Od mája 2013 nižšia absolventská prax

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 29. 4. 2013
„Uf, konečne je doštudované!“, oddýchli ste si na konci stredoškolského či vysokoškolského štúdia.Hurá do práce. Čo však robiť, keď sa zamestnanie nedarí nájsť?Vyskúšajte absolventskú prax: i keď od mája je suma príspevku nižšia.
Od mája 2013 nižšia absolventská prax

Zdroj: Shutterstock

 

Ak ste absolventom školy, nemáte viac ako 26 rokov a ste evidovanína úrade práce najmenej tri mesiace, môžete využiťtzv. absolventskú prax.

Výška príspevku na vykonávanie absolventskej praxe
Počas vykonávania absolventskej praxe je absolventovi poskytovaný mesačný paušálny príspevok. Do konca apríla predstavovala jeho výška sumu životného minima poskytovaného jednej plnoletej fyzickej osobe podľa zákona č. 601/2003 Z.z. o životnom minime. Od prvého mája dochádza k jeho zníženiu na úroveň 65 % sumy životného minima. Tento príspevok slúži absolventovi na úhradu jeho nevyhnutných osobných výdavkov spojených s vykonávaním absolventskej praxe.

Výška príspevku na vykonávanie absolventskej praxe predstavuje od 1. mája 2013 do 30. júna sumu126,477 eur mesačne. Suma životného minima sa každoročne mení k 1. júlu. Čítajte viac o absolventskej praxi v našom sprievodcovi: Absolventská prax 

Komu je absolventská prax určená
Absolvovaním praxe získava uchádzač o zamestnanie odborné zručnosti a praktické skúsenosti u zamestnávateľa, ktoré jednak zodpovedajú dosiahnutému stupňu vzdelania absolventa školy a jednak rozšíria jeho možnosti uplatnenia na trhu práce.
Po splnení podmienok môže na absolventskú prax nastúpiť:

  • absolvent školy
  • každý uchádzač o zamestnanie do 26 rokov veku bez ohľadu na to
    - skončil sústavnú prípravu na povolanie
    - získal pravidelne platené zamestnanie

Pred nastúpením na absolventskú prax musí byť uchádzať evidovaný na úrade práce minimálne 3 mesiace a musí uzatvoriť poistnú zmluvu na úrazové poistenie (tieto náklady úrad práce prepláca). V roku 2012 nastúpilo na výkon absolventskej praxe 16 442 absolventov a 14 358 uchádzačov túto prax ukončilo. Z nich sa na trhu práce umiestnila len necelá tretina: 4 473 absolventov škôl.

Ako dlho trvá absolventská prax
Absolventská prax má trvanie najmenej 3 a najviac 6 mesiacov.Pracovná doba absolventa predstavuje 20 hodín týždenne.
Absolventskú prax je možné vykonať iba raz a nedá sa predĺžiť. Ak sa teda zamestnávateľ s uchádzačom o zamestnanie dohodne na začiatku vykonávania praxe na jej kratšej dobe napr. troch mesiacoch, nie je možné už v priebehu praxe predĺžiť jej trvanie.Začiatok vykonávania a rozsah praxe určí zamestnávateľ, ktorý po jej skončení vydá absolventovipotvrdenie o vykonaní absolventskej praxe. V roku 2012 sa na trh práce umiestnilo 4 473 absolventov škôl. Nasledujúca tabuľka uvádza, ako dlho po skončení absolventskej praxe sa uvedený počet absolventov na trhu umiestnil.

Tabuľka:Počet umiestnených absolventov na trhu práce v závislosti od dĺžky obdobia medzi skončením výkonu absolventskej praxe a samotným umiestnením sa na pracovnom trhu

Počet mesiacov do 3 mesiacovod 3 do 6 mesiacovpo 6 mesiacoch

 Počet absolventov

2 242 1011

1220 

 

Čítajte viac o absolventskej praxi v našom sprievodcovi: Absolventská prax 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok