Dotácie na elektromobily postupne zaberajú, žiadosti pribúdajú

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 4. 2017
Ministerstvo hospodárstva poskytuje úľavu len od novembra. Odvtedy na cestách pribudla vyše stovka ekovozidiel.
Dotácie na elektromobily postupne zaberajú, žiadosti pribúdajú

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky začalo koncom minulého roka, resp. v novembr, rozdávať štedré dotácie na autá s elektrickým pohonom. Po necelých štyroch mesiacoch sa štátna podpora odzrkadlila vo výraznom náraste počtu ekoáut na Slovensku.

Rezort hospodárstva je spokojný

Ministerstvo hospodárstva eviduje už viac ako 106 áut s elektrickým pohonom. Vlád v spolupráci s automobilovým zväzom vyhradila na dotácie viac než 5,2 milióna eur. Za tuto čiastku možno podporiť nákup viac než tisíc vozidel. Čísla dokazujú, že záujem o uvedené vozidlá je značný a zavedenie podpory má pozitívny vplyv na predaj, uviedol hovorca rezortu hospodárstva, Maroš Stano.

Najpredávanejšie modely

Najväčší úspech má zatiaľ japonská automobilka Nissan. O model Leaf, ktorý je najpredávanejším elektromobilom na svete, prejavilo najviac žiadateľov. Predmetom ďalších registrácií je ľahké úžitkové vozidlo Nissan e-NV200 v rôznych variáciách. Informujte o tom portál energia.sk.

V kategórii osobných elektromobilov dominuje značka Kia s modelom Soul. V tesnom závese je okrem spomínaného Leafu aj elektrická verzia modelu Up! od Volkswagenu, ktorá sa vyrába v Bratislave. Za pozornosť stojí aj model i3 od BMW alebo Ioniq Electric od Hyundai. Záujemcov eviduje aj elektrický Mercedes B 250 e.

Kategória plug-in hybridov reprezentuje takmer kompletnú ponuku vozidiel dostupných na slovenskom trhu. Nájdeme tu záujemcov o model Kia Optima alebo Mitsubishi Outlander, Mercedes GLC 350, Audi Q7 e-tron či BMW X5 xDrive. O dotáciu na elektrovozidlo požiadali tiež čerství majitelia Volva XC90 T8, Porsche Cayenne E e-Hybrid a Panamera 4 E-Hybrid od rovnakého výrobcu.

Ako to funguje

Od 11. novembra minulého roka je spustený program pre podporu vozidiel na elektrinu. Záujemcovia môžu získať príspevok 5000 eur na kúpu auta s čisto elektrickým pohonom a 3000 eur na plug-in hybrid.

Záujemca o kúpu elektromobilu musí požiadať o dotácia priamo predajcu. Vyplácanie dotácie prebieha v troch fázach. Po kúpe elektromobilu získavažiadateľ 2000 eur resp. 1000 eur v prípade plug-in hybridu. Aby sa predišlo nelegálnemu vývozu auta do zahraničia, po 12 mesiacoch ZAP SR overí, či je vozidlo stále registrované na Slovensku. Ak áno, žiadateľ získa druhú časť dotácie. Rovnaký proces sa zopakuje po 24 mesiacoch od kúpy elektroauta.

Aká je výška dotácie na elektromobil a hybrid

Nový automobil na čisto elektrický pohon kúpite po novom s 5-tisíc eurovou dotáciou, hybrid, teda kombináciu elektrického pohonu so spaľovacím motorom bude zvýhodnená o sumu 3-tisíc eur. Prostriedky na kúpu elektromobilu alebo hybridného auta idú z Recyklačného fondu a z automobilového väzu.

Elektromobil:

  • 2 000 eur po registrácii auta a vybavení potrebných náležitostí
  • 1 500 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 1. výročí registrácie
  • 1 500 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 2. výročí registrácie

Hybrid:

  • 1 000 eur po registrácii auta a vybavení potrebných náležitostí
  • 1 000 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 1. výročí registrácie
  • 1 000 eur v nasledujúcom kalendárnom mesiaci po 2. výročí registrácie

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok