Cestovné poistenie na dovolenku: kde nájsť to najvýhodnejšie? (porovnanie)

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 5. 2019
Ak cestujete na dovolenku, treba myslieť aj na to, aby boli všetci cestujúci poistení. Pre pravidelných turistov sa oplatí celoročné poistenie, pre občasných zase krátkodobé cestovné poistenie. Ktoré cestovné poistenie je výhodné? Porovnali sme aktuálnu ponuku pre letnú sezónu 2019.
Cestovné poistenie na dovolenku: kde nájsť to najvýhodnejšie? (porovnanie)

Zdroj: Shutterstock

Cestovné poistenie často uzatvárame pri krátkych výletoch či letných dovolenkách. Množstvo ľudí sa v domnení využitia európskeho zdravotného preukazu nepoisťuje, treba si však dať pozor na výnimky, kvôli ktorým vás v zahraničí nemusia ošetriť.

Na čo si dať pozor a ktorá poisťovňa aktuálne ponúka najvýhodnejšie cestovné poistenie? Porovnali sme aktuálnu ponuku na letnú sezónu 2019 a prinášame tipy, ako sa výhodne poistiť na dovolenku.

Kedy stačí európsky zdravotný preukaz a kedy nie

Európsky zdravotný preukaz slovenské poisťovne vydávajú automaticky spolu s tým slovenským. Použiť ho môžete v zahraničí pri návšteve lekára či pohotovosti – ak by ste ho nemali, platili by ste si všetky úkony v hotovosti. Takto budete hradiť len úkony a lieky, za ktoré by ste platili aj na území Slovenska.

V prípade, že si európsky preukaz zabudnete alebo ho jednoducho nemáte, môžete si náklady spojené s liečbou alebo návštevou pohotovosti nárokovať u svojej zdravotnej poisťovne po návrate domov. Európsky preukaz však automaticky neznamená, že pokryje všetky vaše náklady spojené so zdravotnou starostlivosťou v zahraničí.

Nepokrýva napríklad záchranné činnosti, náklady spojené s návratom do vlasti pri vážnych úrazoch či ochoreniach, rovnako náklady spojené s návštevou súkromného zdravotníckeho zariadenia alebo náklady pri spoluúčasti.

 

Prečo sa poistiť na dovolenku a čo si treba všímať

Cestovné poistenie možno uzatvoriť dlhodobo i krátkodobo. Pri dlhodobom poistení treba zvážiť najmä to, ako často sa budete nachádzať mimo Slovenska – pri častých návštevách možno práve touto formou ušetriť na poistení obrovské množstvo nákladov. Niekedy stačí vlastniť správnu kreditnú kartu a máte k nej cestovné poistenie na celý rok zdarma. Krátkodobé poistenie je však stále veľmi obľúbenou formou poistenia. Uzatvoriť ho možno behom pár minút - osobne, telefonicky, cez internet či mobilnú aplikáciu.

Využijete ho najmä v týchto prípadoch:

  • jednodňové a viacdňové výlety
  • rodinné dovolenky
  • turistické a poznávacie pobyty
  • študentské cesty
  • pracovné cesty a pracovné pobyty nemanuálneho charakteru
  • aktívne dovolenky spojené so športovaním

Cestovné poistenie pokrýva najmä preplatenie liečebných nákladov. Rovnako tak aj predpísané lieky, prepravu do zdravotníckeho zariadenia a tiež aj náklady na návrat na miesto ubytovania. V prípade potreby toto poistenie pokrýva diagnostiku, lekárske ošetrenia a dokonca aj nutné chirurgické zákroky či operácie.

Pri výbere poistenia si treba všímať najmä poistné krytie, ktoré je obmedzené napríklad do 200 alebo 300-tisíc eur, za príplatok pár eur môžete získať aj neobmedzené krytie. Slovenskí turisti si môžu vyberať poistenie pre cesty v rámci Európy alebo mimo európskych krajín.

Podľa toho, čo všetko plánujete na dovolenke robiť zvážte aj pripoistenie. Najmä pri športových aktivitách sa odporúča spolu s poistením objednať aj úrazové poistenie, prípadne poistenie zodpovednosti za škodu. Ak sa chystáte na vysokohorskú turistiku, zvážte aj poistenie záchranných akcií horských služieb.

Ak budete prepravovať v batožine cenné veci, určite zvážte aj poistenie batožiny a napokon, odporúča sa aj poistenie storna zájazdu – ak by ste z vážnych dôvodov nemohli odcestovať – poisťovňa vám vyplatí celú sumu, prípadne značnú časť ceny dovolenky.

Nehľaďte len na cenu, dôležité sú podmienky plnenia

Nie je problém kúpiť si lacné poistenie. Problémom však môže byť vymôcť od takejto poisťovne poistné plnenie v požadovanej výške. Dobrou orientáciou pri voľbe značky sú skúsenosti známych. Niekedy stačí pri krátkodobom poistení priplatiť pár eur navyše a máte napríklad neobmedzené poistné krytie či rôzne bonusové pripoistenia.

Čo všetko určuje cenu poistenia

  • dĺžka pobytu v zahraničí (počet dní cesty)
  • krajina pobytu (zóna, napr. Európa, svet)
  • typ cesty – turistická alebo pracovná (aj druh práce v zahraničí)
  • vek poisteného – najmä kategórie deti, dospelí, seniori
  • športové aktivity – turistický alebo rizikový šport
  • vybrané pripoistenia

Posledná rada: poistenie vždy uhraďte načas

Mnohí dovolenkári svoje poistenie uhrádzajú na poslednú chvíľu alebo často po termíne splatnosti. Dôsledok to môže mať fatálny. Poistná zmluva začína platiť momentom, kedy ju uhradíte, no vždy tak urobte včas – meškajúce či dodatočné platby vám pri dokladovaní poistnej udalosti nepomôžu.

Porovnanie aktuálnych cien poistenia pre rok 2019

Na internete nájdete niekoľko kvalitných stránok pre porovnávanie cien cestovného poistenia. My sme zadali do porovnania najčastejšiu modelovú situáciu – dovolenka pre 2 osoby v rámci Európskej únie na týždeň a osoby vo veku 18 až 64 rokov. Cenovo sme sa zmestili do rozmedzia 16 až 26 eur pre dve osoby spolu. Prinášame konkrétne ponuky 4 poisťovní.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie od poisťovne AXA

Poistenie AXA Basic je mimoriadne obľúbené aj vďaka tomu, že ide často o cenovo najvýhodnejšiu ponuku. Sľubuje pokrytie liečebných nákladov v zahraničí, asistencie, úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti za škodu.

Cena pre dve osoby v našom nastavení činí 16 eur. V cene sú liečebné náklady do výšky 140-tisíc eur, zodpovednosť za škody do výšky 20-tisíc eur a úrazové poistenie do výšky 10-tisíc eur. Pri balíčku Standard je cena vyššia o 2 eurá, avšak obsahuje poistenie liečebných nákladov do výšky 200-tisíc eur, zodpovednosť za škody zvyšuje dvojnásobne (40-tisíc eur), rovnako tak aj úrazové poistenie (20-tisíc eur) a pridáva navyše poistenie batožiny do 750 eur.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie od Union poisťovne

Union Optimum vychádza v takomto nastavení 18,88 eur a prináša zaujímavý balík výhod. Pokrytie liečebných nákladov v zahraničí je neobmedzené, zodpovednosť za škody do výšky 100-tisíc eur a úrazové poistenie do výšky 14-tisíc eur. Toto poistenie ponúka navyše aj možnosť pripoistenia všetkých športov bez výluk, zimných športov bez príplatku a zachraňovacie náklady.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie od UNIQA poisťovne

UNIQA v tomto nastavení ponúka poistenie za vyššiu sumu (25,60 eur), avšak pokrýva náklady na poistenie za vyššie sumy. V cene je krytie liečebných nákladov v zahraničí (230-tisíc eur), úrazové poistenie (35-tisíc eur), asistencie, poistenie zodpovednosti za škodu (200-tisíc eur), poistenie batožiny (700 eur), poistenie meškania batožiny i poistenie právnej ochrany.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie od Allianz poisťovne

Allianz Basic ponúka v rovnakom nastavení individuálne komplexné cestovné poistenie s krytím liečebných nákladov bez limitu. V cene 25,84 eur je už zahrnuté aj poistenie zodpovednosti za škodu (200-tisíc eur), úrazové poistenie (20-tisíc eur), poistenie batožiny (až do výšky 1 500 eur) a poistenie zimných športov bez príplatku.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok