Čo prinesie zatvorenie obchodov cez sviatky

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 3. 2017
Celkovo by mali byť na Slovensku po novom zatvorené obchody 15,5 dňa v roku. Pozreli sme sa na to, čo všetko prinesie novela zákona ustanovujúca zatvorenie obchodov počas sviatkov.
Čo prinesie zatvorenie obchodov cez sviatky

Zdroj: Shutterstock

Voľné dni majú patriť rodine. S týmto odôvodnením vláda pár dňami schválila zatvorenie obchodov počas viacerých sviatkov. Podľa návrhu novely Zákonníka práce, o ktorom by na blížiacej sa schôdzi Národnej rady SR mal rozhodnúť parlament, by mal byť maloobchodný predaj od začiatku mája tohto roka úplne alebo sčasti zakázaný počas 16 sviatočných dní v roku. Informovala o tom tlačová agentúra SITA.

Novela je už v druhom čítaní

Právna norma je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Pripravila ju skupina koaličných poslancov.

"V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác," píšu predkladatelia v návrhu.

Kedy budú zatvorené obchody

Obchody by boli čiastočne zatvorené počas Veľkonočného pondelka do 14:00 a 24. decembra po 12:00. Ostatných 14 sviatkov by boli obchody zatvorené počas celého dňa. V súčasnosti sú obchody povinne zatvorené 3,5 dňa v roku, a to 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 hodine a 25. decembra.

Prehľad dní, kedy budú zatvorené obchody

  • 1. január
  • 6. január
  • Veľký piatok
  • Veľkonočná nedeľa
  • Veľkonočný pondelok do 14. hodiny
  • 1. máj
  • 8. máj
  • 5. júl
  • 29. august
  • 1. september
  • 15. september
  • 1. november
  • 17. november
  • 24. december po 12. hodine
  • 25. december
  • 26. december

Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a budú vymedzené v zákone.

  • Pozrite si: kompletný zoznam sviatkov v roku 2017
  • Obchody ostanú počas sviatkov zavreté: budú aj výnimky

Voľné dni vraj majú patriť rodine

"Mnohí zamestnanci vykonávajúci prácu v predajniach sa počas sviatkov nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú," argumentujú predkladatelia. Práca, ktorou je počas sviatkov maloobchodný predaj, podľa koaličných poslancov nie je dôležitejšia ako rodina, ako deti, ktorým sa rodičia nemôžu venovať, napriek tomu, že platené pracovné voľno vo sviatok im garantujú právne predpisy platné v Slovenskej republike. "Časť spotrebiteľov, ale aj samotných zamestnancov môže voľný čas využiť na rozvíjanie tradičných rodinných hodnôt," uviedla skupina ôsmich koaličných poslancov.

Výnimku zo zákazu maloobchodného predaja počas sviatkov by mali mať aj naďalej čerpacie stanice, lekárne, obchody na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, či predajne cestovných lístkov a suvenírov.

Niektoré zmeny už fungujú teraz

Aj doteraz platí na Slovensku zákaz maloobchodného predaja počas niektorých dní, tých je však výrazne menej. Ide o 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12. hodine a 25. december.

V prípade zatvorenia obchodov počas Veľkonočného pondelka by mala ešte počas druhého čítania nastať zmena. Aktuálne predkladatelia navrhujú, aby sa mohli obchody v tento deň otvoriť od 14.00 h. Poslanci však už pripustili, že aj po diskusii so zamestnávateľmi bude vhodnejšie, aby boli zatvorené počas celého dňa.

K zatvoreniu obchodov počas Veľkonočného pondelka mala zásadnú pripomienku aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, ktorá navrhovala, aby sa zákaz práce v maloobchode vzťahoval na celý tento deň. Celkovo by teda mali byť na Slovensku po novom zatvorené obchody 15,5 dňa v roku.

Názory obchodníkov sú rôzne

Spravodajský portál Hnonline.sk vyspovedal hovorcov či marketingových manažérov najznámejších maloobchodov a veľkoobchodov na Slovensku. Tí, predpokladajú, že zmeny prinesú negatívny vplyv na príjmy zamestnancov či tržby maloobchodných reťazcov.

Väčšina z opýtaných uviedla, že je to škoda, pretože zamestnanci v dňoch sviatkov dostávajú v niektorých prípadoch až 100% príplatok. Iní sa budú snažiť upraviť otváracie hodiny do takej miery, aby si zákazníci stihli nakúpiť ešte pred sviatkami. Zároveň veria, že budú platiť rovnaké pravidlá pre každého.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok