Aké pokuty hrozia cyklistom a čo všetko sa mení

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 11. 2016
Január 2017 bude z hľadiska konzumácie alkoholu pre cyklistov prelomový. Nový zákon totiž umožní jazdiť na bicykli po požití alkoholu. Nulová tolerancia sa mení, po novom budú mať cyklisti povolené sadnúť na bicykel už pri 0,5 promile alkoholu v krvi.
Aké pokuty hrozia cyklistom a čo všetko sa mení

Zdroj: Shutterstock

Nulová tolerancia je príliš prísna pre cyklistov, uviedli poslanci pred schválením novely zákona o priestupkoch a cestnej premávke. Množstvo, ktoré navrhli totiž nebude mať zásadný vplyv na motoriku a vnímanie cyklistu a tak si po novom cyklisti budú môcť dať jedno-dve pivá či pohár vína.

V momente, keď zosadnete z bicykla, sa podľa zákona stávate chodcom. Za tlačenie bicykla pod vplyvom alkoholu polícia pokutovať nemôže. Ak však z neho zoskočíte pred očami policajnej hliadky, s týmto argumentom nepochodíte.

Zmiernená tolerancia alkoholu pre cyklistov začne platiť od januára 2017. Ak ju cyklisti nebudú zneužívať, poslanci zvažujú, že ju zavedú aj pre vodičov.

Výška pokút u nás a v zahraničí

Výška pokuty nad 1 promile? Od 150 do 800 eur. V susednom Rakúsku sa do tolerovaného limitu zmestíte vypitím dvoch až troch pív. Policajti tam rozdávajú pokuty až za prekročenie hladiny 0,8 promile. V Čechách platí naďalej nulová tolerancia, v Poľsku je limit 0,2 promile, Nemecku až 1,4 promile a Maďari pokutovanie za alkohol na bicykli úplne zrušili.

Ťaháte za bicyklom? Robíte chybu

Pre niektorých cyklistov môže byť zastavenie policajnou hliadkou prekvapením. O to viac, keď sa dozvedia, že porušili zákon a ani si to neuvedomili. Napríklad venčenie psa takým spôsobom, že ho za sebou ťaháte na bicykli alebo pes ťahá Váš bicykel môže vyjsť draho. Konkrétne 60 eur. To platí napríklad aj o ťahaní druhého bicykla či ručného vozíka.

Aké pokuty hrozia cyklistom a čo všetko sa mení

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky (Facebook)

Reflexné prvky sú povinné

Ak ste súčasťou premávky, musíte byť na to patrične pripravení. Napríklad za zníženej viditeľnosti je potrebné mať reflexné prvky. To, ako majú vyzerať je napokon dané aj zákonom. Vpredu biele, vzadu červené a pri zhoršenej viditeľnosti je nevyhnutné používať vpredu biely lúč a vzadu červený lúč s napojením na zdroj energie.Alternatívou môže byť reflexná vesta alebo sklíčka na kolesách. Každopádne, keď nič z uvedeného nemáte, môžete dostať blokovú pokutu vo výške 30 eur.

Jazda bez prilby je nebezpečná, no slabo pokutovaná

Ak sa pohybujete na ceste mimo obce, automaticky musíte mať na svojej hlave helmu. To neplatí pre deti, ktoré sú povinné ju nosiť vždy. A podľa zákona musí byť prilba upevnená, inak sa to nepočíta. Má to svoju logiku, prilba vás totiž má chrániť, nie je len tak na parádu. Cena za to, že nemáte prilbu tam, kde je to povinné je 10 eur.

Pokuta za rýchlosť na bicykli? Realita

Mysleli ste si, že pokutu za rýchlosť môžete dostať iba za volantom automobilu? Mýlite sa. Zákony platia rovnako pre všetkých účastníkov premávky a ak je v obytnej zóne vyznačená povolená rýchlosť 30km/h, neprekračujte ju. V opačnom prípade vám hrozí pokuta od 50 eur vyššie.

Nerešpektovanie dopravných značiek

Nezastavili ste na dopravnej značke STOP? Alebo máte pocit, že semafóry pre cyklistov neplatia? Mýlite sa. Dopravné značenie musí dodržiavať aj cyklista a pokuty za porušenie pravidiel cestnej premávky sú vysoké. Od 30 až do 150 eur.

Jazda po chodníku nie je povolená

Chodník je miesto určené výlučne chodcom a podľa zákona o premávke nemajú cyklisti na chodníku čo hľadať. V zákone sa to uvádza jednoznačne: "Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky. Ak sa tým neohrozujú ani neobmedzujú chodci, smie sa jazdiť po pravej krajnici vozovky." Inými slovami, po chodníku sa cyklista smie pohybovať len vtedy, ak ide pešo alebo bicykel vedie pri sebe.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok