Príjmy a právomoci najvyšších ústavných činiteľov SR: Andrej Kiska

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 14. 3. 2018
Jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov je aj prezident. Tento post momentálne zastáva bývalý podnikateľ Andrej Kiska. Podľa štatistík a obľúbenosti medzi občanmi je jeden z najúspešnejších prezidentov Slovenska. Pred voľbami a aj počas úradovania si tiež prešiel pár kauzami. Aké má vlastne právomoci, akým kauzám čelil a koľko za svoju funkciu zinkasuje?
Príjmy a právomoci najvyšších ústavných činiteľov SR: Andrej Kiska

Zdroj: Shutterstock

Právomoc a povinnosti

Prezident Slovenskej republiky je hlava štátu a reprezentuje dobré meno krajiny doma aj v zahraničí. Mimo územia Slovenska dohaduje a zabezpečuje medzinárodné zmluvy a vzťahy. Vo vzťahu k Národnej rade Slovenskej republiky má právo nepodpísať zákon, respektíve ho vrátiť späť na prerobenie. Túto právomoc však môže NR SR prebiť hlasovaním o zákone nadpolovičnou väčšinou poslancov.

Ďalšou dôležitou právomocou je vymenovanie predsedu vlády, respektíve premiéra. Vo väčšine prípadov sa jedná o lídra víťaznej strany vo voľbách, ale nemusí to tak byť. Toto rozhodnutie musí vychádzať z jeho presvedčenia, že ním zvolená osoba bude akceptovaná. Okrem premiéra vymenúva aj ostatných vrcholných predstaviteľov vlády, ale v tomto smere je do istej miery viazaný návrhom predsedu vlády.

Na návrh vlády, parlamentu alebo iného vysokopostaveného orgánu prezident vymenúva vysokých štátnych funkcionárov, sudcov rôznych súdov a postov, rektorov a profesorov vysokých škôl, generálov a tiež prijíma sľuby sudcov a generálneho prokurátora. Návrhy na odvolávania a vymenovania dostáva od Súdnej rady a Národnej rady Slovenskej republiky.

Samozrejmosťou je, že prezident je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Jeho právomoc pokrýva takmer všetky aspekty tejto zložky, zároveň môže vyhlásiť vojnu na základe rozhodnutia NR SR alebo ak je štát napadnutý, respektíve ak to vyplýva z medzinárodných zmlúv.

Okrajová právomoc prezidenta je aj udeľovanie milosti, vyhlásenie amnestie alebo udelenie vyznamenania. Taktiež môže vyhlásiť referendum na základe 3/5 väčšiny poslancov v NR SR, alebo na základe petície, ktorú podpíše 350 00 občanov Slovenskej republiky.

TIP: Právomoci, príjmy a kauzy Roberta Fica

Aké má právomoci prezident SR

Zdroj foto: shutterstock

Príjmy

Parlamentný výbor pre nezlúčiteľnosť funkcií zverejnil príjem a majetok aj prezidenta Slovenskej republiky. Andrej Kiska mal podľa zverejnených dokumentov zinkasovať 97 151 eur za rok, k čomu sa ešte pridali paušálne výdavky vo výške 15 933 eur. Avšak, je verejné známe, že Andrej Kiska svoj plat každý mesiac rozdeľuje ľuďom v núdzi.

Zverejnený bol aj nehnuteľný majetok, ktorý má prezident aktuálne v celkovom alebo čiastočnom vlastníctve. Patrí medzi ne hlavne zastavaná plocha a nádvorie v Poprade s podielom 50 % a trvalý trávnatý porast na území Veľkého Slávkova so 100 % podielom.

Na zozname hnuteľného majetku Andreja Kisku je podiel v dvoch s.r.o. firmách, podiel v akciovej spoločnosti, peniaze na bankovom účte, pôžičky tretím stranám a akcie v investičnom fonde. V ostatných príjmoch za rok 2016 prezident priznal 257 048 eur, ktorý vyplýva zo zmlúv.

Výroky

Aj v prípade prezidenta vedie portál Demagog.sk zoznam jeho faktických výrokov. Zo 187 oficiálne hodnotených výrokov je podľa webu 148 pravdivých, 13 nie je pravda, 6 je údajne zavádzajúcich a 20 nie je možné overiť.

Väčšina výrokov, ktoré boli označené ako nepravdivé sú nepresnosti v číslach, neznalosť faktických údajov alebo počet migrantov v Európe.

„V posledných mesiacoch južné hranice Európskej únie každý jeden deň prekročia tisíce ľudí, utečencov a nových žiadateľov o azyl.“

Andrej Kiska, 18.6.2015, podľa demagog.sk - NEPRAVDIVÉ

„Slovensko nie je ani krajinou vstupu tejto masovej vlny imigrantov, ani nepatríme k cieľovej krajine ich záujmu. V skutočnosti máme takmer nulovú skúsenosť a každý rok minimálny počet udelených azylov.“

Andrej Kiska, 18.6.2015, podľa demagog.sk - PRAVDIVÉ

Koľko zarába slovenský prezident

Zdroj foto: shutterstock

Problémové kauzy Andreja Kisku (pred zvolením a počas výkonu prezidenta)

Bývalé podnikanie (2014 - doteraz)

Počas kampane a aj počas výkonu funkcie prezidenta mu niektorí ľudia vyčítali bývalé podnikanie v pôžičkovom sektore. Štefan Harabin prezidenta označil za bývalého úžerníka a údajne môže za zašpinený súdny systém.

Scientológia (2014)

Pred prezidentskými voľbami prišiel jeden z vtedajších kandidátov na tento post s tým, že Andrej Kiska je scientológ. Tým kandidátom bol Robert Fico a odvolával sa na vydavateľa knihy Andreja Kisku, ktorý bol tiež údajne scientológ. Andrej Kiska tieto obvinenia niekoľkokrát vyvrátil a poprel.

Lety vládym špeciálom (2017)

Pri tejto kauze išlo o prezidentove lety vládnym špeciálom, ktoré vraj boli zneužívané aj na súkromné účely. S faktúrami a sumou za tieto lety prišiel minister vnútra Robert Kaliňák. Táto kauza rozdelila spoločnosť na dve názorové skupiny.

Problémy s daňami (2017)

Kauza sa týkala anonymného mailu, ktorý prišiel do viacerých redakcií a novinárom. Obsah mailu sa týkal firmy Andreja Kisku, ktorá vraj pochybila pri daňovom priznaní, nakoľko si do nákladov dala aj položky, ktoré boli využité na prezidentskú kampaň. Prípad vyšetrovala aj polícia a uzavrela ho s tým, že firma si chybu priznala a chýbajúcu sumu na dani zaplatila.

Kiska a Soros (2018)

Najnovšia kauza Andreja Kisku je stretnutie s finančníkom G. Sorosom. Na toto stretnutie upozornil premiér po tom, ako prezident vo svojom príhovore reagoval na vraždu slovenského novinára a jeho snúbenice, respektíve naznačil potrebu zmeny vo vláde.

Zdroje: demagog.sk, NR SR

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok