Ako najlepšie zhodnotiť svoje prostriedky

Petr Hechtberger | rubrika: Článok | 24. 11. 2016
Dnes sa pozrieme bližšie na investovanie do podielových fondov, nakoľko sa jedná o produkt, ktorý je dostupný pre každého a pokiaľ vám záleží na tom,aby sa vaše peniaze zhodnocovali a nestrácali na hodnote tak by ste mali určite zbystriť a začať venovať tejto téme pozornosť.
Ako najlepšie zhodnotiť svoje prostriedky

Zdroj: Shutterstock

O finančných produktoch, ktoré sa najčastejšie na Slovensku používajú na zhodnocovanie finančných prostriedkov sme sa v stručnosti už zmienili v článku 4. dôchodkový pilier alebo budete na dôchodku starý, chudobný a chorý?

Investovanie do fondov je dostupné pre každého

Áno je to tak, investovanie do podielových fondov je dostupné naozaj pre každého. Každá spoločnosť, ktorá sa venuje obchodom spojeným s investovaním do podielových fondov má iné podmienky, ale bežne môžete začať investovať už od 10 EUR mesačne do jedného fondu, alebo jednorazovo od 100 EUR. 

Investovanie do fondov nie je nič nové

Pokiaľ sa nevenujete financiám a nemáte s investovaním do fondov skúsenosti tak sa môže zdať, že to je nejaký nový produkt a kto vie ako bude fungovať. V skutočnosti má však investovanie do fondov vo svete naozaj dlhú históriu. Uvedieme pre ilustráciu iba jeden príklad. Spoločnosť Pioneer Investments pôsobí na Slovensku od roku 2001, ale vo svete funguje už od roku 1928.

Ako funguje investovanie do fondov

Investovanie do fondov je forma kolektívneho investovania. Vysvetlíme si teraz na príklade, čo to kolektívne investovanie je. Povedzme, že by sme chceli investovať do nehnuteľnosti, ktorú by sme potom prenajímali,  ale nemáme dosť finančných prostriedkov aby sme si nehnuteľnosť kúpili, alebo si nie sme úplne istí, či by to bola naozaj dobrá investícia a nechceme to riskovať. Môžeme si teda vybrať napríklad fond, ktorý je zameraný na investície do nehnuteľností.

Do fondu teda rovnako ako my budú investovať aj ďalší investori a fond potom za tieto „vyzbierané“ peniaze kúpi konkrétnu nehnuteľnosť, ktorú bude prenajímať. Výnos fondu môže byť potom tvorený z výnosu z prenájmu a v prípade rastu cien nehnuteľností tiež aj z tohto zvýšenia ceny hodnoty nehnuteľnosti. Je to naozaj veľmi zjednodušene povedané. V praxi to funguje tak, že fondy zamerané na nehnuteľnosti investujú prostriedky do viacerých nehnuteľností, okrem toho niektoré napríklad aj do akcií spoločností, ktoré sú zamerané, alebo nejako inak spojené, alebo naviazané na realitný trh.

Môžu to byť napríklad realitné, developerské, alebo stavebné spoločnosti. Všetky investície sa ale primárne točia okolo realít. Niektoré realitné fondy môžu byť úzko zamerané napríklad na Slovenský trh a iné celosvetovo. Každý fond musí mať svoj prospekt, ktorý je ešte pred otvorením fondu schválený príslušným dozorným orgánom nad Kapitálovým trhom, teda napríklad Národnou bankou Slovenska pokiaľ sa jedná o slovenský fond. V prospekte fondu je presne špecifikované do čoho môže konkrétny fond investovať prostriedky.

Rozloženie rizika

Použijeme znovu príklad uvedený vyššie. Chceli by sme investovať do nehnuteľnosti, ale bojíme sa, že by to nemuselo vyjsť. Mohlo by sa napríklad stať, že by sa nepodarilo mať nehnuteľnosť stále prenajatú, alebo že by nájomcovia nehnuteľnosť zničili a museli by sme dodatočne investovať do opravy, alebo že by došlo k poklesu cien nehnuteľností na realitnom trhu a hodnota našej nehnuteľnosti by išla smerom dole a teda aj hodnota našej pôvodnej investície.

Keď sa ale rozhodneme investovať do nehnuteľností nepriamo, teda cez fond tak môžeme tieto riziká rozložiť, odborne sa tomu hovorí diverzifikovať. Keďže už tiež vieme, že investovať môžeme od 10 EUR mesačne, alebo od 100 EUR jednorazovo tak si môžeme vybrať viacero fondov zameraných na reality a investovať tak nie iba do jedného fondu, ale do viacerých.

Druhy fondov

Okrem fondov zameraných na reality, ktoré sme spomínali vyššie v príkladoch existujú samozrejme ďalšie typy fondov. Odlišujú sa od seba práve svojim zameraním. Môžete si napríklad vybrať akciové fondy, ktoré ako už názov napovedá, sú zamerané na investovanie do akcií konkrétnych spoločností. Pokiaľ by sme sa rozhodli investovať do akciových fondov tak môžeme svoj výber ešte viac zúžiť napríklad podľa toho či chceme aby sa jednalo o Európske akcie, Americké akcie, akcie Rozvíjajúcich sa trhov, alebo si môžeme vybrať fond zameraný na Globálne akcie, ktorý môže investovať do akcií z celého sveta.

Tiež môžeme v rámci akciových fondov ešte zúžiť výber podľa zamerania a to tak, že si napríklad vyberieme fond zameraný na výrobu liekov a biotechnológie, alebo fond zameraný na technológie, alebo fond zameraný na komodity ako sú napríklad zlato, striebro, ropa.

Ďalej sú veľmi populárne dlhopisové fondy, medzi ktorými si podobne ako u akciových fondov môžete zúžiť výber podľa zamerania a okrem toho si môžete napríklad aj vybrať či chcete fond, ktorý bude investovať do štátnych dlhopisov, alebo do korporátnych, teda firemných dlhopisov.

Pri výbere fondov odporúčame využiť služieb finančného sprostredkovateľa, ktorý má s investovaním do fondov skúsenosti a viem vám s výberom pomôcť.

Petr Hechtberger

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?