Majú sa české mamičky na materskej lepšie? Áno!

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 25. 8. 2014
Teda pokiaľ sa jedná o finančnú stránku. Nielen, že dostávajú vyšší príspevok od štátu, môžu si výšku mesačného príspevku meniť podľa ľubovôle.
Majú sa české mamičky na materskej lepšie? Áno!

Zdroj: Shutterstock

Ako je to teda s príspevkom počas materskej dovolenky u našich susedov?

Podobne ako na Slovensku aj Česká republika poskytuje rodičom na materskej dovolenke dva druhy príspevkov: „peněžitou pomoc v mateřství“ a „rodičovský příspěvek“.

Materské v ČR

Peněžitá pomoc v mateřství (ďalej len materské) sa poskytuje len tým mamičkám, ktoré boli nemocensky poistené aspoň 270 dní v uplynulých dvoch rokoch pred nástupom na materskú dovolenku. Je to dávka, ktorá vyplýva z nemocenského poistenia.

V českej republike predstavuje materské  70 % redukovaného denného vymeriavacieho základu, cca 70 % z hrubých príjmov.  Tento príspevok sa poskytuje 28 týždňov a pri narodení dvoch a viac detí  37. týždňov.  Slovenkám poskytuje štát tento príspevok o šesť týždňov dlhšie.

Výška materského v Českej republike závisí podobne ako na Slovensku od výšku príjmu, z ktoré bolo mamičke odvádzané nemocenské poistenie.

Rodičovský príspevok v ČR

V systéme výplaty materského nie je medzi Slovenskom a Českou republikou rozdiel, naproti tomu však vo výplate rodičovského príspevku dochádza k značným rozdielom.

Kým na Slovensku poberá rodič fixný mesačný príspevok do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, čo je momentálne   203,20 eur,  v Českej republike je rodičovi jasná iba celková suma peňazí, ktoré od štátu za obdobie starostlivosti o dieťa získa.  Rodič si môže v rámci medzí určiť výšku mesačného príspevku a tým aj dĺžku vyplácania príspevku sám.

Celková výška príspevku je pre všetkých rodičov rovnaká – 220 tisíc korún (cca 8 148 eur*) a čerpať sa môže maximálne až do štyroch rokov veku dieťaťa.

Najvyšší možný mesačný príspevok predstavuje sumu 11 500 korún (425 eur*).  Táto suma však nemôže byť vyššia ako 70 % predchádzajúcej hrubej mzdy. Ak teda rodiť poberal hrubú mzdu napríklad vo výške 14 tisíc korún, 70 % predstavuje 9 800 korún a tak maximálny príspevok pre daného rodiča predstavuje práve suma 9 800 korún (cca 363 eur*).

11 500 korún sa rodičovi vypláca 19 mesiacov.  Minimálnych 5 116 korún (189 eur*)  sa vypláca rodičovy 43 mesiacov.  203,20 eur sa tak českému rodičovi vypláca 40 mesiacov.

Ako je už vyššie spomínané, rodič nemusí čerpať rovnakú sumu príspevku celý čas. Každé tri mesiace si môže sám zvýšiť alebo znížiť príspevok a tak si predĺžiť alebo naopak skrátiť výplatu rodičovského príspevku.

Pani Nováková mala termín pôrodu na 19. júna 2012. Na materskú dovolenku nastúpila 6 týždňov pred termínom pôrodu a do 19. novembra 2012 poberala materské.  Následne splnila nárok na rodičovský príspevok. Pani Nováková sa rozhodla, že bude poberať najvyššiu sumu 11 500 korún.  Za zvyšné novembrové dni získala pomernú časť mesačného rodičovského príspevku a nasledujúce mesiace vždy dostala  11 500 korún.  Pokiaľ by nezmenila výšku príspevku, skončilo by jeho poberanie v júni 2014. Vo februári 2014 sa pani Nováková rozhodla, že si poberanie príspevku predĺži a od marca 2014 tak poberá 3 000 korún. Pokiaľ svoje rozhodnutie nezmení, bude jej 3 000 korún vyplácaných až do septembra 2015.

Ako náhle dostane rodič posledný rodičovský príspevok, musí si od nasledujúceho mesiaca platiť poistné na zdravotné a sociálne poistenie, či už ako zamestnanec, živnostník alebo dobrovoľne.

Od dvoch rokov veku dieťaťa môže rodič pracovať a o nárok na rodičovský príspevok nepríde.

Na druhej strane však, ak matka porodí ďalšie dieťa, prestane sa jej príspevok na prvé dieťa vyplácať a vypláca sa jej odznova 220 tisíc korún na to mladšie dieťa. 

Keby pani Nováková opäť otehotnela a termín pôrodu by bol napríklad v máji 2015, mohla by si teraz zvýšiť sumu vyplácaného príspevku, tak aby jej do mája 2015 bolo vyplatených celých 220 tisíc korún. Ak by tak neučinila, príspevok za jún 2015 až september 2015 by skrátka prepadol.

Tento systém umožňuje českým rodičom prispôsobiť poberanie príspevku svojim životným situáciám a myslím, že nejedna mamička alebo otecko na rodičovskej dovolenke môže našim susedom závidieť.

*kurz použitý na prepočet: 27 CZK= 1 EUR

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Česko, Dovolenka, Pôrod, Slovensko

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok