Stal sa vám úraz v zahraničí? Európsky zdravotný preukaz vám stačiť nebude

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 13. 7. 2018
Ak sa chystáte do zahraničia na dovolenku alebo pracovnú cestu, nespoliehajte sa len na Európsky zdravotný preukaz. Ani z ďaleka nepokrýva všetko, čo sa vám za hranicami môže stať.
Stal sa vám úraz v zahraničí? Európsky zdravotný preukaz vám stačiť nebude

Zdroj: Shutterstock

Európsky zdravotný preukaz

Európsky zdravotný preukaz má mnoho ľudí, ale len malá časť z nich vie, čo všetko im táto modrá kartička zaručuje v zahraničí. Európsky zdravotný preukaz kryje takmer všetky zdravotné problémy, ošetrenie ambulanciou prvej pomoci a záchrannej zdravotnej služby. Pomôže aj pri konzultácií u všeobecného lekára, ale iba ak ide o prvú konzultáciu a prvotnú diagnostiku zdravotného problému.

Jeho veľkou nevýhodou je, že možnosť pripoistenia prakticky neexistuje. Tiež je veľmi dôležité vedieť, že tento preukaz platí len v štátnych zariadeniach. “Ak to poviem stručne, všetko to, čo si v zahraničí platia ľudia, platíme aj my a všetko to, čo majú oni zadarmo, máme zadarmo aj my,” zhrnula, Martina Steiner z TOWER FINANCE.

TIP: Lyžovačka a prázdniny detí bez poistenia sa môžu predražiť

Ako správne postupovať pri úraze alebo nehode v zahraničí

Zdroj: shutterstock

Cestovné poistenie

Najlepšou možnosťou je práve cestovné poistenie. Jeho výhodou je hlavne to, že si ho môžete vyskladať presne podľa seba. Musíte byť však opatrní, pretože niektoré poisťovne sa vám môžu snažiť nahovoriť aj ďalšie zbytočné krytia. Je preto dôležité si rozmyslieť, aké poistné krytie budete potrebovať. Rozhodujte sa podľa toho, kam idete a na aké aktivity sa chystáte.

"Odporúčam si preštudovať všetky ponuky poisťovní, ale najlepšie je poradiť sa s odborníkom," pripomenula Martina Steiner.

Možno vám bude stačiť aj základný balík cestovného poistenia, ktorý zahŕňa poistenie liečebných nákladov a automaticky aj asistenčné služby. V takom prípade vám poisťovňa preplatí vyšetrenie, liečenie, ošetrenie, hospitalizáciu, predpísanie liekov, zubné ošetrenie, prepravu do nemocnice, nevyhnutné operácie, záchranu z hôr alebo vody, prevoz telesných pozostatkov alebo pacienta do rodného štátu.

Pozor na zuby a existujúce ochorenia

Pozor však na bolesť chrupu, nemusí byť preplatená. To isté platí o ošetrení všetkých zubov, okrem zmluvne určeného počtu. Ošetrenie vám preplatia len vtedy, ak ste minulý rok absolvovali preventívnu prehliadku. Taktiež ak už ste chorý, nemusia vám byť preplatené náklady liečenia choroby. Poisťovne vám tiež nemusia preplatiť škody, ktoré vám vzniknú v súvislosti s teroristickými činmi alebo vojnovými udalosťami.

Asistenčné služby

V rámci asistenčných služieb je vám k dispozícii aj 24 hodinová služba v slovenskom jazyku. Táto služba vám pomôže zabezpečiť ošetrenie, zaistí zaslanie nevyhnutných liekov, poskytne poradenstvo ohľadom zdravotníckeho zariadenia a potrebných vyšetrení, sprostredkuje finančnú pomoc, poskytne služby tlmočníka a priebežne informuje príbuzných a rodinu o zdravotnom stave pacienta.

"Ak už sa vám v zahraničí stala nejaká nepríjemnosť, obráťte sa na asistenčnú službu. Telefónne číslo asistenčnej služby preto majte vždy k dispozícii. Pracovníci asistenčnej služby vám v slovenčine odporučia, do ktorej nemocnice ísť a pomôžu s vyšetrením alebo prípadnou hospitalizáciou. Rovnako si so sebou do zahraničia nezabudnite zobrať poistku, ktorá slúži ako doklad pre platné cestovné poistenie," odporúča Martina Steiner.

Ďalšie možnosti pripoistenia:

  • Úrazové poistenie
  • Zodpovednosť za škodu
  • Batožina – nadštandard, Storno poplatky, Pátranie a záchrana
  • Batožina a veci osobnej potreby
  • Meškanie letu
  • Opustená domácnosť
  • Asistencia k vozidlu/technickej pomoci v zahraničí
  • Privolanie opatrovníka

Zdroj: Tower Finance

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok