Zdravotné poisťovne zverejnili zoznam najlepších a najhorších nemocníc

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 4. 2017
Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union zverejnili výsledky prieskumov verejnej mienky. Ukazujú, ktoré nemocnice poskytujú najlepšie služby a ktoré naopak patria medzi najproblémovejšie.
Zdravotné poisťovne zverejnili zoznam najlepších a najhorších nemocníc

Zdroj: Shutterstock

Najlepšou fakultnou nemocnicou za minulý rok sa podľa prieskumu zdravotnej poisťovne Dôvera stala Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica. Nasledovala Detská fakultná nemocnica Košice a Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok. Informovala o tom tlačová agnetúra SITA.

Na druhej strane, najhoršie hodnotené z pohľadu pacienta boli Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava, Fakultná nemocnica Trnava a Univerzitná nemocnica Bratislava. O výsledkoch prieskumu informovali zástupcovia Dôvery vo štvrtok na tlačovej konferencii.

V kategórii všeobecných nemocníc najlepšie obstáli podľa pacientov Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku a Nemocnica svätého Michala. Najhoršie hodnotené v tejto kategórii boli Všeobecná nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš, Kysucká nemocnica s poliklinikou Čadca a Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom.

Najhoršie dopadli psychiatrické nemocnice

Najlepšie hodnotenými špecializovanými zdravotníckymi zariadeniami podľa názoru pacientov boli Národný endokrinologický a diabetologický ústav, NÚSCH - Detské kardiocentrum, Onkologický ústav sv. Alžbety. V prieskume boli označené za najhoršie v tejto kategórii Psychiatrická nemocnica prof. Matulaya Kremnica, Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela Pezinok, Psychiatrická nemocnica Hronovce.

  • Prečítajte si aj: Sulíkovci obvinili Fica, že za lacno rozpredáva nemocnice Pente

Svoj rebríček priniesla Dôvera aj Union

Rebríček nemocníc zostavila zdravotná poisťovňa Dôvera na základe výpovedí viac ako 7 tisíc pacientov, ktorí sa v minulom roku liečili v niektorej zo slovenských nemocníc. Svoj zoznam zverejnila aj zdravotná poisťovňa Union. V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom sa zvýšila spokojnosť s takzvanými hotelovými službami, teda s jedlom, s ubytovaním a upratovaním. Spokojnosť so zdravotnými sestrami u dospelých pacientov v porovnaní s minulým rokom mierne klesla.

Najväčšie nedostatky? Strava a ubytovanie

Podľa prieskumu poisťovne Union sú podľa pacientov, ktorí boli minulý rok hospitalizovaní, sú najväčšie nedostatky v kvalite stravy, v kvalite ubytovania a čo je najhoršie, majú pocit, že ich stav sa ani po pobyte v špitáli nezlepšil tak, ako očakávali.

Riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti, revíznych činností a programov zdravia Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková poznamenala, že v minulom roku vyzerali výsledky veľmi podobne. "Svedčí to o tom, že nedošlo k výraznejšiemu posunu na strane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a že doplnenie finančných zdrojov, ktoré im tak zúfalo chýbajú, je naozaj nevyhnutné," upozornila.

Spokojnosť so sestrami u detí vzrástla

Naopak, u detských pacientov, pri ktorých vyjadrovali spokojnosť ich rodičia, spokojnosť so sestrami vzrástla.

"Subjektívna spokojnosť pacientov je jedným z dôležitých ukazovateľov, na ktorý sa pozeráme pri uzatváraní kontraktov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Kvalitu ubytovania, prístup personálu a stav po prepustení vie dobre posúdiť každý pacient. Teší nás, že celková známka v hodnotení je opäť o niečo lepšia. Svedčí to o snahe nemocníc zlepšovať všetky svoje služby popri prioritnej úlohe - zvyšovaní kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti," povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Nemocnice sa mierne polepšili

Podobne ako v minulých ročníkoch najnižšia spokojnosť pacientov je s hotelovými službami, najvyššia s personálom zdravotníckych zariadení - s lekármi a so sestrami. Pacienti ohodnotili nemocnice ako v škole, teda známkami od 1 po 5. Všetky nemocnice dosiahli priemernú známku 1,64, čo je v porovnaní s minulým rokom (1,66) mierne zlepšenie.

Podľa Union ZP sa potvrdilo, že ľudský faktor je v oblasti zdravia nezanedbateľným ukazovateľom kvality zdravotníckeho zariadenia.

Najlepšie z prieskumu vyšli nemocnice v Prešovskom kraji, nasleduje Žilinský a Banskobystrický kraj. Najmenej sa darilo Trnavskému kraju. V porovnaní s prieskumom z roku 2015, kedy dostali nemocnice od pacientov Union ZP priemernú známku 1,61, tento rok nastalo mierne zhoršenie na 1,66. Zdravotnícke zariadenia dostávali v prieskume známky ako v škole, čiže najlepšia je 1 a najhoršia 5, ľudia ich hodnotili anonymne.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok