Daňové priznanie 2013: radíme vám!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 7. 2. 2013
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či investovania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Daňové priznanie 2013: radíme vám!

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Uvažujete nad investovaním peňažných prostriedkov? Máte problém zorientovať sa v ponuke kapitálového trhu? Aké úskalia prináša investovanie v podielových fondoch? Investovali ste cez obchodníka s cennými papiermi a neviete si rady? Pýtajte sa v našej investičnej poradni.

Otázka:

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, od januára do 26. októbra 2012 som pracovala na TPP a potom som zostala na PN do konca roka. V práci mi zrejme spravia DP, ale manžel (zobrali sme sa v máji 2012) mi hovoril, že mu mám doniesť z práce potvrdenie o príjme a papier zo sociálky, kedže som bola na PN, ale mne sa to nezdá, že by si mohol aj on uplatniť navrátenie dane za mňa. Ďakujem za odpoveď.

 

Odpoveď:

Dobrý deň. Vrátenie dane v závislosti od výšky prijmu a preddavkovo zrazenej dane môžete dosiahnuť Vy podaním daňového priznania za seba. Ak bola výška Vášho vlastného prijmu taká, že vznikne rozdiel medzi nezdaniteľnou časťou ZD a Vašim vlastným prijmom, môže si tento rozdiel manžel uplatniť vo svojom daňovom priznaní, pri splnení všetkých podmienok § 11 zakona 595/2003 z.z. o dani z prijmov.

.

Otázka:

Dobrý deň. Som študentka vš a cez leto som pracovala, ale na pracovnú zmluvu podpísanú s agentúrou v Nemecku, v Nemecku (10 dní) a v Holandsku (15 dní). Celkový môj zárobok bol cca 900eur. Cez rok som ešte brigádovala na Slovensku (zárobok do 400eur). Mám povinnosť dávať daňové priznanie na Slovensku? Neviete mi poradiť, či aj v štátoch, kde som pracovala? Ďakujem

Odpoveď:


Dobrý deň. Ak bola Vaša výška prijmu cca 1300 € na Slovensku nemáte povinnosť podať daňové priznanie. Zdanenie prijmu v štátoch kde ste pracovala mohlo byť aj vysporiadané, no to sa riadi zákonmi platnými tam.

Otázka:

Predaj stavby. Dobrý den. Chcem sa informovať. Predávame stavbu, ktorá je už obývatelna pred kolaudáciou. Nemáme tam trvale bydlisko, je to len stavba, ktorá bola zapísana ako rozostavaná stavba v katastri pred dvomi rokmi 1/2011a pozemok sme nadobudli kupou v roku 12/2009. Teraz tento dom predávame a potrebujem vedieť či budeme musieť platiť na budúci rok DPH z predaja domu. Znalecky je v takej sume ako ho predávame. Ako to funguje, odráta sa nám z celkovej sumy úver, potom vydokladovať bločkami a ten rozdiel čo ostane tak s toho budeme musieť zaplatiť DPH?

Odpoveď:


Predaj stavby. Ak údaj, že predávate stavbu znamená, že k predaju dôjde v roku 2013, bude zdanenie prijmu zahrnuté do daňového priznania za rok 2013. Základom bude zákon o dani z prijmu platný k 31.12.2013. V súčasnosti sa na tento príjem vzťahuje § 8 zákona 595/2003 z.z. o dani z prijmu. V uvedenom paragrafe je stanovený aj spôsob zisťovania základu dane kde od prijmu môžete odpočítať všetky výdavky súvisiace s obstaraním oredávanej nehnuteľnosti. Úver to nie je ale výdavky na to čo sa z úveru platilo.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok