Neplatiteľ DPH a obchodovanie so zahraničím

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 11. 2015
Vďaka Európskej únii už nie je ani obchodovanie menších podnikateľov so zahraničím nijakou výnimkou. Viete však, že pri obchodnom styku s inými podnikateľmi z EÚ musíte aj ako neplatiteľ DPH plniť povinnosti podľa zákona o dani z pridanej hodnoty?
Neplatiteľ DPH a obchodovanie so zahraničím

Zdroj: Shutterstock

Ak neplatiteľ DPH obchoduje len v rámci Slovenskej republiky, má v porovnaní s platiteľmi omnoho menej administratívnych povinností.

Mnohých neplatiteľov DPH so sídlom či miestom podnikania na Slovensku preto môže prekvapiť skutočnosť, že ak chcú obchodovať s podnikateľmi z iných štátov v rámci Európskej únie, budú sa musieť pre podstatnú časť zahraničných transakcií registrovať pre DPH

Poskytnutie služieb do iného členského štátu EÚ

Ak sa chystáte ako neplatiteľ DPH do iných štátov v rámci Európskej poskytnúť službu (napríklad grafickú, reklamnú, programátorskú, sprostredkovateľskú či inžiniersku službu  alebo rôzne druhy konzultačných či poradenských činností vrátane právnych či účtovných služieb), ste povinní podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň z pridanej hodnoty podľa ustanovenia § 7a ods. 2 zákona č. 222/2004 Z.z., o dani z pridanej hodnoty ešte pred prvým poskytnutím (resp. v zmysle zákona o dani z pridanej hodnoty „dodaním“) služby.

Daňový úrad vám následne vydá osvedčenie o registrácii pre DPH a pridelí vám identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty (IČ DPH), a to najneskôr do siedmich dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu. Pre úplnosť dodajme, že žiadosť o registráciu nemusíte podávať, ak ste už požiadali o registráciu v súvislosti s nadobúdaním tovaru z iného členského štátu podľa ustanovenia § 7 zákona o dani z pridanej hodnoty.

Ak poskytnete službu podnikateľovi s miestom dodania v inom členskom štáte EÚ, ktorý je povinný platiť DPH, máte ďalej povinnosť podať súhrnný výkaz za každý kalendárny štvrťrok, v ktorom službu poskytnete, a to najneskôr do 25 dní po skončení obdobia, za ktoré súhrnný výkaz podávate. Súhrnný výkaz musí obsahovať vaše IČ DPH osoby a IČ DPH príjemcu služby, pod ktorým mu bola služba dodaná a celkovú hodnotu dodaných služieb pre každého príjemcu služieb zaokrúhlenú na celé eurá do 0,5 eura nadol a od 0,5 eura vrátane nahor. Osobou povinnou platiť daň je príjemca služby.

Prijatie služieb z iného členského štátu EÚ

Žiadosť o registráciu pre DPH ste povinný ako neplatiteľ DPH podať daňovému úradu aj pred prvým prijatím služby od zahraničnej osoby z iného členského štát, ak miesto dodania služieb určené podľa ustanovenia § 15 ods. 1 zákona o dani z pridanej hodnoty  je v Slovenskej republike. Aj tu platí, že žiadosť o registráciu nemusíte podávať, ak ste už požiadali o registráciu podľa ustanovenia § 7 zákona o dani z pridanej hodnoty v súvislosti s nadobúdaním tovaru z iného členského štátu.

Registráciou podľa § 7a zákona o dani z pridanej hodnoty sa nestávate platiteľom dane. Pri prijatí služieb z iného členského štátu s miestom dodania na Slovensku však máte povinnosť podať daňové priznanie do 25 dní po skončení kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť a v rovnakej lehote zaplatiť DPH z prijatej služby ak je táto vyššia ako 5 EUR; nárok na odpočítanie dane však nemáte.

Nadobúdanie tovarov  z EÚ 

Ak ako neplatiteľ nadobúdate v rámci svojej podnikateľskej činnosti v tuzemsku tovar z iného členského štátu EÚ, vzniká vám povinnosť podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre DPH ešte pred nadobudnutím tovaru, ktorým celková hodnota tovaru bez DPH nadobudnutého z iných členských štátov dosiahne v kalendárnom roku 14 000 EUR. Žiadosť o registráciu pre DPH môžete podať aj dobrovoľne – t.j. ak hodnota vami nadobudnutého tovaru z iných členských štátov nedosiahne v kalendárnom roku 14 000 EUR bez DPH.

Podobne ako pri registrácii pre poskytovanie a prijímanie služieb, aj v tomto prípade obdržíte od daňového úradu osvedčenie o registrácii pre DPH a IČ DPH najneskôr do 7 dní od doručenia žiadosti o registráciu. Žiadosť o registráciu nemusí podávať neplatiteľ, ktorý požiadal o registráciu v súvislosti s poskytovaním alebo prijímaním služieb z iného členského štátu podľa ustanovenia § 7a zákona o dani z pridanej hodnoty.   

Pozor na výnimky a obchodovanie s nepodnikateľmi

Výnimky z vyššie popísaných pravidiel platia hlavne v oblasti služieb – vždy sa napríklad oplatí skontrolovať, či práve vami riešená služba nie je od dane oslobodená alebo či nepôjde o službu, pri ktorej je na základe zákonom stanoveného kritéria povinný platiť DPH poskytovateľ. Iné pravidlá pre účtovanie DPH sa môžu uplatniť aj pri obchodovaní s nepodnikateľmi.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok