Ako vybrať základnú školu pre dieťa

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 4. 2017
Na základných školách sa v apríli uskutočnia zápisy detí do prvého ročníka. Podľa akých kritérií si vyberať?
Ako vybrať základnú školu pre dieťa

Zdroj: Shutterstock

S príchodom nového roka sa priblížila rodičom škôlkarov, ktorých deti dovŕšia do 31.8.2017 šesť rokov, aj povinnosť zapísať dieťa do základnej školy. V čase od 1. do 30. apríla 2017 sa rodičia musia rozhodnúť, ktorú školu svojmu dieťaťu vyberú.

Čo si zistiť o škole predtým, než tam pošlete svoje dieťa

Mnohé z informácií sa dajú vyčítať napríklad aj z internetovej stránky základnej školy. Ale veľmi dôležitým zdrojom informácií bývajú rady od známych či vyučujúcich, deň otvorených dverí či telefonický rozhovor s vedením základnej školy.

Otázky, ktoré si treba položiť pred zápisom

  • aký býva maximálny počet detí v jednej triede?
  • zlučujú sa triedy vo vyšších ročníkoch?
  • majú učitelia kvalifikáciu na vyučovanie na prvom stupni?
  • kde sa nachádza jedáleň, školský klub a telocvičňa a v akom sú stave?
  • aký je výber záujmových krúžkov v škole?
  • môžu si deti vybrať cudzí jazyk už na prvom stupni?
  • aké cudzie jazyky sa v škole učia a kto ich učí?
  • majú učitelia cudzích jazykov predpísanú kvalifikáciu?
  • otvára škola špecializovanú triedu, napríklad so zameraním na prírodne vedy, informatiku či cudzie jazyky?
  • majú deti na škole kdispozícii počítače s internetom? Ak áno, od ktorého ročníka?
  • má škola vlastnú internetovú stránku s aktuálnymi údajmi?
  • spolupracuje škola so psychológom, ktorý chodí priamo do školy?
  • na aké aktivity a koľko je potrebné doplácať?
  • aká je vybavenosť jednotlivých tried pomôckami?
  • koľko žiakov - absolventov základnej školy sa dostane na strednú školu bez väčších problémov?

Zvážte aj výsledky škôl v národných testoch

Rodičia, ktorí pre svoje deti vyberajú najlepšiu školu, často zvažujú aj vzdialenosť od domova, kvalitu výučby cudzích jazykov či vybavenie školy. A jedným z kritérií sú napríklad aj výsledky škôl v celonárodných testoch.

Veľmi užitočný nástroj na získavanie informácií o škole ponúka stránka ministerstva školstva mapaskol.iedu.sk. Umožňuje porovnať sozpočty škôl, vývoj počtu žiakov aj učiteľov alebo výsledky v celonárodných testoch v minulých rokoch detí. Ďalší portál s podrobnými informáciami o školách vedie aj mimovládna organizácia Ineko na stránke skoly.ineko.sk.

Ako dopadli testy základných škôl

Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5-2016) sa uskutočnilo 23. novembra 2016 na 1 485 základných školách. Z toho bolo 1 344 základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským, 125 s vyučovacím jazykom maďarským, 15 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským a 1 škola s vyučovacím jazykom ukrajinským.

V matematike sú najlepšie výsledky v Bratislavskom kraji, najslabšie v Košickom

Z hľadiska kraja sú výsledky piatakov z matematiky nasledovné: Najúspešnejší v matematike boli žiaci BA kraja a najmenej úspešní boli žiaci z KE kraja. Žiaci BA kraja(5 429 žiakov) dosiahli priemernú úspešnosť 71,2 %, žiaci TN kraja (4 566 žiakov) 68,5 %, žiaci ZA kraja (6 252 žiakov) 67,3 %, žiaci TT kraja (4 664 žiakov) 64,6 %, žiaci NR kraja (5 330 žiakov) 61,7 %, žiaci BB kraja (5 162 žiakov) 56,8 %, žiaci PO kraja (7 461 žiakov) 56,4 % a žiaci KE kraja (6 422 žiakov) 55,4 %.

Testovanie piatakov v Bratislave dopadlo najlepšie pre súkromnú ZŠ na Bajkalskej, priemerná úspešnosť dosiahla až 89%. Nasleduje Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium na Teplickej a súkromná ZŠ na Znievskej ulici. Najhoršie výsledky z matematiky v rámci Bratislavy dosahovali žiaci na školách Vihorlatská, Biskupická a Borinská.

Testovanie piatakov v Košiciach dopadlo najlepšie pre ZŠ so sídlom na ulici Slobody, Lermontovovej a Palackého. Priemerná úspešnosť sa pohybovala od 82 do 89 percent, rovnako ako v hlavnom meste. Najhoršie výsledky z matematiky dosiahli školy s názvom ulice Bankov, Ľ. Podjavorinskej a Slobody.

Výsledky žiakov z matematiky v porovnaní s národným priemerom podľa okresov sú nasledovné: Výsledky silne vecne významne lepšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresov Bratislava I a Bratislava IV. Výsledky silne vecne významne horšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresov Gelnica, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Vranov nad Topľou.

Slovenský jazyk a literatúra dopadli takmer rovnako ako matematika

Z hľadiska kraja sú výsledky žiakov zo slovenského jazyka a literatúry nasledovné: Najúspešnejší boli žiaci BA kraja a najmenej úspešní boli žiaci z KE kraja. Žiaci BA kraja (5 383 žiakov) dosiahli priemernú úspešnosť 70,3 %, žiaci TN kraja (4 565 žiakov) 67,5 %, žiaci ZA kraja (6 251 žiakov) 66,2 %, žiaci TT kraja (3 857 žiakov) 65,3 %, žiaci NR kraja (4 344 žiakov) 64,2 %, žiaci BB kraja (4 521 žiakov) 61,3 %, žiaci KE kraja (5 999 žiakov) 57,0 % a PO kraja (7 461 žiakov) 56,8 %.

Najlepšie školy v Bratislave v rámci testovania slovenského jazyka a literatúry sú Novohradská, Batkova, Teplická. Naopak najhoršie sa umiestnili Vihorlatská, Vlastenecké námestie a Drotárska.

V košiciach je poradie škôl v rámci testovania slovenčiny nasledovné. Najlepšie sa umiestnili školy Lermontovova, Slobody a Palackého. V testoch dopadli najhoršie ZŠ Bankov, Ľ. Podjavorinskej a Galaktická.

Výsledky žiakov zo slovenského jazyka a literatúry v porovnaní s národným priemerom podľa okresov sú nasledovné: Výsledky silne vecne významne lepšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresu Bratislava I. Výsledky silne vecne významne horšie ako národný priemer dosiahli žiaci z okresov Gelnica, Kežmarok a Vranov nad Topľou.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok