Desať šokujúcich predpovedí Saxo Bank na rok 2017

Saxo Bank | rubrika: Článok | 16. 12. 2016
Bude nový rok 2017 obdobím, v ktorom Čína prekoná očakávanie rastu, brexit sa zmení na „bremain“, mexické peso prudko vyletí navrch a talianske banky sa dočkajú nečakanej vzpruhy a úspechu.
Desať šokujúcich predpovedí Saxo Bank na rok 2017

Zdroj: Shutterstock

Prinášame Vám analýzu od Steena Jakobsen a Johna J Hardyho, špecialistov Saxo Bank.

Saxo Bank, špecialista na online obchodovanie a investície do rôznych tried aktív, predstavila svoj každoročný prehľad „šokujúcich predpovedí“ na nasledujúci rok.

Spoločnosť nadväzuje na tradíciu, v ktorej vyberá prehlásenia, ktoré majú vyprovokovať debaty o tom, čo by mohlo v budúcom roku prekvapiť alebo šokovať investorov.

Tohtoročné predpovede sa týkajú rozmanité škály scenárov, je medzi nimi mimo iné aj prudký rast Číny, zotavenie talianských bánk, „bremain“ (zotrvanie Británie v sfére EU) namiesto brexitu a odhodlanie EU zmeniť sa v reakcii na rozmach populismu.

Tieto „šokujúce predpovede“ sa nedajú považovať za oficiálne tržné odhady Saxo Bank – ide skôr o potenciálne udalosti a vývoj na trhu, ktoré sú považované za neobyčajné a málo očakávané, a ktoré by mohly značne vyviesť z rovnováhy konsenzuálne náhľady.

Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank k tomu povedal: „Po roku, v ktorom realita predbehla i zdanlivo nepravdepodobné scenáre – či už ide o prekvapenie ohľadom brexitu alebo výsledky amerických volieb – sa ústrednou témou našich šokujúcich predpovedí pre rok 2017 by mohol byť dôrazným upozornením, ktoré poukazuje na skutočné  upustenie od „bežného podnikania“, a to ako v expanzionizmu centrálnych bánk, tak vo vládnych politikách úsporných opatrením, ktoré charakterizovali obdobie po kríze v roku 2009." 

U niektorých predchádzajúcich šokujúcich predpovedí Saxo Bank sa ukázalo, že boli omnoho menej premrštené, než sa na prvý pohľad zdalo. Je preto dôležité, aby si investori boli vedomí škály možností, ktoré sa nachádzajú mimo bežný tržný konsenzus, aby tak mohli činiť informované rozhodnutie aj v zdanlivo nepravdepodobných tržných situáciách. 

saxo_predpoved_drak1. HDP Číny  vzrastie o 8 % a SHCOMP dosiahne hodnotu 5000

Čína si uvedomuje, že sa dostala do cieľa svojej rastovej fázy, čo sa týka výroby a infraštruktúry, a prostredníctvom masívnych stimulov fiškálnej a monetárnej politiky sa otvára kapitálovým trhom, aby previedla úspešnú premenu v ekonomiku, ktorá je ťahaná spotrebou. 

Výsledkom je 8 % rast počas roku 2017 s ekonomickým oživením, ktoré je dané rastom v sektore služieb. Eufória z rastu vedeného spotrebou vedie k tomu, že sa kompozitný index Šanghajskej burzy zdvojnásobí oproti hodnote z roku 2016 a presiahne 5000.

2. Zúfalý Fed po vzore Japonské centrálnej banky drží desaťročné dlhopisy na 1,5% sadzbesaxo_predpoved_trump

Zatiaľ čo americký dolár a úrokové sadzby v USA v roku 2017 strastiplne stúpajú, testosterónová  fiškálna politika nového prezidenta vedie k tomu, že desaťročné výnosy dosahujú 3 %, čo  spôsobuje na trhu paniku.

Na pokraji katastrofy Federálny rezervný systém postupuje podľa vzoru Japonskej centrálnej banky a udržia desaťročné štátne dlhopisy na 1,5 %, čím ale z iného uhlu v podstate zavedie štvrtú (alebo možno nekonečnú) fázu kvantitatívneho uvoľňovania.

To vzápätí zarazí výpredaj na globálnych trhoch s akciami a dlhopismi, čo povedie k najväčšiemu zisku pre trhy s dlhopismi za sedem rokov.

Kritické hlasy sa stratia v ruchu ďalšieho zotavenia vedeného centrálnou bankou.

saxo_predpoved_vlk3. Percento nesplatených high-yield dlhopisov presiahne 25 %

Pri dlhopisoch s vysokým výnosom predstavovala priemerná miera zlyhania 3,77 %, počas americkej recesie vždy prudko vyskočila, a to na 16 % v roku 1990, na 10 % v roku 2000 a na 12 % v roku 2009.  V roku 2017 by mohlo ísť až o 25 %. 

Blížime sa k limitom možného zásahu centrálnej banky. Vlády po celom svete preto pristupujú k fiškálnym stimulom, čo vedie k rastu úrokových sadzieb (Japonsko) a tým aj strmšiemu priebehu výnosovej krivky.

Bilióny korporátnych dlhopisov sa stretávajú s ťažkosťami a celý problém sa ešte zhoršuje rotáciou smerujúcou od dlhopisových fondov, čím sa rozširujú cenové rozpätia a znemožňuje sa refinancovanie druhoradých dlhov.

Percento nesplatených dlhopisov dosahuje až 25 % a nevýkonní korporátni aktéri už nie sú schopní zaisťovať efektívnejšiu alokáciu kapitálu.

saxo_predpoved_usa4. K brexitu nedôjde, Británia zostane

Globálny nárast populistov, ktorý pozorujeme na oboch stranách Atlantiku, prinúti vedenie Európskej únie k ústretovému stanovisku voči Veľkej Británii. 

V priebehu jednaní EU zvolia k zásadným ústupkom strán imigrácie a možnosti zahraničného pobytu pre britské finančné firmy, a než sa aktivuje článok 50 a bude predložený parlamentu, dôjde k jeho odmietnutí v prospech novej dohody.

Veľká Británie zostane v sfére vplyvu EU a Britská centrálna banka zdvihne sadzbu na 0,5 % a kurz eura voči libre prudko poklesne na 0,7300 – čím symbolicky odkáže na situáciu v roku 1973, kedy Veľká Británia vstúpila do Európskeho hospodárskeho spoločenstva.

5. Meď stráca formusaxo_predpoved_med

Meď bola po amerických voľbách medzi komoditami jedným z jasných víťazov, avšak v roku 2017 si trh začne uvedomovať, že nový prezident bude mať problémy zaistiť sľubované investície a očakávaný nárast dopytu po medi sa nestane skutočnosťou.

Tvárou v tvár  rastúcou nespokojnosťou  na domácej pôde posilní prezident Trump mieru protekcionizmu a zavedie obchodné bariéry, ktoré budú signalizovať  problémy nových trhov aj Európy.

Globálny rast sa začne spomaľovať, pretože dopyt Číny po priemyslových kovoch sa oslabí vzhľadom k tomu, ako sa bude táto krajina viac orientovať na rast vedený spotrebou.

Ako náhle hodnota mede klesne pod úroveň obvyklých trendov, spadne až na úroveň z roku 2002  (2 doláre za libru medi), následne sa otvoria stavidlá špekulatívnym nákupom, čo môže cenu mede znížiť až na hodnotu z dôb finančnej krízy, ktorá činila 1,25 doláru za libru medi.

saxo_predpoved_bitcoin6. Kryptomeny na vzraste: značné zisky pre Bitcoin

Fiškálne výdaje pod vedením prezidenta Trumpa zvýšia deficit amerického rozpočtu z 600 miliárd dolárov na 1,2-1,8 biliónov. To povedie k tomu, že americký rast a inflácie prudko vystrelí a donúti Fed k urýchleniu zvyšovania a dolár tak dosiahne nové výšiny.

Táto situácia vyvolá dominový efekt na rastúcich trhoch, predovšetkým v Číne, ktorá začne hľadať alternatívy k systémom peňazí v nútenom obehu, ktorým dominuje americký dolár a jeho prílišná závislosť na americkej monetárnej politike.

To  povedie k vyššej popularite alternatív v podobe kryptomien a najviac z toho bude ťažiť Bitcoin.

Vzhľadom k tomu, že bankové systémy a vlády Ruska a Číny začínajú akceptovať Bitcoin ako čiastočnú alternatívu k doláru, hodnota bitcoinu sa strojnásobí zo súčasných 700 na 2100 dolárov.

7. Reforma amerického zdravotníctva vyvolá v sektore panikusaxo_predpoved_zdravotnictvo

Výdavky na zdravotníctvo predstavujú v USA približne 17 % HDP, zatiaľ čo svetový priemer činí 10 %. Čím viac Američanov si nemôže dovoliť za zdravotnú starostlivosť platiť. Vzchopenie akcií v zdravotníckom sektore po prvotnej úľave krátko po Trumpovom zvolení sa s rokom rýchlo vytratí, pretože sa investori uvedomia, že administratíva nebude zdravotníctvo príliš šetriť, ale že skôr zavedie v neproduktívnom a drahom americkom systéme zdravotníctva ďalekosiahle reformy.

Burzovne obchodovateľné fondy (ETF) v zdravotníckom sektore ako SPDF Fund poklesnú o 50 % na 35 dolárov, čo ukončí najvýraznejší „býči trh“ s kmeňovými akciami v USA od doby finančnej krízy.

8.Navzdory Trumpovi  mexické peso prudko stúpa, obzvlášť oproti kanadskému doláru

Trh drasticky precenil skutočné úmysly a vlastne aj schopnosti Donalda Trumpa obmedziť obchodovanie s Mexikom, čo oslabenému pesu umožní rásť. 

Kanada medzitým trpí, pretože vyššie úrokové sadzby vyvolávajú zamrznutie úverových trhov na trhu s bývaním.

Kanadské banky ustupujú, centrálna banka je nútená k spusteniu kvantitatívneho uvoľňovania a vkladania kapitálu do finančného systému.

Okrem toho si kanadský dolár vedie horšie, pretože sa Kanada teší menším dopadom amerického vzkriesenia rastu než v minulosti. A to kvôli dlhodobému osekávaniu kanadskej výrobnej základne, ktorá sa premenila globalizáciou, a tiež kvôli rokom príliš silnej meny.

Kurz kanadského dolára a mexického pese sa oproti výške v roku 2016 narovnáva o 30 %.

9.Talianske banky sa vyšvihnú na vrchol

Nemecké banky sa zachytili v špirále záporných úrokových sadzieb a plochých výnosových kriviek a nemôžu sa dostať na kapitálové trhy.

V rámci EU  znamená zachraňovanie nemeckých bánk nutne potrebu finančnej výpomoci pre banky EU celkovo. Čo sa odohráva práve vo chvíli, kedy sú talianske banky zaťažené pôžičkami, ktoré nenesú očakávaný zisk a stagnujúcou miestnou ekonomikou.

Nové záruky umožňujú bankovnému systému rekapitalizáciu  a vzniká európska banka riešiaca nedobytné pohľadávky, ktorá porovná bilanciu eurozóny a opäť uvedie mechanizmy bankových úverov do chodu.

Akcie talianskych bánk sa zotavujú a stúpajú o viac než 100 %.

saxo_predpoved_eu10. EU stimuluje rast prostredníctvom vzájomných eurových dlhopisov

Európa pozoruje úspechy populistických strán a v Holandsku dramaticky víťazí krajne pravicová strana Geerta Wilderse. 

Tradičné politické strany sa začínajú odkláňať od politicky tvrdých úsporných opatrení a skôr uprednostňujú postupy v keynesiánskom štýle, podobne ako predstavil prezident Roosevelt po kríze z roku 1929.

EU predstavuje šesťročný plán stimulov v hodnote 630 miliárd eur podporený predsedom Európskej komisie Jean-Claudem Junckrerom. 

Aby sa však zabránilo oslabeniu plynúcemu zo zvýšenia dovozu, oznámia predstavitelia EU vydanie európskych dlhopisov zameraných na investície do infraštruktúry vo výške 1 biliónu eur, čím sa má poilíť integrácia regiónu a podnietiť prítok kapitálu do EU. 

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok