Indexové fondy. Ako na nich zarobiť?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 22. 2. 2017
Na Slovensku indexové fondy nepatria k príliš preferovaným investičným nástrojom a aj preto sa náš majetok zhodnocuje pomalšie.
Indexové fondy. Ako na nich zarobiť?

Zdroj: Shutterstock

Prvý indexový fond dones zhodnocuje majetok

Vznik indexových fondov môžeme datovať do roku 1976, kedy John C. Bogle uviedol na trh prvý pasívny indexový fond na svete. Niesol názov First Index Investment Trust a investičným cieľom fondu bolo nakupovať akcie spoločností amerického akciového indexu S&P 500.

Vybral si to najlepšie z najlepšieho, keďže práve tento index zachytáva vývoj päťstovky najvýkonnejších amerických firiem. Fond doteraz pôsobí na trhu, ale už pod názvom Vanguard 500 Index Fund (VFIAX US). Hodnota majetku fondu pod správou vzrástla od jeho založenia 17-násobne, na aktuálnu hodnotu cez 200 miliárd amerických dolárov.

Aj to už naznačuje, že indexový fond má značnú výnosnosť, hoci sa nazýva aj pasívny. Stačí mu len minimum starostlivosti a predstavuje relatívne bezpečnú cestu k pasívnemu príjmu.

Nástroj ako bohatnúť rýchlejšie

Hoci sú indexové fondy na svete dlho, Slovensko akoby trochu zaspalo v ich objavení a až v súčasnosti začína pomaly a postupne odhaľovať ich kvality. Sú jednoducho riešením, ktoré prináša dlhodobo lepšie a stabilnejšie výsledky ako napríklad dlhopisové fondy a pritom investora ukracujú o adrenalín s neustálymi machináciami v štruktúre fondu.  Samotný názov indexový v sebe nesie podstatu fungovania.

Je postavená na kopírovaní svetových akciových indexov. Manažér takéhoto fondu sa nehrá na žiadneho guru s vešteckou guľou, ale jednoducho nakupuje akcie z indexu v rovnakom podiele, ako sú v ňom zastúpené. Navyše dnes tento systém už robia počítače, takže omylnosť ľudského faktora sa eliminuje, ale zároveň sa znižujú aj poplatky pri vstupe do fondu.

Ako príklad môže slúžiť práve  americký akciový index S&P 500, ktorý v rokoch 1926 – 2016 dosiahol kladné ročné zhodnotenie až 67-krát. V červenom zakončil rok len v 24 prípadoch. V roku 1993 bol uvedený na trh indexový fond pre index S&P 500 s názvom SPDR S&P 500 ETF Trust a ide o najväčší fond na svete. Od uvedenia na burze mal priemerné ročné zhodnotenia 9,2%. 

Nákup akcií svetových firiem

Čaro investovania do indexového fondu je aj v tom, že relatívne malý investor participuje na akciovom vývoji vybranej skupiny firiem. Toto je čoraz atraktívnejšie práve pre mladých ľudí a investovanie zamerané na miléniovú generáciu ponúka napríklad indexový fond Global X Millennials Thematic ETF (MILN US). Zameriava sa na akcie s vysokou pravdepodobnosťou rastu kúpnej sily generácie mileniánov.

Ide o firmy z oblasti zdravia, technológií, mobility a startupov. V praxi to vyzerá tak, že pokiaľ si kúpite fond kopírujúci napríklad S&P 500 dostávate tak malinký kúsok mixu spoločností z tohto indexu. Napríklad Microsoft, Facebook, General Electrics, Berkshire Hathaway,  Coca-Cola, Amazon a ďalších 495 firiem. 

Prirodzene aj v indexových fondoch sa môže investor dostať do straty. Na druhej strane tým, že obsahuje množstvo firemných akcií, straty nie sú tak markantné, ako pri investícii len do jednej konkrétnej firmy. Ak by ste mali prísť o všetky peniaze v indexovom fonde, mohli by teda nastať iba dve situácie. Absolútny rozvrat ekonomiky, alebo koniec sveta.

V oboch týchto prípadoch by však už akýkoľvek majetok nehral žiadnu úlohu. Aj preto Maroš Ďurik Chief Executive Officer v Across Private Investments hovorí: „Za základný investičný produkt, na ktorom by malo byť postavené vyššie tempo bohatnutia Slovákov, považujem indexové fondy, ktoré sa veľmi dobre osvedčili v portfóliách mnohých významných svetových investorov, centrálnych bánk, ale aj v slovenskom druhom dôchodkovom pilieri. Porovnanie výnosov z rôznych investícií na kapitálovom trhu poukazuje na fakt, že za posledných takmer 21 rokov sa najviac darilo investíciám do akcií, hlavne do stredných spoločností, ktoré sa vyznačujú vysokým výnosovým potenciálom.“

Mimoriadne zhodnotenie v druhom pilieri

Aktuálne je možné investovať do indexových fondov prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi. Ten vám umožní prístup na burzu a môžete si vybrať z celého spektra fondov.  Ďalšou možnosťou, ktorá je jednoduchšia a od roku 2012 prístupná, je využiť zhodnotenie úspory v II. dôchodkovom pilieri. Napriek tejto možnosti je štatisticky 85 percent majetku sporiteľov uložených v dlhopisových fondoch, ktoré zarábajú niekedy menej ako je miera inflácie.

V lepšie zarábajúcich indexových fondoch je len asi 5 percent sporiteľov. Netreba však zabúdať, že tieto fondy sú negarantované. Pre mladých ľudí s dlhším horizontom sporenia však predstavujú vyššiu možnosť zhodnotenia. V záujme zabezpečenia a ochrany peňazí sa totiž podľa súčasnej legislatívy aj tak začne autoamticky sporiteľovi po 52. roku majetok na účte postupne presúvať do garantovaného fondu a to vo výške 10% z celého majetku ročne.

V indexových fondoch sa tak črtá možnosť nechať zatiaľ pracovať svetové spoločnosti na slovenský dôchodok. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+13
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok