3 tipy, ako pracovať počas poberania materského a neprísť o príspevok

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 9. 5. 2017
Môže mamička pracovať popri poberaní materského? Zisťovali sme, za akých okolností jej nezanikne nárok na materské, ak bude v práci poberať príjem.
3 tipy, ako pracovať počas poberania materského a neprísť o príspevok

Zdroj: Shutterstock

Môže mamička počas poberania materského pracovať? 

Materské predstavuje dávku nemocenského poistenia, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa z dôvodu tehotenstva alebo starostlivosti o narodené dieťa. Žena tak počas obdobia trvania dôvodu na poskytovanie materského (34, 37 alebo 43 týždňov) poberá príjem vyplývajúci z existencie povinného nemocenského poistenia zamestnanca.

Ak by poberala ďalší príjem vyplývajúci z rovnakého poistenia, z ktorého poberá materské, za uvedené obdobie by nespĺňala podmienky nároku na materské. Má teda mamička na materskej dovolenke možnosť pokračovať v pracovnej činnosti a neohroziť tým vyplácanie materského príspevku, ktorý poberá?

Ako pracovať a neprísť o materské

Ak má mamička poberajúca materské môžnosť zosúladiť si svoje pracovné povinnosti so starostlivosťou o dieťa, môže si privyrábať aj počas materskej dovolenky. To, aby mohla mamička počas materskej dovolenky pracovať, prípadne pokračovať vo svojej podnikateľskej činnosti a súčasne poberať materské, je možné ošetriť niekoľkými spôsobmi.

Nová pracovná zmluva u pôvodného zamestnávateľa

Na jednu pracovnú zmluvu nemôže mamička pracovať a dostávať príjem a zároveň poberať materské.

To, aby mohla počas materskej dovolenky pracovať a súčasne poberať materské, môže ošetriť tým, že by uzatvorila so svojím zamestnávateľom novú pracovnú zmluvu, alebo dohodu o pracovnej činnosti. Nová pracovná zmluva alebo dohoda, ktorá zakladá ďalšie povinné nemocenské poistenie, musí byť uzatvorená na inú pracovnú pozíciu, než vykonávala pred odchodom na materskú dovolenku. 

Pracovná zmluva u nového zamestnávateľa

Druhou možnosťou, ako na materskej dovolenke pracovať a nepripraviť sa o materské, je dočasne si nájsť iného zamestnávateľa a uzatvoriť s ním pracovný pomer, prípadne dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. V pôvodnej práci pritom nie je nutné dávať výpoveď. V takomto prípade nevznikajú žiadne problémy a mamička môže bez obmedzenia poberať peniaze z oboch strán.

„Ak by zamestnankyňa počas poberania materského uzavrela novú pracovnú zmluvu zakladajúcu ďalšie povinné nemocenské poistenie zamestnankyne, existujúci nárok na materské predmetnej zamestnankyne by táto skutočnosť neovplyvnila. A to ani v prípade, ak by v čase poberania materského mala z uvedených pracovnoprávnych vzťahov príjem, ktorý by sa považoval za vymeriavaci základ podľa §138 ods. 1 zákona,“ vysvetlila Barbora Petrová z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Inými slovami, ak žena poberajúca materské, uzatvorí nový pracovný pomer – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného, ale napríklad na inú pracovnú pozíciu alebo na dobu určitú, prípadne uzatvorí s novým alebo pôvodným zamestnávateľom dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru  – príjem vyplývajúci z tejto zmluvy, resp. dohody ju nepripraví o materské,“ doplnila Petrová. 

Pokračovať v podnikaní

Nárok na materské majú aj samostatne zárobkovo činné osoby. Rozdiel oproti zamestnaným matkám majú výhodu v tom, že počas poberania materského môžu aj naďalej pokračovať v podnikateľskej činnosti a dosahovať príjmy bez toho, aby to malo negatívny vplyv na poberanie dávky. Ak je matka na materskej živnostníčkou, nemusí živnosť ani pozastaviť, ani ju ukončiť. Na uplatnenie nároku na materské ale nesmie mať dlhy na poistnom voči Sociálnej poisťovni.

Výška a dĺžka vyplácania materského

Výška materského závisí na výške predchádzajúceho príjmu mamičky. Od mája predstavuje príspevok 75 % denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Samotná dĺžka vyplácania materského záleží na tom, či má mamička nárok na 34, 37 alebo 43 týždňov materskej dovolenky.

V súvislosti s pôrodom a so starostlivosťou o narodené dieťa je štandardne mamičke vyplácané materské po dobu 34 týždňov. Osamelej matke prináleží vyplácanie príspevku v trvaní 37 týždňov a mamičke, ktorá porodila súčasne dve alebo viac detí, je príspevok vyplácaný po dobu 43 týždňov.

Nemocenské poistenie a materské

Základnou podmienkou na poskytnutie materského je nemocenské poistenie.  Je nutné, aby žena v období dvoch rokov pred pôrodom bola minimálne 270 dní nemocensky poistená.

To znamená, že ona sama alebo jej zamestnávateľ platí poistné na nemocenské poistné. Nie je nutnou podmienkou platiť poistenie 270 dní nepretržite - stačí 270 dní v priebehu 2 rokov pred pôrodom.

  • Ak žena pracuje na dobu určitú/neurčitú, automaticky za ňu odvádza zamestnávateľ odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Súčasťou sociálneho poistenia je aj nemocenské poistenie. Vypočítajte si výšku vašej čistej mzdy v našej Mzdovej kalkulačke
  • Ak podniká na živnostenské oprávnenie, odvádza priamo poistné na sociálne poistenie a je tzv. povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba. Aby si mohla nárokovať materské, je nutné, aby v Sociálnej poisťovni nemala dlh na poistnom väčší ako 5 eur.
  • Pokiaľ ani nepodniká a ani nie je zamestnaná, môže platiť dobrovoľne nemocenské poistenie. Aby si však mohla nárokovať materské, je aj v tomto prípade nutné, aby v Sociálnej poisťovni nemala dlhy na poistnom. 

 


Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok