6 tipov ako nájsť dobrého finančného poradcu

Ľubica Florková | rubrika: Článok | 29. 11. 2016
Finančný agent, sprostredkovateľ, poradca...ako nájsť vhodného odborníka, ktorý vám poradí? Prinášame vám pár dôležitých odporúčaní.
6 tipov ako nájsť dobrého finančného poradcu

Zdroj: Shutterstock

Úver, poistenie, hypotéka. Každý sa s tým skôr či neskôr stretne. V súčasnosti je na trhu mnoho spoločností, ktoré ponúkajú veľký výber produktov.  Čo je lepšie: ísť do banky, poisťovne alebo si nechať poradiť od poradcu.

Pri výbere cestovného poistenie na 7 dní sa asi nemusíte „hlboko“ zamýšľať, i keď ani tu nie je na škodu urobiť si aspoň aké také porovnanie. Čo však keď sa rozhodnete vziať si dlhodobú pôžičku alebo hypotéku? Ako sa zorientovať v ponuke bánk, ako získať výhodný úrok? A čo životná poistka: je lepšia so sporiacou zložkou? Obsahuje poistenie vážnych chorôb?

V týchto prípadoch je iste výhodnejšie obrátiť sa na odborníka, ktorý sleduje vývoj na finančnom trhu a dennodenne sa s uzatváraním zmlúv zaoberá.

Aké sú vlastnosti správneho finančného špecialistu

Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) vydala odporúčania, ako odhaliť „kvalitného“ odborníka.

1. Preverte si finančného agenta či sprostredkovateľ

Venujte čas, a preverte si osobu, ktorej poskytnete informácie o vašom finančnom stave. Kvalitný finančný agent totiž:

  • netají identitu a väzby
    • sprostredkovateľ musí povedať, pre ktorú organizáciu pracuje a aké finančné inštitúcie zastupuje
  • podniká na základe oprávnenia NBS
  • má dobré referencie od klientov

2.Finančný agent sa zaujima o klienta

Finančný produkt (poistenie, hypotéku, sporenie a pod.) odporúča až po preskúmaní klientovej životnej situácie, príjmov a výdavkov.

3. Agent preverí skúsenosti klienta s finančným trhom

Každý finančný sprostredkovateľ či agent by mal preveriť do akej miery sa klient v problematike finančného trhu orientuje a podľa toho voliť vhodnosť produktu.

4. Nepresviedča klienta ale vysvetľuje a informuje

V prípade, keď vám špecialista vyberie nejaký produkt, podá vám informácie prečo je práve tento produkt pre vás výhodný, a taktiež vám vysvetlí prečo sú iné poistky, úvery či sporenia pre vás nevýhodné.

Taktiež vám vysvetlí poučenia, ktoré sú súčasťou produktov.

5. Na uzatvorenie nenalieha, dá dostatok času na rozhodnutie.

V prípade, že by na vás agent naliehal či inak vytváral nátlak, ide o neprofesionálne jednanie a takýchto agentov je lepšie odmietnuť.

6. Poskytuje dlhodobú starostlivosť

Finančný agent či sprostredkovateľ chce zostať s klientom i naďalej v kontakte. Môžete sa na neho obrátiť vždy, keď ho potrebujete.

Aký je rozdiel medzi finančným agentom, sprostredkovateľom a poradcom?

Ujasniť si pojmy a získať lepší obraz o schopnostiach jednotlivých finančných špecialistov pomáha aj Darina Huttová, generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov. 

Pre všetkých platí, aby mohli podnikať v odbore, musia mať oprávnenie Národnej banky Slovenska. Finanční agenti musia navyše absolvovať skúšky Asociácie.

Finančný sprostedkovateľ – „upísaný“ jednej spoločnosti

 „Finanční sprostredkovatelia pracujú iba pre jednu inštitúciu, sú teda schopní a oprávnení ponúkať občanom produkty jedinej inštitúcie. Obvykle fungujú ako viazaní finanční agenti,“ spresňuje Darina Huttová. 

Služby finančného sprostredkovateľa sú pre klienta zdarma. Odmenu sprostredkovateľ dostane od  svojej finančnej inštitúcie, pre ktorú pracuje.

Finančný agent – veľký výber produktov od viacerých spoločností

„Samostatní finanční agenti majú oprávnenie spolupracovať s viacerými finančnými inštitúciami  - bankami, poisťovňami, obchodníkmi s cennými papiermi, správcovskými spoločnosťami a pod. Bez obmedzenia,“ vysvetľuje Darina Huttová.

Finančný agent tak môže klientovi poskytnúť odbornú pomoc už od finančného plánovania. Môže mu porovnať viaceré produkty a odporučiť klientovi ten vhodnejší.

Agent je taktiež odmeňovaný spoločnosťou, ktorej produkt si klient nakoniec uzatvorí. Klient za služby agentovi neplatí.  

I keď by k tomu dochádzať nemalo, môže sa stať, že agent alebo sprostredkovateľ sa môže snažiť presadiť u klienta produkt, ktorý je ohodnotený vyššou odmenou než skutočne výhodnejší produkt. Preto je dôležité pri výbere finančného špecialistu, riadiť sa vyššie spomínanými radami.

Finančný poradca - za služby a rady si nechá zaplatiť

Sú to služby nezávislého poradenstva, kedy si za rady platí klient sám danému poradcovi.

„Podľa nášho názoru nemajú slovenskí klienti schopnosť objednávať tento druh služby a nie sú ani dostatočne finančne pripravení platiť si nezávislé poradenstvo pre prípad riešenia vlastných finančných potrieb,“ hovorí Huttová. „Každý finančný agent, ktorý je odborne fundovaný, však potvrdí, že finančné sprostredkovanie sa bez poradenstva vykonávať nedá,“ dodáva.

Ľubica Florková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok