Slováci potrebujú intenzívne sporiť. Ohrozuje ich demografia!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 26. 4. 2017
V súčasnosti takmer 40 % Slovákov odhaduje, že budú v tomto roku schopní sporiť.
Slováci potrebujú intenzívne sporiť. Ohrozuje ich demografia!

Zdroj: Shutterstock

V roku 2017 bude viac príležitostí vytvárať rezervu

Slováci sú v tomto roku optimisti. Veria, že aktuálny ekonomický rast, ale aj finančná situácia im umožnia ukladať peniaze bokom. Predpoklady na vytváranie rezervy budú naozaj priaznivé. Očakáva sa, že slovenská ekonomika nezpomalí, nezamestnanosť bude naďalej klesať a mali by sme napriek inflácii aj reálne viac zarábať.

„Až tri pätiny našincov, teda drvivá väčšina, predpokladá, že ich finančná situácia sa počas tohto roka meniť nebude. Slováci sú pomerne sporivý národ. Potvrdzuje to aj fakt, že 38 % našich domácností sa domnieva, že si budú tento rok schopné vytvárať úspory,“ hovorí Jana Glasová, analytička Poštovej banky. 

Podľa analytického tímu Poštovej banky podiel sporivých domácností sa na takejto úrovni drží dlhodobo. Za sporením Slovákov sa však neskrýva len radosť z dobrých príjmov, ale aj obavy z budúcnosti. Už dnes je totiž jasné, že po skončení produktívneho veku príde pre ľudí bez vlastného finančného vankúša nepríjemné prekvapenie v podobe mizerného štátneho dôchodku. Je teda nielen príležitosť, ale aj dôvod začať sporiť intenzívnejšie. 

Sporenie na budúcnosť je dobrý nápad

Demografia sa začína uberať cestou, v ktorom takzvaný Bismarckov dôchodkový model z roku 1889 prestáva fungovať. V ňom vytvárajú dôchodky pracujúci pre nepracujúcich.  Za vaše 120 rokov sa svet zmenil od základov. Inak fungujú dane, ekonomika aj pôrodnosť a preto nemôže fungovať ani starý dôchodkový model. Napríklad v roku 1922 sa na Slovensku narodilo viac ako 111-tisíc deti a v roku 2016 niečo cez 57 000. Dnes na Slovensku pripadá na 1 dôchodcu 1,6 pracujúceho. O 25 rokov bude pomer 1 : 1, teda finančne prakticky neudržateľný. Extrémne dobrý dôvod využiť možnosť sporiť na vytváranie dôchodkovej rezervy.

O tom, že Slováci sú sporiví národ vypovedajú aj štatistiky. „Pred rokom 2008 dosahovala miera úspor na Slovensku len 6 - 7 %. Dnes sporíme viac. Priemerne až 9,3 % zo svojich príjmov. „Slováci si uvedomili, že časy hojnosti netrvajú večne a je dobré byť pripravený i na pokles príjmov,“ hovorí Branislav Tuš, manažér investičného oddelenia NN SR.  Optimizmus Slovákov sporiť je pozitívny, no horšia je miera úspor. Podľa OECD disponujeme finančným majetkom na osobu 19-tisíc eur, čo je najmenej z celej EÚ. 

Iba ukladať peniaze nestačí

Hoci sú vyhliadky na sporenie dobré, chybou je, že Slováci sú takpovediac stále zvyknutí odkladať „do pančuchy“. Slováci majú až 62 % svojich úspor stále vo forme hotovosti alebo vkladu na účte. „Naše úspory prakticky nezarábajú a  bojíme sa s nimi aktívne pracovať,“ hovorí Tuš. Čo sa týka druhého piliera, podľa Poštovej banky, d.s.s. si takmer  90% Slovákov si pri výbere dôchodkového fondu volí garantované dlhopisové fondy. Pre stabilný dôchodok tak bude nutné nielen sporiť, ale úspory aj zhodnocovať a to čo najskôr. 

Starí a chudobní dôchodcovia?

Už dnešná kategória tridsiatnikov a ľudí po skončení školy si môže byť prakticky istá, že súčasný dôchodkový systém im na penziu stačiť nebude. Navyše, netreba počítať ani s tým, že dôchodok sa ich bude týkať v takom čase ako dnešných seniorov.

Už v roku 2017 sa dôchodkový vek predĺžil na 62 rokov a 76 dní. Pritom vo väčšine krajín EÚ sa odchádza do penzie ešte neskôr. Najčastejšie je hranica dôchodkového veku 65 rokov. Dánsko, Francúzsko, Nemecko a Španielsko sa rozhodli zvýšiť dôchodkový vek na 67 rokov. Keďže aj na Slovensku sa bude hranica dôchodkového veku každoročne posúvať, k veku 67 rokov by sme sa mali dostať v roku 2050. 

Napriek tomu podľa štatistík INFOSTAT v roku 2060 podľa stredného prognostického scenára pripadne na 100 obyvateľov v predproduktívnom veku okolo 215 seniorov. Nárast seniorov vo veku nad 65 rokov sa v nasledujúcich 5 desaťročiach zvýši o viac ako 1 milión. V roku 2060 teda bude každý tretí obyvateľ starší ako 65 rokov. Takáto prognóza je najlepším dôvodom aktívne si sporiť na dôchodok s vyššou intenzitou ako doteraz. „Za to, ako sa budeme mať v dôchodku, nesieme zodpovednosť len my sami. Kľúčové však je, koľko si dnes na dôchodok odkladáme a kam tieto prostriedky investujeme. Na dôstojný „štátny” dôchodok môžu ľudia narodení po roku 1970 pokojne zabudnúť. V dôchodkovom systéme je taká diera, že keď pôjdu v sedemdesiatke do dôchodku a budú si môcť za štátny dôchodok kúpiť možno len mlieko rožky,“ uzatvára  Maroš Ďurik CEO, Across Private Investments. Aktuálne je teda najlepšie obdobie postarať sa o svoju budúcnosť. 


Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok