Ako zabrániť problémom s neplatičmi

Barbora Hodasová | rubrika: Článok | 18. 5. 2015
Dojednanie o spôsobe úhrady kúpnej ceny môže byť pre úspech v podnikaní kľúčové.
Ako zabrániť problémom s neplatičmi

Zdroj: Shutterstock

Platba po dodaní = cesta k druhotnej platobnej neschopnosti?

Plnenie značnej časti kúpnych zmlúv v súčasnosti prebieha tak, že kupujúci predávajúcemu uhradí kúpnu cenu až s určitým časovým odstupom po dodaní tovaru. Tomuto stavu výrazne nahráva aj masívne využívanie bezhotovostných transakcií; relatívne nižšie kúpne ceny bývajú najčastejšie splatné 15 či 30 kalendárnych dní po doručení faktúry kupujúcemu a platba prebehne formou prevodu peňažnej čiastky na účet predávajúceho. Hradenie kúpnej ceny po dodaní tovaru však už nejedného podnikateľa uvrhlo do stavu zníženej likvidity.

Pre predávajúceho, ktorý vydáva tovar priamo zo skladu alebo prevádzkuje klasický kamenný obchod, je ideálnym kompromisom platba realizovaná zároveň s dodaním tovaru.

Pri nákladnejších transakciách je však samozrejme najvýhodnejšie dohodnúť sa na platbe vopred. Nie vo všetkých prípadoch je to však reálne – riešením môže byť primeraná záloha či platba kúpnej ceny formou splátok.

Výhrada vlastníctva až do úplného zaplatenia kúpnej ceny

Ku včasnej a úplnej úhrade kúpnej ceny možno dlžníka motivovať aj písomným dojednaním tzv. výhrady vlastníctva. Podľa tohto dojednania prejde na kupujúceho vlastníctvo k tovaru až po zaplatení kúpnej ceny. Aby dojednaná výhrada umožňovala aj prípadný trestnoprávny postih kupujúceho, ktorý prevzatý tovar predal tretej osobe, hoci kvôli nezaplateniu ceny nebol jeho vlastníkom, treba k výhrade vlastníctva v zmysle judikatúry dojednať aj to, aby kupujúci až do úplného zaplatenia kúpnej ceny nebol oprávnený tovar ani previesť na tretiu osobu, pozmeniť ho spracovaním, uhradiť ním svoje dlhy, či umožniť jeho užívanie tretím osobám.

Odstúpenie od zmluvy pre nezaplatenie

V zmluve ďalej možno dojednať, že ak sa kupujúci dostane do omeškania so zaplatením kúpnej ceny, má predávajúci možnosť od kúpnej zmluvy odstúpiť. Dojednanie o možnosti odstúpenia je možné s dojednaním o výhrade vlastníctva kombinovať.

Pri veľkých investíciách využite advokátsku či notársku úschovu alebo vinkuláciu

Ak sa pri transakcii počíta s vynaložením vyššej čiastky, bývajú už obozretní takmer všetci zmluvní partneri. Spôsob platenia teda spravidla musí byť navrhnutý tak, aby boli chránené aj záujmy predávajúceho, aj záujmy kupujúceho. Frekventovaným prípadom nákladnejších investícií bývajú nákupy nehnuteľností, ktoré prebiehajú v dvoch základných fázach. V prvej fáze je podpísaná kúpna zmluva – táto však pre prevod vlastníctva k nehnuteľnosti nestačí. Kupujúci nadobudne nehnuteľnosť až vtedy, keď je povolený návrh na vklad jeho vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Kupujúci sa teda až do povolenia vkladu nachádza v stave relatívnej neistoty, či bude vklad povolený; je pochopiteľné, že v prípade vynaloženia peňažných prostriedkov chce mať garanciu, že nehnuteľnosť skutočne nadobudne. Máloktorý predávajúci sa však uspokojí s tým, že by mal previesť nehnuteľnosť ešte pred zaplatením. Ideálne riešenie naoko patovej situácie prináša advokátska či notárska úschova alebo služba poskytovaná bankami spočívajúca v tzv. vinkulácii kúpnej ceny.

Princíp menovaných služieb je v podstate rovnaký – peniaze sa ešte pred podaním návrhu na vklad uložia u tretej osoby (advokáta, notára či banky) a táto sa zmluvne zaväzuje, že ich predávajúcemu vyplatí až v prípade splnenia dohodnutej podmienky. Pri predaji nehnuteľností býva touto podmienkou predloženie výpisu z listu vlastníctva, v ktorom ako nový vlastník figuruje kupujúci; podľa situácie môže byť ďalej dojednané, že na liste vlastníctva nebudú figurovať nijaké právne vady v podobe vecných bremien či záložných práv. Predávajúci má teda istotu, že mu kúpna cena bude skutočne uhradená, pretože vie, že sú peniaze vo výške kúpnej ceny uložené na príslušnom účte; kupujúci má naopak istotu, že ich predávajúci nedostane, dokiaľ reálne nedôjde k prevodu vlastníctva ku kupovanej veci.

Posledná záchrana – postúpenie a započítanie pohľadávok alebo ich kombinácia

Ak ste neboli schopní s kupujúcim dosiahnuť kompromis ohľadom dojednania určitého spôsobu platenia kúpnej ceny, dajte vždy pozor aspoň na to, aby uzatvorená zmluva nezakazovala možnosť započítania a postúpenia pohľadávky na zaplatenie kúpnej ceny. Postúpenie môže pomôcť v prípade, ak neplatič nie je celkom nemajetný. V takom prípade je pohľadávku na zaplatenie kúpnej ceny v duchu hesla „lepší vrabec v hrsti, ako holub na streche“ často možné predať špecializovaným spoločnostiam, ktoré za ňu vždy zaplatia aspoň určitú časť nominálnej hodnoty. Ak ste naopak v situácii, že nie ste len veriteľom, ale zároveň aj dlžníkom neplatiča, môžete pohľadávku na zaplatenie kúpnej ceny využiť na vzájomné započítanie pohľadávok; započítaním pohľadávka neplatiča, ktorú má tento voči Vám, zanikne vo výške, v ktorej sa pohľadávky navzájom kryjú.

Poslednú (a najvýhodnejšiu) možnosť predstavuje kombinácia postúpenia a započítania – ak nájdete solventného dlžníka kupujúceho (napríklad jeho pravidelného odberateľa), môžete ho skúsiť presvedčiť, aby pohľadávku kúpil za jej nominálnu hodnotu a následne ju započítal voči pohľadávke, ktorú voči nemu má váš neplatič.

Barbora Hodasová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok