Zmena sídla spoločnosti alebo miesta podnikania. Ako na to?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 19. 10. 2015
Presúvate svoje podnikanie do nových priestorov? Tento článok vám poradí, ako zmenu premietnuť aj do obchodného či živnostenského registra a na čo netreba v súvislosti so sťahovaním zabudnúť.
Zmena sídla spoločnosti alebo miesta podnikania. Ako na to?

Zdroj: Shutterstock

Hneď na začiatok je potrebné objasniť, že pojem „sídlo“ právne predpisy spojujú s obchodnými spoločnosťami, zatiaľ čo miestom podnikania sa rozumie adresa, na ktorej nájdete podnikajúcu fyzickú osobu (napr. živnostníka). 

Zmena sídla spoločnosti s ručením obmedzeným

Zmenu sídla obchodnej spoločnosti musíte vykonať v obchodnom registri, ktorý vedie príslušný okresný súd. Za vykonanie uvedenej zmeny momentálne zaplatíte súdny poplatok vo výške 66 EUR. K tomu je treba pripočítať aj náklady na úradne osvedčenie podpisov a prípadne tiež náklady na vyhotovenie príslušných dokumentov potrebných pre vykonanie zmeny v obchodnom registri, ktoré môžete ušetriť, ak ich zvládnete vypracovať či zabezpečiť sami. Dokumentmi, ktoré je potrebné podať na súd, sú:

  • Rozhodnutie o zmene sídla

Prvým krokom pri zmene sídla spoločnosti s ručením obmedzeným je vyhotovenie písomného rozhodnutia o zmene sídla. Ak má spoločnosť viac spoločníkov, je toto rozhodnutie prijímané formou uznesenia valného zhromaždenia spoločnosti. V prípade, že je spoločnosť jednočlenná, prijíma rozhodnutie o zmene sídla jediný spoločník.

Či už o zmene sídla rozhoduje valné zhromaždenie alebo jediný spoločník, nesmie v rozhodnutí chýbať dostatočne určité a zrozumiteľné vyjadrenie vôle presunúť sídlo spoločnosti na novú adresu. V rozhodnutí by ďalej malo byť vyjadrené, že v súvislosti so zmenou sídla sa mení tiež obsah spoločenskej zmluvy (resp. zakladateľskej listiny), v ktorej sa po zmene už uvádza nové sídlo. K uzneseniu valného zhromaždenia by mala byť pripojená prezenčná listina, ktorá bude obsahovať mená spoločníkov, ktorí sa zasadania valného zhromaždenia zúčastnili a ich vlastnoručné podpisy. Podpísané a datované musí byť aj rozhodnutie jediného spoločníka.

Rozhodnutie o zmene sídla spoločnosti nevyžaduje úradne osvedčené podpisy.

  • Súhlas vlastníka s umiestnením sídla 

Súhlas vlastníka nehnuteľnosti s umiestnením sídla spoločnosti musí byť písomný a mal by obsahovať špecifikáciu nehnuteľnosti podľa údajov uvedených v katastri nehnuteľností, adresného miesta nehnuteľnosti a samozrejme označenie spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorej vlastník nehnuteľnosti udeľuje súhlas s umiestnením sídla do jeho nehnuteľnosti. Podpis vlastníka nemusí byť úradne osvedčený. Súhlas vlastníka môže vyplývať aj zo zmluvy, na základe ktorej je spoločnosť oprávnená užívať priestory, v ktorých bude jej sídlo umiestnené (napr. nájomná zmluva).

  • List vlastníctva

K návrhu na zápis zmeny sídla do obchodného registra sa ďalej prikladá list vlastníctva evidujúci nehnuteľnosť, ktorá bude slúžiť ako sídlo spoločnosti. Drvivej väčšine súdov postačí list vlastníctva stiahnutý z webových stránok Úradu geodézie, kartografie a katastra (tzv. katastrálneho portálu). 

  • Úplné znenie spoločenskej zmluvy, resp. zakladateľskej listiny

V neposlednom rade je potrebné v súvislosti so zmenou sídla vyhotoviť nové úplné znenie spoločenskej zmluvy (ak má spoločnosť viac spoločníkov) alebo zakladateľskej listiny (ak je spoločnosť jednočlenná), v ktorom uvediete zmenené sídlo. Nové úplné znenie vyhotoví konateľ (príp. konatelia) spoločnosti; podpis nemusí byť úradne osvedčený – spoločenskú zmluvu (alebo zakladateľskú listinu) však priložte k návrhu na zmenu sídla v dvoch vyhotoveniach.

  • Návrh na zápis zmeny sídla do obchodného registra

Posledným dokumentom, ktorý je pre realizáciu zmeny sídla potrebný, je návrh na zápis zmeny sídla do obchodného registra. Návrh sa podáva na predpísanom formulári, ktorý je možné stiahnuť z webových stránok Ministerstva spravodlivosti SR (v sekcii Obchodný register). Návrh podpisuje konateľ alebo konatelia oprávnení za spoločnosť konať; ak títo k vykonaniu zmeny splnomocnili inú osobu, podpíše ho splnomocnenec – v takom prípade však musí byť k návrhu pripojené splnomocnenie s úradne osvedčeným podpisom konateľa (či konateľov). Návrh na zápis zmeny sídla do obchodného registra vyžaduje úradne osvedčený podpis osoby, ktorá podáva návrh za navrhovateľa (t.j. buď podpis konateľa alebo osoby splnomocnenej konateľom).

Zmena miesta podnikania fyzickej osoby – živnostníka

Ak nie je živnostník – fyzická osoba zapísaný v obchodnom registri, postačí, ak zmenu oznámi živnostenskému úradu. Aj tu sa oznamuje na predpísanom formulári, vybavenie záležitosti vás však bude stáť len 3 EURÁ.

Pozor na daňový úrad a riadne označenie prevádzky

Zmenu sídla či miesta podnikania nezabudnite oznámiť aj obchodným partnerom, zdravotnej a sociálnej poisťovni a daňovému úradu. Ak ste platcovia DPH, vystaví vám správca dane zároveň nové osvedčenie o registrácii pre daň z pridanej hodnoty so zmenenou adresou.

Ak budete mať v novom sídle či mieste podnikania aj prevádzkareň (jej definíciu nájdete v ustanovení § 17 ods. 1 zákona č. 455/1991 Zb., o živnostenskom podnikaní), nezabudnite si ju na vhodnom a trvale viditeľnom mieste označiť obchodným menom a sídlom alebo miestom podnikania, menom a priezviskom osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne a prevádzkovou dobou určenou pre spotrebiteľa. 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok