Šesť zmien, ktoré podnikateľom prinesie rok 2016

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 14. 12. 2015
Aké zmeny právnych predpisov prinesie podnikateľom rok 2016? Čítajte, čo vás budúci rok čaká a neminie a aké novinky môžete využiť vo svoj prospech.
Šesť zmien, ktoré podnikateľom prinesie rok 2016

Zdroj: Shutterstock

1. Zjednodušenie vzniku spoločnosti s ručením obmedzeným

Ak ste si chceli v roku 2015 založiť spoločnosť s ručením obmedzeným, museli ste ešte pred jej zápisom do obchodného registra vložiť na osobitný bankový účet značný finančný obnos. Potvrdenie banky o vložení príslušného vkladu spoločníka na osobitný účet sa následne prikladalo k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra. Požadovaná výška peňažných prostriedkov vkladaná na účet pritom nebola zanedbateľná – ak ste chceli založiť spoločnosť s viacerými spoločníkmi a nemohli ste použiť nijaké nepeňažné vklady, bolo treba zhromaždiť aspoň 2.500 EUR; jediný spoločník  musel zháňať až 5.000 EUR. 

Od 1. 1. 2016 už nebude vďaka novele obchodného zákonníka potrebné vkladať peniaze určené na splatenie vkladov na bankový účet; k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra postačí priložiť písomné vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladu. Len pre úplnosť dodajme, že správcom vkladu býva najčastejšie niektorý zo zakladateľov spoločnosti.

Od nového roku ušetríte aj na poplatkoch za zápis do obchodného registra – za zápis spoločnosti s ručením obmedzeným uhradíte po novom len 300,- EUR (do 31. 12. 2015 bol poplatok určený sumou 331,50 EUR).

2. Od mája 2016 pozor na daňové nedoplatky –zverejňujú sa už od výšky 170 EUR

Ak máte daňové nedoplatky, vyrovnajte ich čo najskôr – 1. 5. 2016 totiž nadobudne účinnosť novela daňového poriadku, podľa ktorej budú na zozname daňových dlžníkov figurovať všetci dlžníci, u ktorých úhrnná výška daňových nedoplatkov presiahla 170 EUR.

Zoznam daňových dlžníkov na svojich webových stránkach zverejňuje Finančné riaditeľstvo; do tohto zoznamu môžu nahliadnuť všetci vaši potenciálni obchodní partneri či veritelia. Netreba preto asi dodávať, že status dlžníka vášmu podnikaniu určite neprospeje. Pre úplnosť dodajme, že v súčasnosti sú u fyzických osôb zverejňované len informácie o daňových nedoplatkoch presahujúcich 17.000 EUR a u právnických osôb 170.000 EUR; stav sa posudzuje k 31. decembru predchádzajúceho roka. Po novom sa bude stav nedoplatkov aktualizovať k  poslednému dňu kalendárneho mesiaca.

3. Malí a strední podnikatelia dostanú možnosť odviesť DPH len zo zaplatených faktúr

Platitelia DPH podnikajúci na Slovensku budú môcť využiť možnosť odviesť DPH len z prijatých platieb. Táto možnosť sa týka podnikateľov, ktorí za predchádzajúci kalendárny rok nedosiahli obrat 100.000 EUR a odôvodnene predpokladajú, že uvedený obrat nedosiahnu ani v prebiehajúcom kalendárnom roku; nesmie však byť na nich vyhlásený konkurz a nesmú ani vstúpiť  do likvidácie. Využitie možnosti samozrejme vyžaduje splnenie zvláštnych informačných povinností voči daňovému úradu. Podnikateľ ďalej musí na faktúrach uvádzať text „daň sa uplatňuje na základe prijatia platby“. 

4. Urýchlene zažalujte splatné zmenky – od júla 2016 sa ruší zmenkový platobný rozkaz

Od 1. 7. 2016 nadobúda účinnosť nový Civilný sporový poriadok, ktorý zavádza v oblasti vymáhania pohľadávok tzv. skrátene konanie v podobe upravených procesných pravidiel pre vydanie platobného rozkazu (zákon prináša najmä skrátenie lehôt pre úkony súdu). 

Nový procesný predpis však úplne ruší tzv. zmenkový platobný rozkaz, ktorý zmenkovým veriteľom ponúkal značné procesné výhody, na ktoré už od júla 2016 nebude možné pomýšľať. Zásadnou výhodou konania v zmenkových veciach bola skutočnosť, že dlžník mal na podanie opravného prostriedku proti zmenkovému platobnému rozkazu (tzv. námietok) len 3 dni (lehota na podanie odporu proti klasickému platobnému rozkazu je až 15 dní). Ďalším bonusom bola pre veriteľov skutočnosť, že námietky museli obsahovať všetky argumenty, ktoré dlžník vznášal na obranu proti zmenkovému platobnému rozkazu – na doplnenie námietok po uplynutí trojdňovej lehoty súd neprihliadal. Od júla 2016 sa však tieto výhody pri uplatňovaní pohľadávok zo zmeniek strácajú.

5. Hrozí vám daňová kontrola? Pre zníženie pokuty podajte dodatočné daňové priznanie 

Od 1. 1. 2016 bude možné podať dodatočné daňové priznanie aj po začatí daňovej kontroly. Riešenie prípadného protiprávneho stavu v oblasti daní formou podania dodatočného daňového priznania bude dokonca výhodné –výška pokuty za priznanie nižšej dane oproti skutočnosti sa totiž bude odvíjať od dĺžky trvania protiprávneho stavu; podstatný bude aj dôvod jeho ukončenia. Ak protiprávny stav odstráni správca dane na základe výsledkov daňovej kontroly, použije sa pre určenie pokuty sadzba vo výške trojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky ročne, najmenej však 10 % ročne. Ak bude protiprávny stav ukončený na základe dodatočného daňového priznania podaného po začatí daňovej kontroly, ktoré bude podané v príslušnej lehote stanovenej daňovým poriadkom (§ 16 ods. 9), použije sa len sadzba vo výške dvojnásobku základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky ročne, najmenej však 7 % ročne.

6. Nižšie sadzby DPH na vybrané druhy potravín

Na záver novinka, ktorá pravdepodobne poteší nielen podnikateľov – znížená sadzba DPH vo výške 10 % sa bude od Nového roku uplatňovať aj na hovädzie mäso, bravčové mäso, mäso z hydiny či sladkovodné ryby. Do zoznamu tovarov so zníženou sadzbou dane sa ďalej zaradilo aj mlieko, smotana, maslo a chlieb.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok