Na vianočné nákupy s kreditnou kartou, povoleným prečerpaním alebo s úverom

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 3. 11. 2014
Nemáte dosť hotovosti na vianočné nákupy? Pomôcť môže kreditná karta, povolené prečerpanie, spotrebný úver alebo nákup na splátky.

Chcete potešiť svojich blízkych, no chýbajú vám peniaze?  Krátkodobý výpadok finančných prostriedkov môžete preklenúť kreditnou kartou alebo tým, že využijete povolené prečerpanie.

Ak však viete, že budete potrebovať určitú sumu peňazí na dlhšiu dobu, oplatí sa vyžiť skôr spotrebný úver, prípadne nákup na splátky.

Kreditná karta alebo povolené prečerpanie

Kreditná karta vám umožní využiť prostriedky banky bezplatne aj na dobu dlhšiu ako jeden mesiac.  Je však dôležité, aby ste ju vedeli správne použiť.

Nakupovať tovary a služby sa dá pomocou kreditnej karty on-line, ale aj priamo v obchode, bez poplatku. Pokiaľ by ste však chceli vybrať hotovosť z bankomatu, výrazne sa vám jej použitie predraží.

Prehľad poplatkov ku kreditným kartám nájdete v Porovnaní kreditnej karty.

Kreditná karta vypadá na prvý pohľad ako bežná platobná karta, avšak na rozdiel od platobnej karty platíte peniazmi banky. Banka vám umožní používať bezplatne tieto prostriedky v takzvanom bezúročnom období.  

Bezúročné obdobie môže trvať 40 až 55 dní. Vyčerpanú sumu musíte k poslednému dňu bezúročného obdobia splatiť. Pokiaľ  tak neurobíte, platíte banke úrok. Ten sa môže pohybovať okolo 20 % p.a.

Ak chcete vedieť  o kreditných kartách viac, čítajte nášho sprievodcu:  Kreditné karty

Nie každému vyhovuje sledovať  neprekročenie kreditnej karty, prípadne používať kreditnú aj platobnú kartu. Taktiež bankovým klientom, ktorí nevyužívajú internetové bankovníctvo alebo využívajú len málo, sa môže viac oplatiť povolené prečerpanie.

Povolené prečerpanie predstavuje možnosť „ísť do mínusu“ na svojom bežnom účte.   Pokiaľ platíte za tovary alebo služby vyššiu sumu než máte na účte, automaticky sa vám potrebná suma doplatí z povoleného prečerpania. Taktiež môžete vyberať hotovosť z bankomatu.

Prostriedky, ktoré máte v povolenom prečerpaní sa na prvý pohľad správajú ako vaše. Ako náhle sa vám na bežnom účte pripíše nejaká suma, napríklad výplata, hneď sa čerpanie „do mínusu“ vyrovná.

Pri povolenom prečerpaní však musíte počítať, že za sumu, ktorú čerpáte, platíte úrok. Úrokové sadzby  sa pohybujú okolo 18 % ročne.

Čítajte viac o povolenom prečerpaní v našom sprievodcovi  Povolené prečerpanie

a ponuky bánk si môžete pozrieť v Porovnaní povoleného prečerpania

Jak kreditná karta, tak aj povolené prečerpanie sa  odporúča čerpať maximálne do výšky mesačného príjmu.

V prípade, že potrebujete vyššiu sumu, prípadne si potrebuje splátky rozdeliť na viac častí, oplatí sa vám využiť  skôr spotrebný úver alebo nákup na splátky.

Spotrebný úver alebo nákup na splátky

Veľké obchodné reťazce ale aj menší obchodníci spolupracujú s úverovými spoločnosťami, ktoré vám umožnia kúpiť si priamy konkrétny tovar na splátky.

Napríklad takto môžete zakúpiť rôznu elektroniku alebo nábytok. Priamo u obchodníka podpíšete úverovú zmluvu a zaplatíte nejakú minimálnu sumu prípadne prvú splátku. Zvyšnú dlžnú sumu už splácate danej spoločnosti v pravidelných splátkach.

Obvykle musíte počítať s miernym navýšením a to podľa toho, aké vysoké sú jednotlivé splátky. Taktiež čím viac splátok, tým je väčšia suma, ktorú preplatíte.
Počítať s navýšením nemusíte automaticky. Obzvlášť teraz v období pred Vianocami sa snažia predajcovia uspieť v silnej konkurencii a umožnia vám nákup tovarov aj bez navýšenia.

Spotrebný úver sa oproti predchádzajúcim formám odlišuje vyplatí hlavne tím klientom, ktorí majú radi presný systém v určení výšky požičaného objemu a presne stanovených splátok. Taktiež je výhodnejší pre tých, ktorí si požičiavajú vyššiu sumu.

Úrokové sadzby sa pohybujú na nižších úrovniach, ako u povoleného prečerpania alebo kreditnej karte.

Využite naše Porovnanie spotrebných úverov a dozviete sa viac o aktuálnych úrokových sadzbách a poplatkoch.


Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Kreditná karta, Splátka, Úver

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok