Znížte si daňové priznanie za rok 2013 o príspevky do 2. dôchodkového piliera

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 1. 2014
Novinka! Okrem položky na daňovníka a na manželku si môžete znížiťzáklad dane aj o príspevky, ktoré ste odviedli do druhého dôchodkovéhopiliera.
Znížte si daňové priznanie za rok 2013 o príspevky do 2. dôchodkového piliera

Zdroj: Shutterstock

Príspevok na starobné dôchodkové sporenie v daňovom priznaní

Od základu dane k dani z príjmov si môžete odpočítať sumu dobrovoľných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (druhý pilier), ktoré ste v roku 2013 do druhého piliera odviedli.

Maximálne si však môžete v daňovom priznaní uplatniť dobrovoľne zaplatené príspevky do výšky 943,20 eura. Na dani tak tento rok môžete ušetriť až necelých 180 eur.

Túto nezdaniteľnú časť základu dane si môžete uplatniť aj u zamestnávateľa prostredníctvom ročného zúčtovania preddavkov z príjmov zo závislej činnosti.
Podľa súčasne platnej zákonnej úpravy si daňovníci túto nezdaniteľnú časť základu dane  si budú môcť odpočítať od základu dane vypočítaného v zdaňovacích obdobiach rokov 2013 až 2016.  

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka

Ak ste v roku 2013 dosiahli príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov alebo príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 zákona o dani z príjmov (ďalej „aktívne príjmy“) môžete si uplatniť zníženie základu dane o tzv. nezdaniteľnú časť na daňovníka.
Pokiaľ váš základ dane tvoria iba pasívne príjmy (napr. z prenájmu, z výhry, … a ďalšie príjmy podľa §7 až 9 zákona o dani z príjmov) nemôžete si takto znížiť základ dane.

V roku 2013 si tak môžete uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 3 735,94 eur, pokiaľ sú vaše aktívne príjmy nižšie alebo rovné 19 458 eurám. V prípade, že ste dosiahli vyššie príjmy, vypočíta sa nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka podľa vzorca:

NČZD daňovníka = 8 600,436 – (základ dane : 4)

Na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka nemá nárok daňovník, ktorý je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom

  • starobného dôchodku
  • predčasného starobného dôchodku
  • starobného dôchodkového sporenia
  • dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu ako v SR
  • výsluhového dôchodku
a ak suma tohto dôchodku je vyššia ako  3 735,94 eur.

Ak suma dôchodku  nepresahuje 3 735,94 eur, môže si daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške rozdielu medzi nezdaniteľnou časťou základu dane na daňovníka (3735,94 eura) a vyplatenou sumou dôchodku.

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku/manžela

Podobne ako u nezdaniteľnej časti na daňovníka, tak aj pri nezdaniteľnej časti základu dane na manželku platí, že sa dá uplatniť iba u tzv. príjmoch z aktívne vykonávanej práce.

Ak daňovník dosiahne v roku 2013 základ dane nižší alebo rovný 34 401,74 eur, môže si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na manželku až do výšky 3 735,94 eur v prípade, že nemala žiadne príjmy.

Ak manželka v roku 2013 nejaké príjmy dosiahla, odpočítajú sa tieto od sumy 3 735,94 eur.

O tom, či sa materské a rodičovský príspevok počítajú medzi príjmy manželky, prípadne, ako sa postupuje ak daňovník dosiahne vyššie príjmy než 34 401,74 eur sa dočítate v článku: Daňové priznanie 2013: Čo (ne)patrí príjmy manželky

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok