Manželstvo vs. život na psiu knižku – čo sa oplatí viac?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 17. 1. 2017
Čoraz viac párov volí spolužitie „bez papiera“. Zákony však prisudzujúmanželstvu úplne inú kvalitu, ako vzťahu druha a družky. Oba spôsobyspolužitia sme porovnali za vás. Čo je výhodnejšie?
Manželstvo vs. život na psiu knižku – čo sa oplatí viac?

Zdroj: Shutterstock

Dedenie medzi manželmi je jednoduchšie

Manželstvo sa z hľadiska dedenia oplatí najmä v situácii, keď má jeden z partnerov deti z iného vzťahu. Manžel/ka totiž dedí vždy v tzv. prvej dedičskej skupine spolu s poručiteľovými deťmi, a to rovnakým dielom.

Ak poručiteľ má deti a nie je s partnerom zosobášený, dedia zo zákona len deti. Druh či družka majú šancu bez závetu dediť len v prípade, že poručiteľ deti nemá, a to zároveň len vtedy, ak žili s poručiteľom najmenej jeden rok pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a z tohto dôvodu sa o spoločnú domácnosť starali, príp. ak boli odkázaní výživou na poručiteľa. O dedičstvo sa však delia s poručiteľovými rodičmi (za predpokladu, že títo ešte žijú).

Dedenie medzi druhom a družkou sa dá samozrejme riešiť aj testamentom – ak má však jeden zo nezosobášeného páru vlastné deti, môže ich z dedičstva vylúčiť úplne len vtedy, keď existujú dôvody pre ich vydedenie. Nesplnenie podmienok pre vydedenie znamená, že maloletí potomkovia dostanú ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletí potomkovia aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona; časť závetu, ktorá uvedenému odporuje, je neplatná.

Manželstvo rieši aj bytové otázky

Už zo skutočnosti, že manželia sú povinní spolu žiť, vyplýva povinnosť toho z manželov, ktorý má právo k bytu či k domu, poskytnúť bývanie aj druhému manželovi. Neplatí to len pri vlastníctve bytu; zákon výslovne uvádza, že ak sa niektorý z manželov stal nájomcom bytu pred uzavretím manželstva, vznikne obom manželom spoločný nájom bytu uzavretím manželstva. Nezosobášení partneri nie sú povinní poskytovať si navzájom bývanie.

Manželia majú jednoduchšie postavenie aj v prípade prechodu nájmu bytu. Ak totiž zomrie jeden z manželov, ktorí boli spoločnými nájomcami bytu, stane sa jediným nájomcom automaticky pozostalý manžel. Na druha či družku môže nájom bytu prejsť len prípade, že sa starali o spoločnú domácnosť alebo boli na pozostalého odkázaní výživou a ak s ním zároveň žili v spoločnej domácnosti aspoň tri roky pred jeho smrťou a nemajú vlastný byt.

Manželia sú zvýhodnení aj pri prechode nájmu k družstevnému bytu. Ak ide o družstevný byt v spoločnom nájme a právo na byt bolo nadobudnuté počas trvania manželstva, stane sa výlučným nájomcom pozostalý manžel. Ak zomrelý manžel nadobudol právo na byt pred uzatvorením manželstva, prechádza jeho smrťou členstvo v družstve a nájom družstevného bytu na toho dediča, ktorému pripadol členský podiel. Z vyššie uvedených pravidiel pre prechod dedičstva vyplýva, že pozostalý manžel má oproti druhovi oveľa väčšiu šancu družstevný byt získať.

Manželia môžu vyťažiť z daňových výhod

Manželský status zvýhodňujú aj daňové predpisy. Daňovník má napríklad možnosť uplatniť si nezdaniteľnú časť základu dane na manželku alebo manžela, a to za podmienok uvedených v ustanovení § 11 zákona o dani z príjmov. Nezosobášení partneri si na svojho druha nezdaniteľnú časť základu dane uplatniť nemôžu, a to ani vtedy, ak jeden z nich nedosahuje nijaké príjmy kvôli starostlivosti o spoločné dieťa či kvôli strate zamestnania.

Ďalšiu výhodu ponúka možnosť daňovej optimalizácie príjmov prostredníctvom ich rozdelenia medzi oboch manželov. Rozdelením príjmov možno dosiahnuť nižšie dane napríklad pri príjmoch z prenájmu.

Uzatvorenie manželstva je podmienkou pre priznanie zvláštnych dávok

V prípade, že druh či družka umrie, nemá pozostalý partner nárok na nijakú zvláštnu sociálnu dávku. Ak by boli partneri zosobášení, mohol by v ich prípade vzniknúť nárok na vyplatenie vdovského (resp. vdoveckého) dôchodku. Nárok na uvedenú dávku manželovi vzniká v prípade, že zosnulý z manželov:

  • 1) ku dňu smrti poberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo mal nárok na predčasný starobný dôchodok,
  • 2) ku dňu smrti splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok,
  • 3) zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Dôchodok sa vypláca počas jedného roka od smrti manžela. Po uplynutí uvedenej doby sa dôchodok vypláca, ak:

  • 1) sa pozostalý manžel stará o nezaopatrené dieťa,
  • 2) je pozostalý manžel invalidný z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %
  • 3) vychoval aspoň 3 deti,
  • 4) dovŕšil vek 52 rokov a vychoval 2 deti,
  • 5) dovŕšil dôchodkový vek.

Manželia sa môžu zo zákona zastupovať

Nezanedbateľnou výhodou uzatvorenia manželstva je aj možnosť manželov navzájom sa zastupovať v tzv. bežných veciach (najmä prijímanie tzv. bežných plnení). Táto výhoda môže manželom ušetriť nielen čas, ale aj peniaze – nezriedka sa totiž stáva, že ak zastúpený a zástupca nie sú zosobášení, vyžadujú tretie osoby úradne osvedčenie podpisu zastúpeného na písomnom splnomocnení.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Daň, manžel, Objektívne právo

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok