Rodičovský príspevok 2017: mamičkám od mája svitne na lepšie časy!

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 18. 4. 2017
Mamičky v súčasnej dobepoberajú mesačný rodičovský príspevok vo výške 203,20 eur, avšak jeho výška je už niekoľko rokov na nezmenenej úrovni. Dočkajú sa v tomto roku konečne zvýšenia?
Rodičovský príspevok 2017: mamičkám od mája svitne na lepšie časy!

Zdroj: Shutterstock

Mamičky sa dočkajú v máji

Mamičky doteraz poberali mesačný rodičovský príspevok vo výške 203,20 eur.

Táto štátna dávka sa v rokoch 2014, 2015 ani 2016 nevalorizovala, pretože pri deflácii sa neupravovalo ani životné minimum, od ktorého sa odvíja výška rodičovského príspevku.

Vyzerá to ale tak, že mamičkám svitá na lepšie časy a konečne sa dočkajú zvýšenia príspevku. Ten by mal od 1. mája vzrásť o o 10 eur.

Dostanú tak mesačný príspevok vo výške 213,20 eur. Nárok naň budú mať aj mamičky, ktoré už sú na rodičovskej dovolenke.

„Rodičovský príspevok vo výške 203,20 eur stúpne od mája tohto roka o 10 eur, a to na 213,20 eur,“ potvrdila dobrú správu Daniela Rodinová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak by vláda nešla nad rámec zákonom stanoveného modelu úpravy, nezvýšila by sa suma príspevku ani tento rok.

Výška rodičovského príspevku

Rodičovský príspevok tak od mája bude vyplácaný vo výške 213,20 eur mesačne, pri viacerých súčasne narodených deťoch narastá o 25 % na každé ďalšie dieťa. Pri dvojčatách bude po novom vyplácaná suma 266,50 eur a pri troch súčasne narodených deťoch bude výška rodičovského príspevku 319,8 eur. 

Tabuľka: Výška rodičovského príspevku v rokoch 2013 – 2017

Rok 1 dieťa Dvojičky Trojičky
2013 199,6 249,5 299,4
2014 204,2 254 304,8
2015 203,2 254 304,8
2016 203,2 254 304,8
2017* 213,2 266,5 319,8
*od mája

Rodičovská dovolenka

Žena prechádza na rodičovskú dovolenku plynulo z materskej dovolenky. Načasovanie záleží na tom, či má nárok na 34, 37 alebo 43 týždňov materskej dovolenky.

Počas rodičovskej dovolenky poberá rodičovský príspevok: štátnu sociálu dávku, ktorou štát prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa.

Na rodičovský príspevok získava žena nárok po skončení čerpania materského príspevku. Rozdiel oproti materskému príspevku je v tom, že jeho výška je jednotná a nijako sa neodvíja od predošlého platu matky. Čerpať sa môže do 3 roku života dieťaťa, v prípade zdravotných problémov dieťaťa do 6 roku. Matka dieťaťa, ktorá nemá nárok na materské, dostáva rodičovský príspevok už od narodenia dieťaťa.

Ako dlho je vyplácaný rodičovský príspevok

Štandardne sa môže príspevok čerpať do troch rokov veku dieťaťa. Ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav alebo je zverené do náhradnej starostlivosti, poskytuje sa táto dávka do šiestich rokov veku dieťaťa.

Kedy nevzniká nárok na rodičovský príspevok

  • Ak máte nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku,
  • Ak vám štát, ktorý nie je členským štátom, vypláca obdobnú dávku ako rodičovský príspevok alebo obdobnú dávku ako materské 

Ako si uplatniť nárok na rodičovský príspevok

Svoj nárok si uplatníte na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa vášho trvalého pobytu. Nárok si uplatníte odovzdanou žiadosťou, ku ktorej priložíte rodný list dieťaťa, rozhodnutie súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, nárok na materské a ďalšie doklady, ktorých zoznam je uvedený na konci žiadosti o rodičovský príspevok. Tlačivo žiadosti si môžete priamo stiahnuť z našich stránok.

  • Žiadosť o rodičovský príspevok alebo je k dispozícii na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok