Slováci ešte stále platia častejšie bankovkami ako kartou

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 3. 2018
Tých, ktorí denne využívajú hotovosť, je dvakrát toľko ako platiacich kartou.
Slováci ešte stále platia častejšie bankovkami ako kartou

Zdroj: Shutterstock

Platba „kešom“ v obchodoch na Slovensku stále dominuje. Pri pokladni v kamenných prevádzkach pravidelne vyťahuje z peňaženky bankovky a mince až sedem z desiatich Slovákov. A hoci bezhotovostných platieb z roka na rok pribúda, stále sú v menšine. Za bežné nákupy v klasických obchodoch platí debetnou kartou ani nie polovica ľudí.

Dokonca aj pri nákupe cez internet Slováci najčastejšie nakoniec zaplatia v hotovosti, až po prevzatí tovaru na dobierku. Bezkontaktné platby sú rozšírenejšie u ľudí s vysokoškolským vzdelaním, na druhej strane hotovosťou platia častejšie ľudia s nižším vzdelaním. Pre spoločnosť Home Credit to zistil exkluzívny prieskum agentúry STEM/MARK.

V potravinách platíme najčastejšie v hotovosti

Aj napriek tomu, že možnosti bezkontaktných platieb sa neustále rozširujú a zdokonaľujú, na Slovensku  prevládajú platby v hotovosti. Väčšina ľudí evidentne uprednostňuje pocit istoty, keď majú bankovky fyzicky pod svojou kontrolou, pred virtuálnymi peniazmi pri platbách kartou, prevodom, mobilom či dokonca nálepkou.

V kamenných obchodoch, napríklad v potravinách, dennodenne platí hotovosťou takmer štvrtina Slovákov a ďalších takmer  50 percent niekoľko krát za týždeň. Na druhej strane debetnou kartou, ktorú majú ľudia k svojmu bežnému účtu, platí denne len jeden z desiatich Slovákov a niekoľko krát za týždeň ďalšia tretina opýtaných.

„Keď si to zosumarizujeme, na Slovensku v kamenných prevádzkach denne platí hotovosťou dva krát toľko ľudí ako kartou. Pravidelne hotovosť využíva viac ako 70 percent ľudí. Na druhej strane, kartou pravidelne uhrádza takéto nákupy len 45 percent nakupujúcich. Samozrejme mnohí v priebehu jedného týždňa využívajú aj hotovosť aj kartu,“ približuje výsledky prieskumu analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Roman Müller.

Bezkontaktné platby rastú so vzdelaním

Keď sa pozrieme na ďalšie formy platieb v klasických prevádzkach, kreditnou kartou platí denne len 5 percent Slovákov. Ešte o percento menej ľudí využíva na úhradu bezkontaktnú nálepku alebo čip a len necelé percento ľudí denne platí prostredníctvom aplikácie v mobile. „Prieskum potvrdil tendenciu, že bezkontaktné platby sú rozšírenejšie u ľudí s vysokoškolským vzdelaním, na druhej sa ukázalo, že hotovosťou platia častejšie ľudia s nižším vzdelaním, teda stredoškolským alebo základným“, hovorí R. Müller    

Objednávka online, ale platba „kešom“

To, že Slováci až tak neholdujú online platbám, potvrdzuje ďalšie zistenie z prieskumu. Aj nákupy cez internet najčastejšie nakoniec zaplatia v hotovosti. A to aj napriek tomu, že bezhotovostné platby sú jednoduchšie a rýchlejšie. Tretina Slovákov aspoň raz za mesiac za tovar objednaný cez internet zaplatí v hotovosti až po jeho prevzatí, teda na dobierku. Za to isté obdobie zaplatí za internetový nákup prevodom z účtu len každý piaty človek, podobne je to aj v prípade platby debetnou kartou.

Platba kreditnou kartou za nákupy online je na Slovensku ešte menej rozšírená. „Pritom platba kreditnou kartou v takýchto prípadoch môže byť pre ľudí výhodná. Je teda škoda, že kreditky nevyužívajú viac, predovšetkým ich bezúročné obdobie. Funguje to jednoducho. Zaplatená čiastka za objednaný tovar sa im stiahne z kreditnej karty, no tú sumu im stačí uhradiť napríklad až o 50 dní, pričom nepreplatia nič na úrokoch,“ komentuje R. Müller.

Moderné aplikácie „fičia“ hlavne u mladých

Aj napriek tomu, že sa vo všeobecnosti na Slovensku ešte stále vo veľkom platí bankovkami a mincami, najmä medzi mladými ľuďmi sa čoraz viac udomácňujú pri nakupovaní moderné aplikácie, ktoré majú vo svojich mobiloch či tabletoch. Najčastejšie ide o jednu z aplikácií na porovnávanie cien tovaru, ktoré prakticky využíva viac ako tretina Slovákov.

„V tomto konkrétnom prípade sa očividne ukázalo, že moderné technológie využívajú hlavne mladšie ročníky. Užívateľov tejto aplikácie je raz toľko vo veku do 29 rokov v porovnaní s užívateľmi, ktorí majú od 45 do 59 rokov,“ dopĺňa R. Müller. Z ďalších aplikácií sa u ľudí na Slovensku uchytilo aj vyhľadávanie akciového tovaru, ktorý využíva takmer pätina ľudí a taktiež elektronická peňaženka, ktorá slúži 15 percentám Slovákov.      

Pozn. redakcie: Prieskum vo februári 2018 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 510 respondentov.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok