Ako zrušiť životné poistenie čo najlacnejšie

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 1. 2018
Dostali ste sa do životnej situácie, pri ktorej je nevýhodné platiť životnú poistku? Poradíme, ako zrušiť životnú poistku s čo najnižšími nákladmi.
Ako zrušiť životné poistenie čo najlacnejšie

Zdroj: Shutterstock

Ak už musíte rušiť životnú poistku predčasne, čo sa vo väčšine prípadov neopláca, zistite si aký druh poistky vlastne máte. Keď máte kapitálové životné poistenie, pri ktorom sa nevytvára odkupná hodnota je možné ho zrušiť kedykoľvek bez dodatočných sankcií. 

Existujú dva základné typy životného poistenia – bezsporenia (rizikové) alebo so sporením. Tie so sporením sa delia na kapitálové a investičné. Pri kapitálovom je uvedená garantovaná suma, ktorá je vyplatená pridožití a garantovaná úroková miera.

Ako zrušiť životnú poistku

Životné poistenie možno zrušiť klientom podpísanou písomnou žiadosťou, ktorú je potrebné do poisťovne doručiť poštou alebo osobne. Niektoré poisťovne vyžadujú úradne overený podpis klienta.

Priamo za predčasné zrušenie zmluvy životného poistenia nie sú účtované výstupné poplatky, avšak je vyplatené tzv. odkupné. Pri investičnom životnom poistení sú zrazené všetky dovtedy nezrealizované zrážky.

Na druhej strane, nezrealizované zrážky či poplatky sa nikdy neobjavia pri rizikovom životnom poistení. Ak si teda klient zvolil tento druh životného poistenia, vyhne sa akýmkoľvek poplatkom a zrážkam pri zrušení.

Ak rušiť, tak čo najneskôr

Ako ušetriť na poplatkoch pri zrušení zmluvy? Pri investičnom životnom poistení platí, že čím neskôr dôjde k predčasnému zrušeniu, tým nižšie zrážky sú pri zrušení vykonané.

Väčšina poisťovní si účtuje pri predčasnom zrušení poistnej zmluvy sumu neuhradených poplatkov na krytie počiatočných nákladov, ktoré poisťovňa mala s uzatvorením zmluvy. Výška tohto poplatku je počas trvania zmluvy rovnaká, avšak z pohľadu klienta bude rozdiel viditeľný vo vyplatenej odkupnej hodnote, ktorá sa tvorí postupne a v prvých rokoch je nízka.

zivotna poistka

Ak nemusíte rušiť, nerobte to - stačí upraviť podmienky

Pre klienta je teda vždy výhodnejšie zvážiť alternatívy, pri ktorých predíde úplnému zrušeniu zmluvy. Klient môže napríklad znížiť poistné, požiadať o čiastočný odkup časti nasporených prostriedkov, požiadať o prerušenie platenia poistného až na jeden rok alebo uviesť poistenie do splateného stavu.

Životné poistenie má byť nastavené tak, aby v prípade vážnej udalosti (úraz, vážna choroba, invalidita, smrť), adekvátne nahradilo človeku alebo rodine ušlý príjem. Všetko novinky o poistení nájdete na tomto odkaze.

Pozor na termíny

Pri jednostrannom vypovedaní poistnej zmluvy musíte dodržať termíny na výpoveď poistnej zmluvy stanovené zákonom. Výpoveď musí byť poisťovni doručená najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. 

S poisťovňou sa môžete na zániku poistenia aj dohodnúť. Pri zrušení zmluvy dohodou zmluva zanikne k najbližšej splatnosti poistného v závislosti od frekvencie jeho platenia.

Menšie garancie návratu investícii

Ak by ste mali v životnej poisťovni kúpené investičné poistenie tiež môžete ukončiť poistnú zmluvu kedykoľvek, keďže ide o jednorazovo platený produkt. Pri predčasnom ukončení poistnej zmluvy vám poisťovňa vyplatí nasporenú sumu, ale zníženú o poplatok za jej predčasné ukončenie, ktorý je niekoľko percent (zvyčajne okolo 5 %) z hodnoty vášho osobného účtu ku dňu ukončenia poistenia. 

Kedy prídu peniaze zo životnej poistky

Po zrušení životnej poistky vám poisťovňa vyplatí peniaze do pätnástich dní po tom, čo ste skončili zmluvu. 

Kedy môže poisťovňa vypovedať zmluvu

Ak ste niekoľko mesiacov neplatili poistku, poisťovňa môže automaticky vypovedať zmluvu. Môže však vymáhať nezaplatené poistné súdnou cestou v závislosti od konkrétnej situácie.

Poistenie nehnuteľnosti alebo domácnosti: aký je v tom rozdiel a čo sa oplatí

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok