Rok 2019: Čaká nás vyrovnaný štátny rozpočet, vyššie platy, mzdy aj dôchodky

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 17. 12. 2018
Nový rok prinesie niekoľko zásadných zmien vo verejných, ale aj osobných financiách. Vláda schválila aj niekoľko nových zákonov.
Rok 2019: Čaká nás vyrovnaný štátny rozpočet, vyššie platy, mzdy aj dôchodky

Zdroj: Shutterstock

Vyrovnaný štátny rozpočet

Slovensko bude prvýkrát vo svojej novodobej histórii hospodáriť bez deficitu verejných financií. 5. decembra parlament schválil rozpočet pre rok 2019 a zároveň aj výhľad rozpočtu na ďalšie 3 roky dopredu. Informovala o tom ČTK. Vláda najprv navrhovala rozpočet s verejným schodkom 0,1 % výkonu ekonomiky, nakoniec však koalícia návrh upravila.

Dôvodom bolo dosiahnuť vyrovnaný štátny rozpočet už v roku 2019. Schválený návrh okrem iného počíta aj so zvyšovaním platov vo verejnej správe, vyšším rozpočtom niektorých ministerstiev, ale aj s výdavkami na sociálny balíček z dielne strany Smer-SD. „Sme v cieli vyrovnaného hospodárenia. Cesta bola dlhá a tŕnitá,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Minimálna mzda stúpne o 8 %

Ešte v októbri 2018 vláda schválila aj zvýšenie minimálnej mzdy. Zo súčasných 480 eur stúpne na 520 eur. O jej výške najprv rokovala tripartita, už tradične sa však na výsledku nedohodla. Odborári chceli dosiahnuť sumu 635 eur, čo by podľa vlády nebolo reálne. S návrhom sa nestotožňovali ani zamestnávatelia, ktorí chceli zaviesť automat zvyšovania fungujúci na základe vopred stanovených pravidiel. Zvýšenie by mali pocítiť hlavne zamestnanci, ktorých mzda je momentálne nižšia ako 520 eur.

Zvyšovanie platov vo verejne správe

Na vyššie pracovné ohodnotenie sa môžu tešiť aj zamestnanci verejnej správy. Ide o celoplošné dvíhanie tabuľkových platov štátnych zamestnancov, ktoré bude mať dve fázy. V prvej fáze stúpnu platy v roku 2019 o 10 %, pričom pôjde priamo o zmenu zákona o verejnej službe. To znamená, že sa budú meniť tabuľkové tarify, ktoré sú priamo v zákone. V druhej fáze stúpnu v roku 2020 o ďalších 10 %, pričom toto navýšenie bude vychádzať už z predchádzajúceho navýšenia platových taríf.

Polepšia si aj dôchodcovia

Mierne zvyšovanie príjmov čaká aj dôchodcov. Systém valorizácie dôchodkových dávok u nás funguje od roku 2017. Výška penzie môže stúpnuť o dôchodcovskú infláciu alebo pevnú sumu. Tento princíp zaručuje, že každý dôchodok sa navýši o takú sumu, ktorá je pre neho výhodnejšia.

Dôchodkové dávky porastú buď o 2 %, čo je pevná suma, alebo o dôchodcovskú infláciu, ktorá je podľa Štatistického úradu vo výške 2,6 %. Následné navýšenie bude závisieť od priemernej výšky dôchodkovej dávky, ktorú na svojej stránke zverejňuje Sociálna poisťovňa vždy k 30. júnu kalendárneho roka.

Výpočet čistej mzdy

Zvyšovať sa budú aj sumy niektorých veličín, podľa ktorých sa počíta čistá mzda zamestnanca. Konkrétne ide o daňový bonus na dieťa, ktorý mierne stúpne zo súčasných 21,56 eur na 22,17 eur, a o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka zo súčasných 319,17 eur na 328,12 eur. V zásade sa môže zdať, že nejde o veľké navýšenie, ale pre výpočet čistej mzdy sú tieto veličiny pomerne relevantné.

Poistná daň

Parlament okrem iného schválil aj zavedenie poistnej dane z neživotného poistenia. Ide o 8 %-nú daň, ktorú budú musieť zaplatiť poisťovne z výnosov neživotného krytia. Ministerstvo financií avizovalo, že je to len náhrada za už fungujúci osempercentný odvod, ktorý bol zavedený začiatkom minulého roku.

Slovenská asociácia poisťovní už pred schválením tento návrh ostro kritizovala, pričom poukazovala na fakt, že zákon sa v konečnom dôsledku dotkne samotných poistencov. Vo svojej tlačovej správe ešte z mája 2018  uvádza: „Ide o novú daň, ktorú sa chystá vláda uvaliť na zodpovedných ľudí, ktorí dobrovoľne chránia svoje rodiny a majetok neživotným poistením. Štát ľuďom zoberie osem percent z ich poistného a za tieto peniaze im prinesie drahšie poistky,“ vysvetľuje generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní JUDr. Jozefína Žáková v tlačovej správe.

Aj napriek kritike bol zákon schválený a následne podpísaný prezidentom. Je tak veľmi pravdepodobné, že daň sa dotkne cien poistenia, čo v konečnom dôsledku nevylúčilo ani samotné ministerstvo.

Zviera už nie je vec

Po dlhých rokoch čakania sa vyššej ochrany dočkali aj domáce zvieratá. Poslanci v máji 2018 schválili novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá už v septembri nadobudla účinnosť. Majiteľom ukladá povinnosť začipovať psov narodených od 1. septembra 2018 najneskôr do 12 týždňov od narodenia, psy narodené pred 13. augustom 2018 najneskôr do 31. októbra 2019.

Cena čipovania by sa mala pohybovať vo výške 10 eur, pričom za osoby v hmotnej núdzi to zaplatí štát. Okrem povinností bude novela chrániť zvieratá a zaručovať pokutovanie. Návrh zákona predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorému šéfuje Gabriela Matečná. „Cieľom zákona bolo, aby sa Slovensko zaradilo medzi kultúrne krajiny, ktoré zvieratá nepovažujú za vec, ale za živú a cítiacu bytosť,“ uviedla vtedy dôvody návrhu Matečná.

Zdroje: ČTK, SLASPO

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok