V Bratislave môžete podať daňové priznanie priamo z auta

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 3. 2017
Finančná správa po novom pripravuje predĺžené úradné hodiny daňových úradov, ale aj novú možnosť podania daňového priznania.
V Bratislave môžete podať daňové priznanie priamo z auta

Zdroj: Shutterstock

Blíži sa hraničný termín odovzdávania daňových priznaní fyzických osôb. Finančná správa s blížiacim sa termínom na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb pripravuje predĺžené úradné hodiny daňových úradov, ale aj novú možnosť podania daňového priznania. Po novom budú môcť daňovníci podať daňové priznanie aj priamo z auta.

Skúšame odovzdávanie daňových priznaní "drive in". Chceme Vám vyjsť v ústrety, aby ste nemuseli pri podávaní daňových priznaní riešiť parkovanie. Zistili sme, že pre väčšinu z Vás je to často najväčšou záťažou. Tak sme sa rozhodli, že budeme preberať daňové priznania tak, aby ste nemuseli ani vystúpiť z auta. Pomôže Vám to? Takto komentoval novinku prezident finančnej správy František Imrecze.

Novinka má vyriešiť problém s parkovaním pri úradoch

Podľa finančnej správy totiž jeden z najväčších problémov, ktorý koncom marca pri odovzdávaní daňových priznaní v Bratislave evidujú, je parkovanie pri daňových úradoch. Práve "drive-in" podávanie daňových priznaní by tento problém malo eliminovať.

"Znamená to, že naši klienti môžu využiť na podanie daňového priznanie mobilnú jednotku. Ide o vozidlo finančnej správy, ktoré bude pred daňovým úradom, kde len podajú tlačivo, vezmú si potvrdenie a bez toho, aby vystúpili, môžu pokračovať v ceste," vysvetľuje, ako bude nová služba fungovať prezident finančnej správy František Imrecze.

Ak sa osvedčí, použije sa aj do budúcna

Ako dodal, ide o pilotný projekt a v prípade, ak sa osvedčí, nevylučujú jeho využitie aj v budúcnosti. "Naďalej však dávame do pozornosti predovšetkým elektronickú komunikáciu s daňovým úradom, v rámci ktorej sme za tri roky spracovali milióny dokumentov," dodal Imrecze.

Daňové priznanie z auta podáte len posledný deň

Službu budú daniari podľa jej slov testovať zatiaľ len pred daňovým úradom na Ševčenkovej ulici 31. marca v bratislavskej Petržalke. Chcú zistiť, nakoľko sa takáto netradičná služba osvedčí. Podľa toho sa rozhodnú, či ju ponúknu aj v budúcnosti.

Otváracie hodiny daňových úradov

Daňové úrady budú podľa informácií finančnej správy fungovať podľa upravených úradných hodín už od 24. marca. Vtedy budú otvorené od 8. hodiny do 16. hodiny. V dňoch 27. a 28. marca sa úradné hodiny o hodinu predĺžia do 17. hodiny, nasledujúce dva dni o ďalšiu hodinu do 18. hodiny a 31. marca budú daňové úrady otvorené od 8. hodiny do 19. hodiny.

Call centrum finančnej správy bude dostupné podľa uvedených úradných hodín daňových úradov. V posledný deň na podanie daňového priznania, teda 31. marca, bude call centrum k dispozícii od 8. hodiny až do polnoci.

  • Sťahuj: daňové priznanie 2017: Daň z príjmu fyzických osôb - typ A
  • Ako vyplniť daňové priznanie: Pozrite si návod

Ak to nestíhate, môžete požiadať o odklad či podať elektronicky

Daňovníci majú naďalej aj možnosť lehotu na podanie daňového priznania posunúť o maximálne tri mesiace, resp. šesť mesiacov, ak majú za minulý rok príjmy zo zahraničia. Stačí, ako finančnej správe odklad oznámia. Ak tak neurobia, do 31. marca je potrebné daňové priznanie nielen podať, ale aj daň zaplatiť.

Daniari pripomínajú, že na daňové úrady nemusíme chodiť osobne. Priznania im môžeme poslať elektronicky. Ich informačné systémy za milióny eur sú vraj pripravené.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok