Riziká a nástrahy kreditnej karty

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 16. 6. 2014
Získať kreditnú kartu v dnešnej dobe nie je žiadna veda. Pre neskúseného a málo informovaného užívateľa sa však jej použitie môže pekne predražiť.
Riziká a nástrahy kreditnej karty

Zdroj: Shutterstock

Ponuka kreditných kariet je v súčasnosti široká. Dokonca už ani nie je podmienkou mať bežný účet v tej danej banke.  Poďme však pekne poporiadku.

Čo je kreditná karta?

Kreditná karta je úver! A to si málokto uvedomí. Banka vám prostredníctvom kreditnej karty poskytuje svoje prostriedky na určité tzv. bezúročné obdobie. Kreditnú kartu môžete využívať na nákup tovarov a služieb. Jednoducho ňou v obchode zaplatíte, rovnako ako s platobnou kartou. Rozdiel oproti platobnej karte však spočíva vtom, že výdavky nehradíte z vlastných úspor, ale prostredníctvom „kreditky“ platíte peniazmi banky.

Kreditkou môžete tak robiť všetky operácie ako s platobnou kartou: platiť za tovar a služby v obchodoch, objednávať tovar cez internet, poštou, dobíjať kredity telefónnych kariet mobilných operátorov.

Kreditnú kartu môžete použiť aj na výber hotovosti z bankomatu. Obvykle však za tento úkon banky požadujú vyšší poplatok a preto sa vyberať hotovosť z kreditnej karty  neodporúča. Pri výbere hotovosti z kreditnej karty sa stretáme ešte s tzv. hotovostným rámcom. Znamená, že si z vašej kreditnej karty môžete vybrať  ako hotovosť len časť peňažných prostriedkov z úverového limitu. Obvykle predstavuje 25 % z úverového limitu.  Ak vám banka poskytne úverový limit napr. 1000 eur, hotovostne si môžete vybrať  len  250 eur. Zvyšné prostriedky použijete priamo pri platení v obchodoch a podobne.

Od užívateľa kreditnej karty sa očakáva znalosť internetového bankovníctva, prostredníctvom ktorého spláca kreditnú kartu.

Aká je ponuka kreditných kariet? Pripravili sme pre vás porovnanie bezúročného obdobia, úrokových sadzieb a ďalších poplatkov s kreditnou kartou spojených.  Pozri:

Porovnanie kreditných kariet

Je nutné spomenúť, že vlastnením kreditnej karty sa automaticky vaše údaje dostanú do úverového registra, kde sa zaznamenáva história (ne)splácania a môže to priaznivo či nepriaznivo ovplyvniť vaše nasledujúce žiadosti o úver.

Poplatky spojené s kreditnou kartou

  • Ročný alebo mesačný poplatok za používanie karty

Niektoré banky sa snažia motivovať svojich klientov, aby používali svoju kreditnú kartu a účtujú si poplatok v prípade, ak objem celkového nákupu v kalendárnom mesiaci bol menší než napr. 50 alebo 100 eur.  Pokiaľ je realizovaný objem nákupov vyšší než takáto hranica, poplatok sa neúčtuje.

  • Poplatok za výber hotovosti z bankomatu kreditnou kartou

Vyberať hotovosť kreditnou kartou sa skutočne nevyplatí. Banky si v porovnaní s platobnou kartou účtujú vysoké poplatky.  Výber hotovosti tak priemerne stojí okolo 1,5 až 3 % z vyberanej sumy, pričom každá banka si určí minimálny poplatok v priemere 2,50 až 4 eur.  

  • Upomienka

Sú klienti, ktorí čakajú na zaplatenie svojich záväzkov, až kým nedostanú od banky upomienku. Pokiaľ patríte medzi nich, môžete počítať so sumou okolo 10 eur za každú upomienku. Niektoré banky majú cenu upomienok odstupňovanú, napr. vo VÚB banke zaplatíte za prvú upomienku 3 eurá a za druhú upomienku  17 eur. 

Výhody kreditnej karty

Prečo kreditnú kartu a nie iný typ úveru? Hlavnou výhodou je tzv. bezúročné obdobie. Banka ponúka k svojej kreditnej karte 45 až 55 dní bezúročného obdobia. Teda, ak za nákup v obchode zaplatíte, získate minimálne 45 dní dokedy musíte uhradiť celú dlžnú sumu.  Po jej splatení sú vám opäť prostriedky k dispozícii.

Ak by ste však nesplatili dlžnú sumu do dňa splatnosti, zúčtuje si banka úrok, ktorý je vyšší než u spotrebného úveru alebo povoleného prečerpania. Pohybuje sa okolo 20 % p.a. a len u niektorých bonusových kariet je nižší.

Doplnkové služby ku kreditnej karte

Bonusové karty alebo karty plné zliav je ďalšia výhoda. Banky spolupracujú s rôznymi obchodmi a použitím kreditnej karty pri platení môžete získať zľavu na nákupe rôznych tovarov či služieb.

Kreditné karty často zahŕňajú aj cestovné poistenie pri cestách do zahraničia.

Niektoré banky ponúkajú možnosť vystaviť dodatkovú kartu pre blízku osobu vo veku už od 15 rokov.

Takmer všetky banky vám umožnia bezplatnú SMS notifikáciu a zmenu PIN kódu prostredníctvom bankomatu.  V bankomate si taktiež  môžete zistiť disponibilný zostatok na kartovom účte a podobne.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok