Na toto by ste si nemali brať pôžičku

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 27. 2. 2017
Kým v minulosti si ľudia na svoje sny boli zvyknutí sporiť, dnes je úplne bežné si všetko kúpiť ihneď. Často prostredníctvom úveru. V niektorých prípadoch by ste ale nemali podľahnúť emóciám a dostupnej pôžičke by ste mali radšej odolať.
Na toto by ste si nemali brať pôžičku

Zdroj: Shutterstock

Pôžička = synonymum dnešnej doby

Pôžička sa stala synonymom dnešnej doby. Úvery sú ľahko dostupné a získať peniaze formou zadlženia sa je v súčasnosti pomerne jednoduché a lacné. Bohužiaľ, táto možnosť je často využívaná nie len na financovanie bývania.

Požičiavame si na všetko možné - auto, darčeky, zážitky až po letnú dovolenku. A tak mnohí postupne prestávajú vnímať rozdiel medzi tým, čo si môžu a nemôžu dovoliť a majú potrebu dopriať si aj to, čo skutočne nepotrebujú. Na niektoré veci sa ale požičiavať vôbec neoplatí.  

Materiálne veci: kedy áno a kedy nie

Pôžička môže výrazne pomôcť splniť si nejakú potrebnú (alebo aj nepotrebnú) túžbu. Daňou za okamžitý nákup je ale časovo a finančne náročné splácanie úveru.

Prvou radou disciplinovaného úverovania je to, že životnosť toho, čo si pomocou úveru kupujete, by nemala byť kratšia ako splatnosť úveru.

Napríklad počítač, tablet, televízor či smartfón, ktoré vďaka neustálemu technologickému pokroku veľmi rýchlo starnú. Telefón kúpený pred dvomi rokmi už dnes môže byť zastaraný a nemá takmer žiadnu hodnotu. Určite nemá zmysel si na nákup takého telefónu brať úver so splatnosťou 3 a viac rokov.

Ak totiž budete chcieť telefón po 2 rokoch vymeniť za novší model, úver vám ostane minimálne ďalší rok. 

Kedy áno

Opačným príkladom sú úvery na rekonštrukciu bytu či domu.

V takom prípade sa dá predpokladať, že novú kuchyňu alebo kúpeľňu nebudete meniť či inak výrazne upravovať niekoľko ďalších rokov.

Ak nepatríte k ľuďom, ktorí podliehajú módnym trendom, je možné, že novú kuchyňu budete mať v rovnakej podobe aj desať či viac rokov.

5 ročná splatnosť úveru by v takomto prípade bola úplne na mieste – úver bude dávno splatený a kuchyňa vám bude robiť radosť ešte niekoľko ďalších rokov. 

Zážitky či služby: takto áno a takto radšej nie

Bezúčelovou pôžičkou je možné financovať čokoľvek. Nakupovať nemusíte len tovar materiálnej povahy, kúpiť si môžete aj zážitok, dovolenku alebo štúdium.

Vziať si pôžičku a odlietieť na luxusnú dovolenku do teplých krajín je síce lákavé, ale v prvom rade veľmi zbytočné a nerozumné. V prípade dovolenky je splatnosť úveru mnohonásobne vyššia, ako dĺžka samotnej dovolenky.

Hoci zážitok z dovolenky vám môže vydržať v spomienkach po dlhú dobu, je mimoriadne „nepredajný“ a vám tak neostane nič iné, ako niekoľko mesiacov či rokov, počas ktorých budete svoj zážitok splácať.

Nemožnosť ísť na luxusnú dovolenku teda rozhodne nepatrí medzi prípady, kedy by ste mali banku žiadať o pôžičku.

Takto áno

Na druhej strane, financovanie rozvojového, jazykového či iného vzdelávacieho kurzu môže byť dobrou investíciou.

Dá sa síce predpokladať, že v prípade kurzu vám ostane úver ešte nejakú tú dobu, ale nemôžeme opomenúť vidinu získania lepšieho pracovného miesta, zmeny povolania a s tým spojený nárast príjmov v budúcnosti.

V ideálnom prípade by tak taký úver mohol byť dobrou investíciou.

Nezadlžujte sa neuvážene

Uväzovať si na krk jednu pôžičku za druhou sa nemusí oplatiť. Ak si budete požičiavať neuvážene, mohli by ste sa ľahko dostať do začarovaného pôžičkového kruhu.

Pred podaním žiadosti o úver si dôkladne zvážte, či ste schopní vôbec úver splácať. Vhodné je dôkladne si prepočítať vaše finančné možnosti.

Výška všetkých úverových produktov by nemala presahovať 30 - 35 % vášho rodinného rozpočtu. Dôkladne sa zamyslite sa nad tým, koľko ste schopní z vášho rozpočtu dlhodobo „odkrajovať“ v prospech úveru, a až následne si určite výšku úveru podľa vašich finančných možností.

Často sa totiž stáva, že žiadatelia na to idú z opačného konca – a v konečnom dôsledku sa to obráti proti nim.  Rady a tipy, ako sa zadlžiť tak, aby vám pôžička neprerástla cez hlavu: Ako sa zadlžiť s rozumom

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dovolenka, pôžička, Úver

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok