Lyžovačka a poistenie: Na čo si dávať pozor

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 12. 2016
Pomerne studený december je prajný lyžiarom a lyžiarskym strediskám, ktoré už môžu poskytovať svoje služby od začiatku mesiaca. Ak sa chystáte na svoju lyžovačku je pár vecí, na ktoré by ste mali myslieť či už ako začiatočník alebo aj skúsený lyžiar.
Lyžovačka a poistenie: Na čo si dávať pozor

Zdroj: Shutterstock

Pozor na alkohol na svahu

Vypadá to ako dobrý nápad do zimy na sneh s „placačkou“  slivovice, no nie je to tak.  

To, že alkohol vonku nezahreje, už dokázali viaceré štúdie.  Alkohol totiž rozširuje cievy, čím zväčší prietok krvi. Na krátky čas pocítite zahriatie, no cez rozšírené cievy a v studenom prostredí sa aj krv ochladí rýchlejšie.  

Pokiaľ sa chcete zahriať, uprednostníte teplý čaj.  Po čaji s rumom alebo varenom vínku si radšej dajte od lyžovania aspoň hodinovú prestávku.

1) Pri preukázaní alkoholu v krvi poisťovne neplnia

Alkohol otupuje zmysly: reagujete pomalšie, správate sa riskantnejšie. Na svahu tak môžete okrem seba ohroziť aj ostatných lyžiarov.

Ak by ste sa zranili alebo by ste spôsobili úraz inému lyžiarovi a preukázalo by sa, že ste požili alkohol, nemôžete sa spoliehať na svoje životné či cestovné poistenie.

Alkohol v krvi je tak dôvod, prečo vám poisťovne skrátia alebo úplne odmietnu vyplatiť poistné plnenie.

Lyžovačka by vás tak kvôli pár pohárikom mohla vyjsť pekne draho, obzvlášť v zahraničí. Nielen, že vám nebude vyplatená poistná udalosť, budete si musieť zaplatiť aj poskytnutú zdravotnú starostlivosť, prípadne aj zaplatiť odškodnenie pre zranenú ďalšiu osobu.

2) Pokuty od lyžiarského strediska

Aj keby ste nehodu nespôsobili, s lyžami na nohách a alkoholom v krvi môžete dostať pokutu. Horská služba vás môže skontrolovať a dať fúkať. Ak sa preukáže pozitívny výsledok, môžete si prichystať peňaženku na pokutu a tiež vás môžu vykázať zo svahu či zablokovať vám pernamentku.

Používajte celú lyžiarsku výbavu

Doba, kedy sa jazdilo na zjazdovkách v džínsoch a čapici sú už dávno preč. Na upravených zjazdovkách a v lyžiach súčasnosti dosiahnete oveľa väčšiu rýchlosť, než tomu tak bolo pred päťdesiatimi rokmi.

Aj keď podľa platného zákona musia prilbu a reflexné prvky na odevoch používať iba deti do 15 rokov, nemali by ste podceniť ani vlastnú výbavu.

Taktiež je potrebné dodržovať pravidlá na svahu:

  • jazdiť na vyznačených zjazdovkách
  • jazdiť tak, aby ste neohrozovali ostatných lyžiarov
  • a dodržovať všetkých pokynov od prevádzkovateľa zjazdovky 

Ak totiž nedodržíte niektoré pokyny, či povinnú výbavu, vystavujete sa riziku, že vám poisťovne neposkytnú celé poistné plnenie.

Nezabudnite na poistenie na hory

V zahraničí ale aj na našich slovenských horách už nie je zásah horskej služby bezplatný.

Poistenie na jeden deň sa pohybuje okolo 30 centov a v prípade, že sa stratíte, alebo budete mať úraz, pri ktorom je nutný zásah horskej služby, nemusíte sa obávať, že vás to zruinuje.

Poistenie na hory kryje náklady až do výšky 20 – 25 tisíc eur. Všetky úkony spojené so zdravotnou starostlivosťou ako ošetrenie rany a podobne hradí zdravotná poisťovňa. Technický zásah však musí postihnutý zaplatiť sám aj vtedy keď zásah záchranárov sám nezavinil.

Podrobnejšie sa dočítate v našej abecede:

Kde sa vám poistenie na hory zíde:

Poistenie na hory je platné vo všetkých horských oblastiach Slovenska, kde pôsobí horská záchranná služba. Týka sa to aj priepastí a jaskýň.

  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Pieniny
  • Stredné Beskydy
  • Slovenský raj
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Roháče (Západné Tatry)
  • Belianske Tatry

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

alkohol, Poistenie, Slovensko, svah

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok