Ako ušetriť na darčekoch a nezadlžovať sa

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 12. 2016
Vianoce sú pre väčšinu ľudí sviatkom pokoja a sladkého ničnerobenia. No je s nimi spojených množstvo nákladov, ktoré môžu koncom roka až príliš zaťažiť Váš rozpočet. Štatisticky najviac peňazí minieme darčeky, tak ako na nich ušetriť?
Ako ušetriť na darčekoch a nezadlžovať sa

Zdroj: Shutterstock

Pre mnohých je nakupovanie vianočných darčekov stresom aproblémovou situáciou z hľadiska peňazí. Niektorí si na Vianoce chcúdopriať, poriadne si ich užiť a preto keď nemajú dostatok peňazí, neváhajú sipožičať. Nerobte preto emotívne nákupy, v pokoji si ich vychutnajte,obrňte sa trpezlivosťou a každý darček si dvakrát premyslite.

1. Základom jerodinný rozpočet

Mať prehľadný a vyvážený rodinný rozpočet nie je ľahké, noak ním disponujete, viete bez problémov zvládnuť aj takú finančnú záťaž, akousú Vianoce. Preto sa držte svojho rozpočtu a neprekračujte svoje možnosti.S vianočnými nákupmi je dobré počítať už niekoľko mesiacov dopredu. Vopredsi stanovte finančné pravidlá, resp. maximálnu sumu, ktorú ste schopní aochotní vyčleniť na kúpu vianočných darčekov. Kľúčom nie je takýto rozpočetzostaviť, ale ho aj do bodky naplniť. Tento balík prostriedkov na Vianocenemiešajte so svojimi úsporami na horšie časy. Takáto železná rezerva máskrátka svoj účel a nikdy neviete, kedy sa Vám zíde.

2. Majte v tomsystém, spravte si zoznam

Hneď po tom, ako ste si určili maximálnu sumu, ktorú steochotní dať za vianočné darčeky nasleduje ďalšia dôležitá fáza. Spraviťmenovitý zoznam ľudí, ktorých chcete obdarovať spolu so zoznam darčekov, kdekaždý má svoju hranicu. Či už nakupujete v kamennej predajni aleboprostredníctvom e-shopu, zoznam majte vždy pri sebe, napríklad v smartfóneako poznámku.

3. Vyhnite sazadlžovaniu kvôli darčekom

Vianočné darčeky sú na to, aby obdarovaného potešili, a niena to, aby ste ich museli splácať ešte niekoľko ďalších mesiacov. Ak nemusíte,tomuto riziku sa radšej vyhnite. V posledných rokoch si podľa štatistíkľudia až príliš často kupujú vianočné darčeky na splátky či na úver. Ak si môžetevybrať, pri nákupoch radšej použite kreditnú kartu. Úrok je tam síce o niečovyšší ako pri klasických úveroch, no bezúročné obdobie pri niektorých kartáchje skoro až 2 mesiace! Väčšina ľudí sa nechá zlákať 0% navýšením, respektíveodkladom splátok, ktoré znejú na prvý pohľad dobre, no ide väčšinou o skrytéobchodné praktiky.

4. Nakupovaniedarčekov v predstihu šetrí peniaze

Niektorí majú darčeky nakúpené už v lete. Prečo?Pretože v predstihu to nespôsobuje také rozkolísanie rozpočtu, ako keďkupujete všetko v decembri. A ak už ste si darčeky kúpiliv predstihu, vyhnete sa preplneným obchodným domom a môžete mnohokrátkúpiť za akciové ceny, ktoré sa pred Vianocami až tak často nevyskytujú.

5. Chcete dať niečovýnimočné? Darček vytvorte sami!

Čo je viac ako darček šitý na mieru? Cena tovaru predsa nieje to najdôležitejšie na darčeku. Naopak, vlastnoručne vyrobené darčeky sú opäťtrendy a práv množstvo času a nápaditosti, ktorý ste do výroby investovali môžebyť tým najkrajším vianočným prekvapením u Vás doma. Okrem iného takéto darčekyzaťažia Váš rozpočet len veľmi minimálne. Darčekom, ktorý naozaj poteší, môžubyť aj domáce produkty, ak ich pekne zabalíte alebo naaranžujete. Ak pečeniesladkostí nie je vaša parketa, môžete známym podarovať fľaštičku domácehovaječného alebo brusnicového likéru alebo súpravu vlastnoručne vyrobenýchvianočných ozdôb. 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok