5 vecí, ktoré ovplyvnia hodnotu vašich investícií v roku 2017

Hana Bartušková | rubrika: Článok | 20. 2. 2017
Čo ovplyvní investície a ich rast v roku 2017? Odborníci a investiční poradcovia sa zhodujú, že okrem politickej situácie, Brexitu a trumpoekonómie, to budú najskôr aj menové kurzy, posilňovanie doláru, rast úrokových sadzieb a tiež rast v emerging economies.Či už investujete priamo do akcií alebo napríklad do fondov, ktoré ponúka vaša banka, tak najdôležitejšie súčasné trendy je dobré poznať.
5 vecí, ktoré ovplyvnia hodnotu vašich investícií v roku 2017

Zdroj: Shutterstock

Fondy, akcie, dlhopisy? Investujete? A viete, pri ktorých segmentov trhu sa v roku 2017 odhaduje najväčší rast a čo najviac ovplyvní vývoj investícií? Dnes sú investície napríklad do akcií prístupné takmer všetkým a je možné investovať aj len malé čiastky cez fondy a investičnú ponuku bankových inštitúcií.  Vlastne ani nemusíte poznať všetky podrobnosti, stačí zveriť peniaze banke a ich investičný poradcovia sa už postarajú o ich zhodnotenie.  Aj tak je však vhodné sa aspoň trochu orientovať vo vývoji a trendoch vo svetovej ekonomike. Aké to bude v roku 2017?

Brexit a Trump

Tieto dve udalosti z posledného roku boli pred rokom mnohými analytikmi menované ako najväčšie riziko investícií v roku 2016. A rizikom zostáva aj počas tohto roku. Stále totiž nie je úplne jasné, čo od Brexitu a Trumpove prezidentovanie vlastne čakať. Obmedzí to aj svetový obchod, obmedzí to svetový a európsky rast, ako moc to ovplyvní menové kurzy, skutočne teraz budú všetky členské štáty NATO viac utrácať za armádu? Otázok je hodne a odpovede zatiaľ nie sú.

Menové kurzy

Za jednu z najväčších špekulatívnych šancí v tomto roku je označované opustenie menových intervencií a uvoľnenie kurzu českej koruny. Ta počas predchádzajúceho obdoba, kedy bude ČNB opúšťať riadený kurz, môže posilniť až o niekoľko korún k euru.

To však ale nie je všetko, v hre sú aj ďalšie meny. Dolár posilňuje a postupne sa vyrovnáva euru. Libra naopak klesá a počas posledného polroka stratila výrazne na svojej hodnote. To všetko ukazuje, že menové kurzy sú stále najistejšie a stále viac ovplyvňované nielen ekonomickými premennými, ale predovšetkým aj náhodnými politickými vplyvmi.

V uplynulých rokoch bola inflácia veľmi nízka. V Českej republike sa dokonca cenová hladina priblížila až k deflačným tendenciám a ČNB nebola v minulom roku schopná dostatočne spoľahlivo cieliť infláciu. To sa však v tomto roku už teraz pomaly mení. Inflácia by sa mohla pohybovať niekde okolo 2 %, čo dáva príležitosť nielen pre ekonomický rast, ale tiež na rast investícií. Je to ale zlá správa pre vývoj kúpnej sily, hlavne ak sa inflácia dostane až na úroveň 3-4 %.

Návrat úrokovej miery v kladnej hodnote

V minulom roku sme sa dostali do neznámeho miesta a rok 2016 bol rokom záporných úrokových mier. Väčšina centrálnych bánk mala úrokové miery nastavené na nízku až zápornú úroveň, čo sa ukázalo ako zaujímavý experiment, ktorý najskôr nebude mať dlhodobé trvanie. Počas roku 2017 sa tak skôr očakáva nárast úrokových mier, spoločne s rastúcou infláciou to predstavuje pre investície pozitívny vplyv.

Niektorí investori dokonca považujú rast úrokových mier a zmenu v monetárnej politike centrálnych  bánk za najdôležitejší vplyv na investície v tomto roku.

Emerging economies

Rychlo rastúce ekonomiky ako je Čína, India alebo Rusko, patrili medzi hviezdy investícií minulého roku a tento rok sa toho najskôr až tak moc nezmení. Čína rastie už mnoho rokov za sebou, a aj keď ekonomický rast spomaľuje, stále sa pohyboval niekde okolo 6 % v minulom roku. Potenciálne zisky z investícií na emerging markets sú však veľmi závislé na hodnote dolára a práve príliš silný dolár bude najskôr v budúcnosti tieto zisky ukrajovať.

Ktoré segmenty sú zaujímavé pre investície do akcií?

Ekonomický rast, ktorý bol naštartovaný počas posledných rokov priniesol rast do tradičných sektorov, ako je stavebníctvo, priemyslové vybavenie alebo aj automobilového priemyslu.

Zároveň rastú možnosti investovania do lifestylových niche sektorov, ktoré ponúkajú veľmi výrazný potenciál rastu.

Automobilový trh prechádzal dlhým obdobím stagnácie, v roku 2017 sa ale očakáva jeho rast.

Medzi najnovšie trendy potom patria investície do akcií spojených napríklad s lifestylom, napríklad do hračiek, alebo s potrebami starších občanov.

Hana Bartušková

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok