Púšťate zákazníkom hudbu? Priplatíte si, aj keď znie len pri prepájaní hovoru

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 30. 11. 2015
Spríjemňujete zákazníkom pobyt vo vašej prevádzkarni hudbou z rádia či púšťaním televízie? Čítajte, čoby ste mali vedieť v súvislosti s ochranou autorských práv.
Púšťate zákazníkom hudbu? Priplatíte si, aj keď znie len pri prepájaní hovoru

Zdroj: Shutterstock

Platenie za prenos diela sa týka veľkej časti prevádzok

S informáciou, že púšťanie rádia či televízie v prevádzkarni je podmienené zaplatením určitej finančnej čiastky, ste sa už iste stretli. Mnoho ľudí si však povinnosť úhrady spája najmä s reštauračnými či pohostinskými zariadeniami. Nutnosť hradiť odmenu za umožnenie prenosu hudobných či audiovizuálnych diel však vzniká v podstate každému podnikateľovi, ktorý produkciu púšťa verejne.

Podľa výkladového stanoviska Ministerstva kultúry nie je pre splnenie podmienky verejnej povahy prenosu rozhodujúce, či púšťate rádio alebo televíziu vo verejných alebo súkromných priestoroch. Dôležité je, komu sú priestory prístupné. Ak majú do priestorov, v ktorých prístroje používate, voľný prístup individuálne neurčené osoby, plateniu sa pravdepodobne nevyhnete. Zákazníci budú za individuálne neurčené osoby pokladaní v drvivej väčšine prípadov; definíciu naopak nespĺňajú osoby, ktoré sú navzájom previazané rodinnými alebo inými sociálnymi väzbami (rodina či priatelia), ak do ich spoločnosti nie je umožnený prístup iným náhodným osobám. Pri takomto vymedzení si za rádio či televíziu v prevádzkarni priplatia napríklad i klasické kamenné obchody, čerpacie stanice, fitnescentrá alebo kadernícke či kozmetické salóny.

Ministerstvo vo svojom stanovisku však zároveň jedným dychom dodáva, že prenos hudobných či audiovizuálnych diel môže byť spoplatnený aj vtedy, ak ich individuálne určeným osobám púšťate za účelom hospodárskeho či obchodného prospechu, a to aj nepriameho. Príkladom môže byť hudobná kulisa pustená v reštaurácii pri posedení tzv. uzavretej spoločnosti alebo na propagačných firemných akciách organizovaných pre vopred určený okruh pozvaných.

Autorskú odmenu a koncesionárske poplatky treba rozlišovať

Pomerne rozšíreným omylom je aj skutočnosť, že nutnosť úhrady za prenos hudby sa týka len skladieb púšťaných z individuálnych nosičov (CD), pretože rozhlas a televízne vysielanie sú už pokryté koncesionárskymi poplatkami. Koncesionárske poplatky však z hľadiska zákona nepredstavujú autorskú odmenu, ale úhradu za služby, ktoré sú verejnosti poskytované v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS).

Autorská odmena je naopak určená pre osoby, ktoré majú k hudobnému či audiovizuálnemu dielu autorské práva (napr. autori či interpreti piesní).

Uzatvorte licenčnú zmluvu s kolektívnym správcom, inak hrozia postihy

Získanie súhlasu na púšťanie hudby od každého jednotlivého nositeľa autorských práv je pre podnikateľa prakticky nemožné. Právna úprava preto zaviedla inštitút tzv. kolektívneho správcu – právnickej osoby, ktorá zastupuje jednotlivých nositeľov autorských práv zo zákona a na ktorú sa môžete v prípade záujmu o púšťanie hudobných či audiovizuálnych diel obrátiť. Jedným z najznámejších kolektívnych správcov je SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský), ktorému sa v prípade púšťania hudby zákazníkom s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhnete.

Na Slovensku však fungujú aj iní kolektívni správcovia, ktorí môžu spravovať autorské práva k dielam aj duplicitne (každý správca totiž spravuje práva pre inú oblasť – SOZA napríklad spravuje práva autora piesne a SLOVGRAM práva výkonného umelca a výrobcu zvukového záznamu). Zoznam kolektívnych správcov, ktorí od vás v prípade využívania autorských diel pri prevádzkovaní vášho podnikania môžu žiadať peňažné plnenie, je zverejnený na webových stránkach Ministerstva kultúry. S príslušným kolektívnym správcom uzatvoríte tzv. hromadnú licenčnú zmluvu, na základe ktorej získate súhlas nositeľov práv k dielu, ktorých kolektívny správca v rámci výkonu svojej činnosti zastupuje.

Ak sa rozhodnete púšťať hudbu či filmy bez riadne uzatvorenej licenčnej zmluvy, vedzte, že vám nehrozí len dodatočné vymáhanie autorských odmien. Zasahovanie do práv garantovaných autorským zákonom bez vyporiadania autorskoprávnych nárokov je trestným činom, za ktorý je možné uložiť aj trest odňatia slobody.

Platíte aj za hudbu vo výťahu, zadarmo nie je ani letná terasa

Ak sa pre oživenie atmosféry vo vašej prevádzke hudbou ešte len rozhodujete, určite vám pomôže nahliadnutie do sadzobníkov jednotlivých kolektívnych správcov, ktoré nájdete na ich webových stránkach. Zo sadzobníkov zistíte, že okrem hudby púšťanej z rádia v predajni či reštaurácii sa spoplatňuje aj hudba púšťaná vo výťahu, na toaletách, v taxíku, či hudba znejúca z pohyblivého reklamného zariadenia (propagačné auto apod.).

Ak prevádzkujete stravovacie či pohostinské zariadenie, bude váš niečo stáť aj rozšírenie priestoru o ozvučenú terasu – úplata za terasu musí byť uhradená nad rámec poplatku za ozvučenie interiéru zariadenia.

Hudobným podmazom spríjemňujú zákazníkom čakanie na prepojenie hovoru aj mnohí podnikatelia, ktorí so zákazníkmi často komunikujú telefonicky. Ani takéto púšťanie hudby nie je zadarmo – v rámci šetrenia nákladov preto zvážte nahradenie populárnych skladieb univerzálnymi melódiami, ktoré spoplatnené nebudú. 

Už len pre úplnosť dodajme, že úhrada vás neminie ani pri používaní hudby v rámci propagácie vášho podnikania na webových stránkach.

Nový autorský zákon prináša uľahčenie v podobe one-stop-shop

Od 1. 1. 2016 nadobúda účinnosť nový autorský zákon, ktorý prináša užitočné zmeny aj pre podnikateľov využívajúcich hudobnú produkciu vo svojich prevádzkach. Novinka nazývaná aj one-stop-shop by mala eliminovať situácie, v ktorých sa na podnikateľov kvôli vyporiadavaniu práv obracalo viacero kolektívnych správcov, pretože každý z nich riešil nároky k dielam pre samostatnú oblasť chránených práv. Po novom by mali kolektívni správcovia medzi sebou uzatvoriť dohodu o spoločnej správe, na základe ktorej by do budúcna s podnikateľom komunikoval už len jeden správca.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok