Ceny PZP na rok 2019: pravdepodobne pôjdu opäť hore

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 11. 2018
V produktovej škále sa pre veľký tlak na cenu nedajú očakávať prevratné novinky, poisťovne môžu keď tak prísť s presnejšou segmentáciou, prípadne rozšíriť ponuku pripoistení.
Ceny PZP na rok 2019: pravdepodobne pôjdu opäť hore

Zdroj: Shutterstock

Jeseň je obdobie, kedy sa väčšinou nové ceny povinného zmluvného poistenia (PZP) na nasledujúce obdobie. Poisťovne majú vždy povinnosť zverejniť nové sadzby do konca októbra, a to aj napriek tomu, že sú väčšinou klienti, ktorí platia poistky nie na kalendárny rok, ale na rok technický, teda od momentu kúpy či prepisu auta.

 

Poistenie je povinné, nepoistené auto môže vyjsť veľmi draho

Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla upravuje zákon, podľa ktorého je ten, kto zaviní dopravnú nehodu prevádzkou vozidla, zodpovedný za všetky spôsobené škody a ich náhradu poškodeným. Uzatvorením PZP tak poistený vlastne prenáša zodpovednosť za náhradu vzniknutých škôd na poisťovňu. Mať uzavreté PZP je preto nielen povinné, ale najmä užitočné. V prípade dopravnej nehody zabráni nemalým finančným stratám poisteného.

Za nepoistené auto môžete dostať pokutu niekoľkonásobne vyššiu, ako by ste zaplatili za povinnú poistku. Môže sa síce stať, že dlhodobo nemáte žiadnu nehodu. Ak však nejakú spôsobíte, prípadne ak doklad o zmluve nebudete vedieť predložiť polícii pri rutinnej kontrole, môže vás to vyjsť draho, pretože jazda autom, ktoré nemá povinné zmluvné poistenie sa považuje za priestupok.

Čo má vplyv na cenu poistenia

Národná banka Slovenska (NBS) pred vyše dvoma rokmi konštatovala, že slovenský trh PZP je na hranici udržateľnosti a poisťovne musia postupne pristúpiť k zvyšovaniu cien. Pomer škodovosti k výberu poistného totiž v poisťovniach atakoval hranicu 100 %, čo je podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika veľmi extrémne číslo naznačujúce vysokú nestabilitu trhu. Informovala o tom agentúra SITA prostredníctvom portálu voFinanciách.sk.

Dôvodov, prečo sa tak na Slovensku dialo, je niekoľko. Primárne ide o výsledok cenových vojen, ktoré vyhrotili podľa Búlika niektoré online poisťovne, resp. zahraničné pobočky poisťovní z krajín EÚ, ktoré v snahe nabrať rýchlo väčší kmeň pristúpili k dumpingovým cenám. „Príklad poisťovne Astra názorne ukázal, ako môže skončiť podobne neuvážená obchodná stratégia,“ skonštatoval Búlik.

V praxi je vidieť, že odporúčania NBS poisťovne berú vážne a postupne upravujú ceny PZP smerom nahor. Väčšia časť trhu už v súčasnosti zároveň poistky segmentuje, teda štatisticky rizikovým vodičom výrazne zvyšuje cenu poistnej ochrany a uplatňuje striktnejšie aj malusy. Na rozdiel od minulosti, kedy sa uplatňovali len bonusy a malusy sa plošne ignorovali, je vidieť stále častejšie postihy po zavinenej škode.

Poistenie sa stalo viac variabilným

PZP sa z kedysi uniformného, balíkového produktu stalo vysoko variabilným poistením. Základné riziko – poistenie škôd spôsobených prevádzkou vozidla – je podľa Búlika síce v princípe identické, avšak zásadné odlišnosti sa skrývajú v dodatkových službách. „Hovorím o asistenčných službách, ale najmä pripoisteniach. To je trend, ktorý je veľmi silný,“ povedal Búlik.

Časť poisťovní sa v snahe o odlíšenie a získanie cenového náskoku rozhodla ponúkať asistenčné služby mimo povinnej poistky. Tým získavajú cenovú výhodu oproti konkurencii. Je to ponuka zaujímavá pre majiteľov áut, ktorí majú havarijné poistenie a doteraz si asistenčné služby kupovali dvakrát. Časť verejnosti zase uvíta lacnejšie PZP bez asistencie. Samozrejme, v ponuke poisťovní ostáva podľa Búlika aj balík povinného poistenia vrátane asistenčných služieb.

Asistenčné služby sa rozrástli

Asistenčné služby sa za posledné roky výrazne rozrástli. Kedysi nastavené ako pomoc výlučne pri nehodách, sa rozšírili aj na pomoc pri poruchách, a to na Slovensku aj v zahraničí. „Podľa mojich informácií je využívanie asistenčných služieb intenzívne, najčastejšie slovenskí vodiči potrebujú odťah do servisu alebo pomoc na ceste pri defekte či nedostatku paliva v nádrži. Ešte stále tradičnou situáciou, pri ktorej asistenčné služby zasahujú, je pomoc pri zámene paliva – natankovanie benzínu do auta s naftovým pohonom,“ pokračoval Búlik.

Majitelia najmä starších áut si môžu stále k povinnej poistke kúpiť pripoistenie prakticky akéhokoľvek havarijného rizika. A to doslova podľa svojich potrieb. V súčasnosti už nie je problém dokúpiť si k PZP iba krádež a vandalizmus, poškodenie auta pri nehode, úrazové poistenie posádky, ako aj poistnú ochranu pred živlami alebo stretom so zverou. To umožňuje ľuďom podľa Búlika šetriť financie. „Napríklad majiteľ garáže, ktorý parkuje na stráženom parkovisku v práci, nepotrebuje chrániť auto pred krádežou, ale môže si vybrať výlučne riziko havárie,“ poznamenal Búlik.

Ceny PZP by mali rásť

Povinné zmluvné poistenie je podľa senior analytika spoločnosti Fincentrum Petra Világiho produkt, pri ktorom sú klienti asi najcitlivejší na zmenu ceny. Preto musia poisťovne v tomto smere pristupovať k úpravám poistného veľmi opatrne. Na druhej strane boli podľa Világiho mnohé poisťovne v PZP dlhodobo stratové, čo už nová regulácia zo strany Európskej únie nepripúšťa.

„Aj preto sme za posledné obdobie videli nárast poistného v zákonom poistení. Očakávame, že ceny budú rásť aj do budúcnosti, a to nielen kvôli prísnejšej regulácii. Doprava sa najmä vo väčších mestách zhusťuje, čím rastie aj riziko škodových udalostí. A práve škodoví klienti si priplatia najviac,“ povedal Világi. Aj finančný analytik Marián Búlik vo všeobecnosti očakáva, že budúci rok budú ceny PZP ďalej rásť. „Pomalé tempo rastu by sa však nemalo meniť, keďže trh zostáva vysoko konkurenčný,“ povedal Búlik.

Zdroj fotografia: Shutterstock.com

Anketa

Ste vlastníkom vozidla?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok