Kedy daníte príjmy zo zahraničia na Slovensku

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 12. 2017
Máte príjmy zo zahraničia a neviete, či musíte na Slovensku podávaťdaňové priznanie? Prinášame vám prehľad podmienok, ktoré musíte maťsplnené, aby ste sa vyhli dvojitému zdaneniu.
Kedy daníte príjmy zo zahraničia na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Ak ste daňovým rezidentom, podávate daňové priznanie z vašich celosvetových príjmov (príjmov získaných na Slovensku aj v zahraničí).

Povinnosť podať daňové priznanie má každý, kto v roku 2017 získal príjmy aspoň vo výške 1 901,67 eur.

Poznámka:

Starobný dôchodok, rodinné prídavky, rodičovský alebo materský príspevok zo zahraničia sa považujú za sociálne dávky a sú u nás od dane oslobodené, takže do daňového priznania nevstupujú.

Daňové priznanie z príjmov za rok 2017 sa podáva do utorka 3.apríla 2018.  Avšak pokiaľ máte príjmy zo zahraničia, môžete si tuto lehotu predĺžiť až o 6 mesiacov, t.j. do konca septembra.

Ako si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania

Najneskôr do 3. apríla 2018 musíte zaslať na príslušný daňový úrad Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového príznania.

Ide len o oznámenie, takže nemusíte čakať na schválenie od daňového úradu. Taktiež toto oznámenie nemá predpísanú formu. Pripravili sme pre vás vzor, ktorý môžete použiť a vyplnený na daňový úrad zaslať.

Pri príjmoch zo zahraničia v oznámení uvádzate o akú krajinu sa jedná. Pracovníci úradu, túto skutočnosť poctivo kontrolujú.

Kto je daňový rezident

Daňový rezident je daňovník, ktorý má na území Slovenska trvalý pobyt, alebo ktorý sa na Slovensku zdržuje viac ako 183 dní v kalendárnom roku.

Príjmy zo zahraničia v daňovom priznaní

Ako zabrániť dvojitému zdaneniu

Iste málokoho poteší, že jeho príjem, ktorý získal v zahraničí a bol mu tam už raz zdanený, by sa musel zdaniť ešte raz.

Slovensko má podpísané zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia v väčšinou európskych krajín, ale i s krajinami Ázie, Blízkeho východu, Ázie, Afriky či Ameriky.

Jednotlivé zmluvy obsahujú i metódu, ako zabrániť dvojitému zdaneniu:

  • metóda zápočtu dane
  • metóda vyňatie príjmov

Príjmy zo zahraničia tak uverejníte v daňovom priznaní, ale vyplnením príslušných riadkov sa buď príjmy vôbec do základu dane vôbec nebudú pripočítavať, alebo sa vypočítaná daňová povinnosť poníži o už zaplatenú daň v zahraničí.

Poznámka:

U príjmov zo závislej činnosti sa môže použiť metóda vyňatia príjmov aj vtedy keď je v zmluve uvedená metóda zápočtu dane ak jeho príjmy boli preukázateľne zdanené a je to pre neho výhodnejšie.
Napríklad Slovák zamestnaný na základe pracovnej zmluvy v ČR môže na svoje príjmy uplatniť aj metódu vyňatia príjmov.

Konflikt dvojitého rezidentstva: Rozhraničovacie kritéria

Čo robiť, keď ste daňovým rezidentom dvoch krajín? Vtedy je možné použiť tzv. Rozhraničovacie kritéria:

1. stály byt

Stály byt musí byť prístupný daňovníkovi nepretržite v každom čase. Môže sa jednať o byt, dom, ktorý môže byť vo vlastníctve daňovníka avšak nemusí. Môže ísť aj o prenajatú zariadenú miestnosť, byt v bytovom dome alebo dom.

2. stredisko životných záujmov

To znamená, ku ktorému štátu má daňovník bližšie osobné a hospodárske vzťahy: rodinné vzťahy, zmluvy o pôžičkách, zamestnanie, politické aktivity a pod.

3.miesto, kde sa obvykle zdržiava

4.štátne občianstvo

Do úvahy ešte pripadá vzájomná dohoda príslušných úradov zmluvných štátov.  Pri použití kritérií sa postupuje v poradí ako sú uvedené.

Zdroj foto: Shutterstock

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok