Tieto jazdené autá najčastejšie kupujú ženy

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 3. 2018
Za posledných päť rokov sa záujem žien o jazdené SUV viac ako zdvojnásobil. Vlani si slovenské motoristky kupovali jazdenky v priemere za 6 730 eur.
Tieto jazdené autá najčastejšie kupujú ženy

Zdroj: Shutterstock

Ženy stále častejšie vyhľadávajú pohodlné šoférovanie a bezpečnejšie autá. Pri nákupe jazdenky sa čoraz viac zameriavajú na SUV-čka a na automatickú prevodovku, ktorá zjednodušuje šoférovanie a umožňuje im venovať väčšiu pozornosť cestnej premávke.

Za posledných päť rokov sa ich záujem o jazdené vozidlá s automatickou prevodovkou takmer zdvojnásobil, ešte výraznejšie vzrástol záujem o autá SUV - takmer 2,5-krát. Podobne sa menia aj preferencie českých a poľských motoristiek. Vyplynulo to z podrobných dát spoločnosti AAA AUTO.

V4: Nadrahšie jazdenky kupujú Češky, najlacnejšie Maďarky

Slovenské motoristky míňajú za jazdené automobily z roka na rok viac finančných prostriedkov. Kým ešte v roku 2013 dali v priemere za jazdenku 5 900 eur, v minulom roku investovali o 830 eur viac. Z krajín Vyšehradskej štvorky sú tak na druhom mieste. Najviac sú za jazdené autá ochotné zaplatiť  Češky, v minulom roku to bolo  v priemere 7 000 eur, a najmenej Maďarky - 5 200 eur.

„S ohľadom na vyššiu bezpečnosť a komfort sú vodičky ochotné  investovať do jazdenky viac finančných prostriedkov. Prichádzajú stále viac na chuť vozidlám s automatom a SUV-čkam, ktorých sa už vďaka moderným technológiám neobávajú. Ich najčastejšou voľbou však aj naďalej ostávajú hatchbacky a kombíky. Novinkou oproti minulému roku je nárast obľuby Volkswagenu Passat ako zástupcu luxusnejších automobilov, kedy z ôsmeho miesta poskočil na tretie v TOP 10 predávaných modeloch Slovenkám. Podobný trend vidíme aj v Českej republike. Naopak, v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky ženy uprednostňujú pred luxusnými modelmi bežné automobily ako je Ford Focus, Opel Astra či Suzuki Swift,“ vysvetľuje preferencie vodičiek generálna riaditeľka medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Škodovka trend nielen u mužov

Trendu značky Škoda podliehajú ženy rovnako ako muži. Za posledných päť rokov je škodovka jednoznačne ich prvou voľbou. O druhú priečku v obľube žien sa behom piatich rokov priebežne delí Peugeot a Volkswagen. Z modelov stále vedie Fabia, na druhom mieste sa drží Octavia. Na treťom mieste sa strieda C3 od Citröenu, s Fordom Focus, Volkswagenom Golf a Passatom. České motoristky majú podobné preferencie, tiež u nich posledných päť rokov vedie Fabia, ktorú nasleduje Octavia. Inak tomu je ale v Poľsku a Maďarsku. Kým v Poľsku posledné dva roky vedie Ford Focus, v Maďarsku sa strieda Opel Astra so Suzuki Swift.

Tabuľka: TOP 10 modelov, ktoré si vyberali ženy v roku 2017

  Slovensko Česká republika Poľsko Maďarsko
1. Škoda Fabia Škoda Fabia Ford Focus Opel Astra
2. Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Suzuki Swift
3. VW Passat VW Passat Toyota Yaris Ford Focus
4. Citröen C3 Ford Focus Škoda Fabia Opel Corsa
5. VW Golf VW Golf Renault Clio Škoda Fabia
6. Ford Focus Hyundai i30 VW Golf VW Polo
7. Peugeot 206 Ford Mondeo Opel Corsa Ford Fiesta
8. Opel Astra Renault Megane Ford Fiesta Renault Clio
9. VW Polo Kia Ceed Hyundai i30 VW Golf
10. Kia Ceed Škoda Superb Toyota Auris Renault Megane

Benzín v miernej prevahe

Motoristky už tradične uprednostňujú automobily na benzínový pohon, v minulom roku si ho volilo 58,7 %. Oproti Poľsku (24 %) a Českej republike (39 %) však o niečo viac  siahajú aj po naftovom motore (41 %). Od ich voľby ich neodradila ani aféra dieselgate. Práve naopak, za posledný rok sa znížil pomer medzi autami na benzín a na naftu. Autá  s alternatívnym pohonom  ženy vo Vyšehradskej štvorke až tak nevyhľadávajú. „Autá na alternatívne pohony sú pre ne neznámou a prípadným krokom do neistoty. Tradičné pohony vnímajú ako bezpečné a overené,“ komentuje situáciu Topolová.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok