Hotovosť bojuje o prežitie

Zlaťáky.sk | rubrika: Článok | 10. 2. 2017
Žijeme v rýchlej dobe plnej neustálych zmien, ktoré ovplyvňujú vývoj po celom svete. Okrem onoho zrýchľovania životného štýlu a rôznych zvratov na ekonomickom aj politickom poli je pozorovateľný ešte jeden trend – narastajúci boj proti hotovosti.
Hotovosť bojuje o prežitie

Zdroj: Shutterstock

Na celej planéte sa vedie vojna s jediným cieľom – aby hotovosť postupne vymizla z nášho každodenného života a všetky transakcie sa prevádzali bezhotovostnou formou. 

Bezhotovostné transakcie ako zbraň proti gangstrom 

Iniciátorom tejto „vojny“ sú jednotlivé vlády a centrálne banky. Tie sa hotovosť v obehu snažia eliminovať preto, aby mali čo najväčší dohľad nad všetkými typmi transakcií. Táto kontrola necieli len na podvratné živly, teroristické siete či čiernu a šedú ekonomiku, cieli na všetkých.

Teda aj na bežných ľudí, ktorí hotovosť vlastnia a denne využívajú, čím sa v podstate dostávajú medzi dve zainteresované strany – zmienený establishement a podsvetie.

Eliminácia fyzickej hotovosti môže mať negatívny dopad na ekonomiku a na sociálne slobody obyčajných ľudí a môže viesť k rastúcemu napätiu a nepokojom.

Odstraňovanie bankoviem s vyššou nominálnou hodnotou 

V novembri 2016 vyhlásila indická vláda boj s finančnou hotovosťou, ktorý ma za úlohu pomôcť potierať  daňové úniky, šedú ekonomiku, korupciu, terorizmus a podobne.

Zo dňa na deň došlo k tomu, že sa bankovky s hodnotou 500 a 1000 rupií stali bezcenné. Toto opatrenie vyvolalo po celej zemi chaos, potýčky a fronty ľudí pri bankomatoch. 

V druhej najľudnatejšej krajine sveta prebieha 80 až 90 % platobnej transakcie v hotovosti a prístup k bankovým účtom má len časť populácie. Je teda logické, že tento ťah vyvolal také nepokoje.

Nie je to ale len India, ktorá sa vrhla do boja proti hotovosti, ale tiež napr. Južná Kórea, ktorá chce postupne „vymiesť“ fyzické  peniaze a vytvoriť bezhotovostní národ. Prvé odstránenie hotovosti, ktoré by sa malo týkať kovových mincí, je tu plánované na rok 2020.

Nemusíme však chodiť až tak ďaleko. O zrušení hotovosti sa tiež hovorí v rôznych európskych krajinách predovšetkým v tých severských. Najbližšie k vytvoreniu bezhotovostnej spoločnosti je Švédsko, kde je takmer 100 % všetkých maloobchodných tržieb realizovaných elektronicky. Podobným smerom sa vydalo tiež Dánsko, ktoré má v pláne eliminovať hotovosť do roku 2030.

Vypadá to, že sa postupne dostávame do éry, kedy sa hotovostný platobný styk vytráca a je nahradený bezhotovostným, ktorý je založený na internetovom bankovníctve, chytrých telefónoch, platobných technológiách, šifrovaní atď.

V roku 2015 prebehlo po celom svete cca 426 miliárd bezhotovostných transakcií. V roku 2010 to bolo cca 285 miliárd. Za päť rokov tak narástol bezhotovostný styk o takmer 50 % a počet transakcií sa samozrejme stále zvyšuje.

Výhody a nevýhody bezhotovostnej spoločnosti

Tento prechod na „bezhotovostnú spoločnosť“ so sebou prináša pozitíva aj negatíva, ktoré zasiahnu do života každého. Koniec koncov, hotovosť sa stále používa v cca 85 % prípadoch všetkých transakcií, ktoré na celom svete prebehnú.

Možné pozitíva:

  • odstránenie bankoviek vysokých nominálnych hodnôt z obehu sťažuje fungovanie teroristických sietí a obchodníkov s drogami, praniu špinavých peňazí a obmedzuje možnosti daňových únikov.
  • bezhotovostné transakcie sú rýchlejšie a efektívnejšie
  • bankám sa znížia náklady tým, že by nemuseli tlačiť a obhospodarovať hotovosť, prevádzkovať bankomaty atď. 

Možné negatíva:

 

  • centrálne banky upevnia svoju moc, a to tým, že ich politika bude maximálne efektívna, pretože budú mať dosah na všetky peniaze v ekonomike.
  • ľudia budú pod väčším dohľadom zo strany štátu, s tým je spojený veľký zásah do súkromia
  • bezhotovostné transakciu budú vždy zahŕňať aj nejakých sprostredkovateľov, tretiu stranu a z toho plynie možnosť zneužiť osobné údaje a záznamy občanov.
  • uložené údaje v digitálnom svete môžu byť terčom hackerských útokov a citlivé informácie následne zneužité
  • už nebude možnosť ukladať svoje bohatstvo individuálne mimo daný systém.
Nachádzame sa v ére postupného obmedzovania a rušenia hotovosti na celom svete. Tento prechod však bude ešte nejakú dobu trvať a je vlastne otázkou, či je vôbec reálny, pretože obrovská časť populácie nemá ani prístup k bankovým účtom a je závislá na transakciách hotovostných. 

 

Vojna proti hotovosti síce prebieha, ale môže so sebou priniesť tiež množstvo problémov.

Autor Jakub Petruška, investičný analytik, Zlaťáky.sk

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok