Najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri poistení domácnosti

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 11. 2016
Domov je to najdôležitejšie miesto pre život. Preto chrániť ho adekvátnym spôsobom nepochybne je povinnosťou každého vlastníka nehnuteľnosti. Ako sa ale vyvarovať chybám a nástraham pri poistení domácnosti?
Najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri poistení domácnosti

Zdroj: Shutterstock

Krádež majetku, prasknuté potrubie, či živelná pohroma. Katastrofa môže mať rôzne podoby a preto je dobré zvážiť, čo všetko vám môže hroziť v mieste, kde aktuálne bývate. Síce sa im mnohokrát nemožno vyhnúť, no možno si zabezpečiť solídnu ochranu v podobe finančnej kompenzácie za ujmu na majetku.

Poistenie takéhoto nehnuteľného majetku možno možno rozdeliť do troch základných poistení. Poistenie nehnuteľnosti, poistenie domácnosti a poistenie za škodu. Každý z nich slúži na iný účel, takže aký je vlastne medzi nimi rozdiel?

Poistenie nehnuteľnosti

Tento typ poistenia nehnuteľnosti ochráni váš majetok pred živelnou pohromou, vandalizmom, vlámaním sa do bytu či domu, pádom predmetov, vytopením vodou či dokonca počíta aj s tým, že by do vášho obydlia mohlo naraziť napríklad aj motorové vozidlo. V tomto type poistenie si teda možno poistiť dvere, okná, podlahu, ale aj vedľajšie stavby ako garáž, bazén či záhradnú kuchyňu.

Poistenie domácnosti

Toto poistenie je špecifické tým, že poisťuje len hnuteľné predmety, ktoré sú súčasťou vašej domácnosti. Elektronika, spotrebiče, veci osobnej potreby, atď.

Poistenie zodpovednosti za škodu

Vytopili ste susedov? Tak buďte radi za poistenie zodpovednosti za škodu. Toto poistenie sa teda vzťahuje na škody spôsobené poisteným, alebo osobami žijúcimi s poisteným v spoločnej domácnosti, ktoré svojim konaním spôsobia ujmu na zdraví alebo majetku tretej osobe.

Základné rozdelenie by sme mali. V súčasnosti už viete všetky tri typy poistenia spojiť do jednej zmluvy a uzatvoriť priamo v jednej poisťovni. Čomu sa teda vyvarovať?

Poistnú zmluvu treba aktualizovať

Modelová situácia. Kúpite si starší byt a pri jeho nadobudnutí ho poistíte. Hneď ako sa doň nasťahujete začnete s rekonštrukciou a jeho zveľaďovaním, čím jeho hodnota na trhu rastie. Lenže Vaša zmluva je tým pádom čím viac neaktuálnejšia. Nezodpovedá totiž skutočnej hodnote bytu. Čo s tým? Zmluvu si aktualizujte každé 3 alebo 4 roky, aby ste sa vyhli prípadnému nevykrytiu škôd. Zároveň trh s poistením je veľmi dynamický a novou zmluvou môžete získať nové výhody.

Podpoistenie

Mnoho ľudí sa snaží výšku poistného stlačiť na minimum, čo je pochopiteľné, ak si musíte zadeliť každé euro. Lenže pri poistení bytu je práve tento faktor mnohokrát kľúčový. Ak totiž budete šetriť na úkor limitov plnenia, poistenie stráca na význame. Ak nastane fatálna udalosť v podobe požiaru alebo záplav, môžete prísť o značnú časť vášho majetku.

Podceňované poistné riziká

Riziká ako záplavy alebo požiar nie sú samozrejmosťou pri poistení vášho nehnuteľného majetku. Vždy dbajte na to, aby ste ich v zmluve mali, minimálne požiar môže vzniknúť na každom mieste, záplavy len za určitých okolností.

Nedostatočne zabezpečná nehnuteľnosť

Zmluva o poistení nehnuteľnosti sa dá podpísať aj na počkanie a v štandardných prípadoch si nevyžaduje prehliadku samotného bytu. Poriadne si ale pozrite, aké zabezpečenie domácnosti si vaša poistná zmluva vyžaduje. Ak ho totiž nedodržíte, poisťovňa vám nemusí preplatiť pri škode ani euro.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok