Našli ste peniaze v bankomate? Radšej ich vráťte

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 2. 2017
Stratiť peniaze nepoteší zrejme nikoho. Zabudnúť ich v bankomate, ešte viac. Čo robiť v prípade, že takéto peniaze v bankomate nájdete?
Našli ste peniaze v bankomate? Radšej ich vráťte

Zdroj: Shutterstock

História ukazuje, že ľudia ktorí stratia resp. nechajú svoje peniaze v bankomate tak urobia z rovnakého dôvodu. Z nedostatočnej pozornosti a okamihu zamyslenia. Klient vloží svoju kartu do bankomatu, vyťuká identifikačné údaje, zadá sumu na výber, kartu vytiahne a peniaze zostanú v bankomate. Túto situáciu si niektorí uvedomia tesne po odchode, niektorí po pár minútach a niektorí po dlhšom čase.

Čo v prípade, že zabudnete peniaze v bankomate

Banky koncom minulého roka hlásili nárast prípadov zabudnutia peňazí v bankomate. Vidno to vďaka počtu reklamácií klientov o vrátenie zabudnutej hotovosti v bankomate. Skúsenosti finančných domov potvrdzujú, že pri dodržaní základných pravidiel je pravdepodobnosť vrátenia peňazí pomerne vysoká.

Stačí konať rýchlo a nestrácať duchaprítomnosť. Klient, ktorí po čase zistí, že mu chýba hotovosť a zabudol si ju v bankomate, by mal čo najskôr kontaktovať svoju banku. Potrebné je podať reklamáciu o strate peňazí, v ktorej je nutné uviesť výšku hotovosti, miesto, dátum a čas výberu. "Banka na základe šetrenia môže zistiť, čo sa s nájdenými peniazmi stalo a klient má šancu, že sa jeho peniaze nájdu a budú mu vrátené," uvádza Slovenská banková asociácia.

Ak sa vám peniaze nepodarí získať naspäť, obráťte sa na políciu. Banka, ktorej patrí bankomat, poskytne polícii potrebnú súčinnosť.

 

Čo v prípade, že nájdete peniaze v bankomate

Ten kto takéto peniaze nájde by mal myslieť na to, že zabudnutá hotovosť nemusí byť stratená. Takto nájdené peniaze si určite nenechávajte. Akonáhle kontaktujete banku, tá následne identifikuje podľa kamerového záznamu a platobnej karty klienta, ktorý hotovosť vyberal.

V prípade, že by si človek, ktorý peniaze našiel, hotovosť, ktorá mu nepatrí, nechal, išlo by o bezdôvodné obohatenie a následne by sa vystavil riziku trestného stíhania zo strany poškodeného klienta, ktorý si peniaze v bankomate zabudol. Upozorňuje na to aj Slovenská banková asociácia.

Nájdené peniaze je potrebné odovzdať v ktorejkoľvek pobočke danej banky, resp. banky, ktorej bankomat patrí alebo na polícii. Pri odovzdávaní je dôležité spísať miesto, dátum a najmä čas. Ten zohráva kľúčovú úlohu pri dokazovaní prostredníctvom kamerového záznamu.

O odovzdaní peňazí si nechajte vystaviť potvrdenie. Odporúča to aj Slovenská banková asociácia.

Nie vždy sa to končí šťastne

Prípad blogera Petra Trégera, ktorý o svojom nešťastnom zabudnutí peňazí v bankomate napísal blog vzbudzuje otázky. Kamera totiž jasne zachytila tvár páchateľa, ktorý si prevzal cudzích 200 eur, no svojich peňazí sa Peter už nikdy nedočkal.

Namiesto toho ho čakala len byrokracia a výsledok, ktorý by nepotešil žiadneho klienta banky. Banka mu totiž oznámila, že pokiaľ sa jedná o sumu nižšiu ako 266 eur, neviem s tým nič robiť. Nejedná sa totiž o trestný čin, ale len priestupok.

Ročne si zabudnú peniaze v bankomate tisíce ľudí

Prípadov, keď ľudia zabudnú peniaze v bankomate, sú ročne tisícky, no väčšinou končia lepšie ako prípad blogera. Štatisticky je to približne 80 percent prípadov, ktoré sa končia v prospech klienta so zabudnutými peniazme. A zaujímavosť na záver, najčastejšie odchádzajú nepozorní ľudia od bankomatov ľahší o 50 až 100 eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok