5 tipov, ako ušetriť na životnom poistení

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 1. 2018
Uzatvorenie zmluvy o životnom poistení je na celý život, je to beh na dlhé trate. Preto je veľmi dôležité šikovne nastaviť pravidlá hneď na začiatku.
5 tipov, ako ušetriť na životnom poistení

Zdroj: Shutterstock

Ak idete uzatvoriť životné poistenie, zrejme využijete služby finančného poradcu, prípadne tak urobíte priamo cez pracovníka v poisťovni. Tak či onak, mali by ste vedieť, že niektoré veci vám môžu ušetriť desiatky či stovky eur.

1. Poistite celú rodinu na jednu zmluvu

Je to možnosť o ktorej nevie každý, každopádne ak plánujete viacero životných poistení v rámci jednej rodiny, toto vás vyjde lacnejšie. Ak už aj máte viacero zmlúv, dajú sa zjednotiť do jednej. Výhodou takéhoto zjednotenia je minimalizovanie poplatkov za vedenie celej poistnej agendy kvôli vedeniu jedného poistného prípadu. Výpočet výšky poistného ďalších uvedených osôb je individuálny, ale pomerne často tá suma vychádza podstatne nižšia aká by bola v prípade vytvorenia samostatného poistenia, niekedy sa jedná aj o 35 až 40% úsporu. 

2. Dajte si do poistky skutočne len to, čo potrebujete

Mnoho ľudí má vo svojej zmluve podmienky, ktoré v podstate ani nepotrebuje. Dôležité je tieto nepotrebné body identifikovať a odstrániť zo zmluvy, respektíve nahradiť ich nejakými užitočnejšími. Životné okolnosti sa pravidelne menia a to, čo ste si nechali poistiť pred niekoľkými rokmi dozadu už dnes nemusí byť vôbec aktuálne vzhľadom na zmenu zamestnania, bývania alebo ďalších ovplyvňujúcich činiteľov. Vždy si nechajte upravovať poistnú zmluvu podľa vašej aktuálnej životnej situácie. Časť, ktorá môže prejsť aj výraznejšou obmenou sa týka poistenia úrazov a chorôb. Z času na čas je to dokonca aj prospešné a vďaka tomu dokážete ušetriť ročne celkom solídnu čiastku peňazí.

Čo vás čaká v roku 2018? Pozrite si 10 najväčších noviniek, ktoré sa možno dotknú aj vašej peňaženky.

3. Nikdy neklamte v zdravotnom dotazníku

Táto rada ani nie je tak o šetrení, ako o tom, čo môže prísť potom, ako sa dokáže, že ste uviedli klamlivú informáciu v dotazníku. Pri uzatváraní poistenia ste totiž povinný uviesť svoj aktuálny a pravdivý zdravotný stav. Diagnózy je potrebné podložiť lekárskymi správami z vyšetrení alebo absolvovať lekársku prehliadku.

V prípade poistnej udalosti poisťovňa komunikuje s vašim lekárom. Ak ste pri uzatváraní poistenia neuviedli podstatné ochorenia, diagnózy, zvýšený krvný tlak, alebo to, že užívate pravidelne lieky,… tak vám to v prípade získavania plnenia z poisťovne jednoznačne do karát nenahrá.

4. Sledujte akcie a balíky poisťovní

Najnovšie zľavy, akcie alebo zvýhodnené balíky prinášajú zlepšenie poistných podmienok a miernu úsporu finančných prostriedkov každému, kto sa pre nich rozhodne. Klienti sú na takýto prístup častého zvýhodňovania zo strany poskytovateľov produktov zvyknutí a radi ich využívajú z dôvodu spomínanej úspory.

Pravidelne sa vytvárajú najrôznejšie akciové balíky, ktoré majú zákazníkom prinášať výrazné benefity. K týmto akciovým informáciám sa dostanete jednoducho prostredníctvom médií, kde v častých intervaloch kolujú reklamy. Pokiaľ máte prístup na internet, o momentálnej ponuke sa dozviete kedykoľvek navštívite príslušnú stránku.

Ak nemáte čas sledovať zmeny, nechajte to na vášho finančného poradcu. Dobrý poradca vám vždy včas poradí a pomôže.

Oplatí sa poistiť si hypotéku v banke? Alebo stačí životná poistka? Pozrite si porovnanie.

5. Poistkou si radšej nesporte

Rezerva z nespotrebovaného poistného v investičných životných poisteniach je umiestňovaná na kapitálových trhoch, no zhodnocuje sa pomalšie ako u iných finančných produktov na to určených. Ak chcete sporiť, využite na to svoj podúčet v banke, prípadne využite termínovaný vklad.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok