Najčastejšie chyby pri kúpe ojazdeného auta

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 10. 2017
Dobre si vybrať a výhodne kúpiť jazdenku, to je niekedy hotová veda. Ak aj máte problematiku dobre naštudovanú, kusisko šťastia príde vhod.
Najčastejšie chyby pri kúpe ojazdeného auta

Zdroj: Shutterstock

Súrne potrebujete auto a nemôžete si dovoliť nové ani na lízing? Autobazáry sú plné ojazdených áut, stačí prísť a vybrať si. Konečné rozhodnutie často ovplyvňuje lákavá cena, no treba mať na pamäti, že cena ojazdeného auta zodpovedá jeho stavu.

Na čo myslieť pred kúpou

Pri kupovaní každej použitej veci platí: nedajte na prvý dojem. Bezchybný lak možno oslní vašich susedov, skrytá porucha však vyprázdni vašu peňaženku. Preto je pred kúpou namieste dôkladná kontrola. Ak nemáte dostatok skúseností, vyhľadajte si rady na internete, ale najlepšie urobíte, keď si na prehliadku zavoláte automechanika. Dobrý predajca vám umožní posúdiť stav auta aj v nezávislom servise.

Najprv si ujasnite, na aký účel chcete auto používať najčastejšie. Na trhu nájdete širokú paletu osobných vozidiel s rôznou veľkosťou, výkonom, druhom motora či s výbavou. V meste väčšmi oceníte výhody malého benzínového auta - nízku spotrebu, nižšiu poistku, obratnosť v uliciach či jednoduché parkovanie, ale na dovolenku k moru sa doň sotva zbalíte.

Na druhej strane, početnejšia rodina, ktorá pravidelne cestuje na výlety, si skôr vyberie priestorné auto s naftovým motorom. Preto by sa na výbere vozidla mali podieľať všetci členovia budúcej posádky.

Kupovať na vlastnú päsť? Nerobte to

Autobazáre sú plné za svoju cenu nepredajných áut, ktoré čakajú len na vás. Za potenciálnym predajcom sa vyberte radšej v spoločnosti rozhľadenejšieho a pritom prajného známeho (najlepšie automechanika). Žiadna hanba aj znalci si občas berú sekundantov, lebo auto, to je aj vášeň, ktorá občas zatemňuje myseľ. Keď raz objavíte vysnívaný kus, hrozí, že neuvidíte alebo nebudete chcieť vidieť jeho nedostatky. Kolega so zdravým rozumom vás na ne aspoň upozorní.

Súvisiace články: 

Ako riešiť dovoz zo zahraničia

Dovoz jazdenky zo zahraničia je ešte komplikovanejšia záležitosť. Treba sa orientovať v cudzom prostredí, môžete naraziť na jazykovú bariéru, mali by ste zvládať relevantnú legislatívu, hrozí, že sa stanete obeťou podvodu, treba rátať s množstvom kilometrov strávených za volantom a nepredvídateľnými výdavkami.

Navyše autá, ktoré ste si vytypovali, nemusia byť v takom stave, ako sa z inzerátu zdali. S vedomím, že ste do cesty investovali čas a hlavne pohonné hmoty, pritom sa nechcete vrátiť domov s prázdnymi rukami, ocitnete sa pod tlakom. To je ideálna situácia, pre "šikovného" predajcu. Doma zistíte, že ste kúpili zle a draho. Pritom nie je problém, najať si profesionálov s dobrými referenciami, ktorí dávajú aj záruku za poskytnuté služby.

Skúšobná jazda je základ

Keď auto kupujete od neznámeho majiteľa, sa môže stať, že vás nepustí za volant, kým sa nedohodnete. Že vás povozí, to nestačí. Technikou jazdy môže niektoré technické nedostatky auta "zakamuflovať". Ideálne je, požičať si auto na skúšku, zaviesť ho do značkového servisu. Tam vám za rozumnú cenu zistia jeho aktuálny technický stav a upozornia, ktoré súčiastky bude potrebné v dohľadnom čase opraviť alebo vymeniť. Zistia vám aj servisnú históriu auta.

Kúpno-predajná zmluva nie je len formalita

Kúpno-predajnú zmluvu pripraví autobazár. Vedia ako na to, sú v problematike doma. Potom stačí podpísať a hotovo. Omyl. Radšej si ju pozorne prečítajte a skontrolujte. Aby sa nestalo, že keď príde na lámanie chleba, budete reklamovaťzávadu, o ktorej síce nebola reč, ale v zmluve ju máte čiernu na bielom aj s dovetkom, že ste o nej boli informovaný a s vašim podpisom.

Auto čo ide na dračku

Ak má jazdenka veľa zápisov v technickom preukaze od predchádzajúcich majiteľov, to ešte neznamená, že sa za ním idú zákazníci ako po údenom. Pravdepodobnejšie je, že niečo s ním nie je v poriadku, preto sa ho zatiaľ každý nový majiteľ rýchlo zbavil. Vám sa to už nemusí podariť.

10 tipov pri testovacej jazde od odborníka

  1. Overte si, či je dostatok oleja v motore a skontrolujte chladiacu kvapalinu, či na povrchu nepláva mastnota.
  2. Venujte pozornosť vzhľadu motora, hlavne tomu, či je suchý a čistý.
  3. Skúšobnú jazdu začnite so studeným motorom.
  4. Pri štartovaní počúvajte, či motor nevydáva čudné zvuky, pískanie alebo vibrácie.
  5. Všimnite si, v akom poradí zhasínajú kontrolky. Pozor! Kontrolka airbagov musí vždy zhasnúť samostatne.
  6. Sledujte ručičku teplomera, nemala by prekročiť 90 stupňov Celzia.
  7. Vyskúšajte záber spojky. Pri automatickej prevodovke musí byť rozbiehanie bezproblémové a plynulé.
  8. Počas jazdy sledujte, či vozidlo neťahá do jednej strany.
  9. Vyskúšajte účinnosť bŕzd. Brzdenie musí byť rovnomerné a volant sa nesmie triasť.
  10. Počúvajte, či sa na nerovnom povrchu neozýva od podvozku klepavý zvuk.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok