vykonanie odhlášky na neho, pričom na plnú moc sa podpis zákazníka osvedčuje notárom. Flexibilnú dostupnosť notárov máme organizačne zabezpečenú aj počas víkendov," informuje Štefuca.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok